Ekonomistler zirveden dönen rakamları yorumladı: Baz etkisi enflasyonu düşürüyor fiyatları değil

Ekonomistler zirveden dönen rakamları yorumladı: Baz etkisi enflasyonu düşürüyor fiyatları değil

TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre; ekim ayında yıllık bazda 85.51 olarak açıklanan enflasyon rakamı bu ay baz etkisiyle düşerek 84,39 seviyesine geriledi. Ekonomistler ise açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirirken , artan fiyatlara rağmen rakamlarda görülen gerilemeyi şaşkınlık ile karşıladılar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon rakamlarını bugün açıkladı. Ekim ayında yüzde 85,51 olan yıllık tüketici enflasyonu (TÜFE), kasım ayında ise yüzde 84,39 olarak kayıtlara geçti. Kasım ayında aylık enflasyon ise yüzde 2,88 oldu.

Bu şekilde kasımda baz etkisi devreye girdiği için enflasyon son 24 yılın zirve seviyesinden gerilemiş oldu.

ENAG 'YÜZDE 170,70' DEDİ

Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise kasımda aylık enflasyonu yüzde yüzde 4,24 yıllık enflasyonu ise yüzde 170,70 olarak hesapladı.

EKONOMİSTLER TEK TEK YORUMLADI

TÜİK ve ENAG'ın enflasyon rakamlarını açıklaması ile birlikte ekonomistler ise sosyal medya hesaplarından düşüncelerini vatandaşlar ile paylaştı.

Ekonomist Dr. Oğuz Demir, resmi sosyal medya hesabı Twitter'dan TÜİK rakamları sonrası açıklamalarda bulundu. Demir, fiyatlar artarken enflasyon rakamının düşmesini enteresan bulurken, "TÜİK'e göre Kasım 2021 enflasyonu %3,51 çıkıp yerine Kasım 2022'deki %2,88 eklenince yıllık enflasyon düşmüş oldu. Sınırlı baz etkisi.

Yıllık enflasyon oranı düşse de fiyatlar genel seviyesi bir önceki aya göre %2,88 artmış. Baz etkisi enflasyonu düşürüyor, fiyatları değil!

Biz 1 yıl önceki fiyatlar neydi, yıllık % kaç arttı düşünecek hali kaybedeli çok oldu.

Baz etkisi şöyle bir şey: Bugün TÜİK enflasyon 1 yılda %10 oldu ama geçen aya göre fiyatlar hala %2,88 arttı deseydi, ne düşünürdünüz? İşte önümüzdeki 5 ay sık sık aynısını düşüneceksiniz" ifadelerini kullandı.

"FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDECEK... SEVİNMEYECEĞİZ"

Dr. Oğuz, fiyatların artmaya devam edip, enflasyon rakamının düşmesinin sevinilecek bir tarafı olmadığını savunarak, "Fiyatlar artmaya devam edecek. Ama enflasyon düşecek... Ve bizden buna sevinmemizi isteyecekler. Sevinemeyeceğiz!" şeklinde konuştu.

"ZAFER GÖZLERİNDE IŞIK PARLAYANLARINDIR"

Ekonomist Atilla Yeşilada da aynı şekilde enflasyon rakamı için açıklamalarda bulunan bir diğer isim. Yeşilada, zaferin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin olduğunu söylerken, "ENFLASYON: Zafer Nebati Abi'nin! 15 aylık amansız savaş sonucunda CANAVAR geri püskürtüldü. YILLIK enflasyon 1.1 puan geriledi. Zafer gözlerinde ışık parlayanlarındır" ifadelerini kullandı.

"100 TL'NİN BUGÜNKÜ DEĞERİ: 8.5 TL"

Ekonomist Dr. Murat Kubilay ise sosyal medya hesabından çarpıcı bir yorumda bulundu. Kubilay enflasyon rakamlarının günlük 100 liranın değeri ile karşılaştırarak, 1 aylık enflasyon: %2,8, 12 aylık enflasyon: %84,39, 20 yıllık enflasyon: %1074,21, 1 Ocak 2003'teki 100 TL'nin bugünkü değeri: 8,5 TL. Kaynak: TÜİK" ifadelerini kullandı.

"BİR İYİLEŞME YOK"

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara da konu ile ilgili açıklamada bulunan bir diğer isim. Kara, yakın zaman diliminde fiyatlama davranışlarında bir iyileşme gözlemlemediğini söyleyerek, "Baz etkileri nedeniyle olup biteni takip etmenin zorlaştığı dönemlerde, enflasyonun ana trendine dair yakından izlediğim bir gösterge hizmet sektöründeki enflasyonun eğilimi. Buna göre, yakın dönemde fiyatlama davranışlarında bir iyileşme gözlenmiyor" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN