Nebati'den 'baz etkisi' övgüsü: Vatandaşlarımızın alım güçlerini de korumaya devam edeceğiz

Nebati'den 'baz etkisi' övgüsü: Vatandaşlarımızın alım güçlerini de korumaya devam edeceğiz

Kur korumalı mevduat uygulaması ve iktidarın istikrarlı duruşu sayesinde enflasyonun düşmeye başladığını kaydeden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonda keskin düşüşün başlayacağını söyledi. Ekonomi uzmanları ise enflasyonun baz etkisiyle düşmeye başladığını, hükümetin ekonomi politikasının düşüşte etkili olmadığı görüşünde.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 Ekim ayında yüzde 85,51 ile son 24 yılın en yüksek noktasına ulaşan yıllık enflasyonun kasım ayında yüzde 84,39'a gerilediğini açıkladı. Aylık enflasyon ise kasımda yüzde 2,88 arttı.

2022 Kasım ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 5,75 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

Bu arada 36 ülkede yapılan 2023 yılına dair beklenti araştırmasında, en umutsuz ülke Türkiye oldu. Her iki kişiden biri yeni yılda yaşam standardının düşeceğini düşünürken, halkın yüzde 89'u enflasyonun düşeceğini inanmıyor.

UZMANLAR "FİYATLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK" DİYOR

Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise kasımda aylık enflasyonu yüzde yüzde 4,24, yıllık enflasyonu ise yüzde 170,70 olarak hesapladı.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından fikirlerini paylaşan ekonomist Oğuz Demir, "Yıllık enflasyon oranı düşse de fiyatlar genel seviyesi bir önceki aya göre %2,88 artmış. Baz etkisi enflasyonu düşürüyor, fiyatları değil" yorumunda bulundu.

"ENFLASYONUN KESKİN DÜŞÜŞÜ BAŞLAYACAK"

Enflasyon rakamlarıyla ilgili sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun zirveyi geride bırakarak düşüş trendine girdiğini söyleyerek, önümüzdeki aydan itibaren etkisini gösterecek baz etkisiyle enflasyondaki düşüşün daha keskin hissedilmeye başlayacağını kaydetti.

"İSTİKRARLI DURUŞUMUZ ETKİLİ OLDU"

Nebati'nin açıklamaları şöyle:

"Kasım ayında enflasyon hız keserek yüzde 84,39'a, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) de yıllık bazda yüzde 157,69'dan yüzde 136,02'ye gerilemiştir.

Daha önce de çeşitli mecralarda ifade ettiğimiz üzere, beklenmedik bir küresel gelişme olmadıkça enflasyonda zirveyi geride bırakarak düşüş trendine girmiş bulunuyoruz.

Bu gelişmede, uluslararası emtia fiyatlarının nispeten sakin seyri ile küresel koşullardaki bazı iyileşmeler etkili olduğu gibi Kur Korumalı Mevduat ve devreye aldığımız diğer pek çok önlemin Türk Liramızda sağladığı istikrarlı duruş kuşkusuz etkili olmuştur.

Önümüzdeki aydan itibaren etkisini gösterecek olan baz etkisiyle de enflasyondaki düşüş eğilimini, bu ay Yİ-ÜFE'de olduğu gibi, daha keskin hissetmeye başlayacağız.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı vizyonumuz çerçevesinde uyguladığımız politikalarla, enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla sürdürürken, vatandaşlarımızın alım güçlerini de korumaya devam edeceğiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN