Cep telefonunun batarya ömrünü uzatmak için altın değerinde tavsiyeler

Telefon pil ömrünü uzatmanın yolları için; siyah ağırlıklı duvar kağıtları kullanmaya, telefonunun ısınmasına engel olmaya, kablosuz bağlantıları sürekli açık tutmamaya dikkat etmek gerekiyor. Telefonunuzu gece boyunca şarjda bırakmayın. Uzun süreli şarj etmeler ilerleyen zamanda bataryanın bozulmasına ve batarya ömrünün kısalmasına neden olur. İşte, telefonun pil ömrünü uzatmak için ipuçları...

Telefon batarya ömrünü uzatmak için yapılması gerekenler, günümüzde de hemen herkesin bilmesi gereken pratik bilgiler arasında yer alıyor. Zira, dijital çağın başlamasıyla akıllı telefonlar vazgeçilmezimiz olmuş durumda. Öyle ki, sabıka kaydı almak için e-Devlet, hastane randevusu almak için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), koronavirüs aşı sertifikası almak için e-Nabız gibi mobil uygulamalarına sahip olmak gerekiyor. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle güçlü işlemcilere sahip, ince kasalı şık telefonlar üretilse de batarya teknolojisi neredeyse 90'lı yıllarla aynı seviyede. Büyük ekranlı telefonların çok pil tüketmesi nedeniyle bataryayı tasarruflu kullanmak gerekiyor.

TELEFONUN ŞARJ ÖMRÜNÜ UZATMANIN YOLLARI

Çok sayıda kameralara, onlarca gigabayt depolama kapasitesine sahip olması ve pek çok mobil uygulamanın bulunması akıllı telefon kullanım sıklığını artırdı. Hızlı şarj desteği, güç modu gibi özellikler gelişmesine rağmen telefonun şarj sorunu nasıl çözülür sorusu gündemden düşmedi. Birkaç püf noktasına dikkat ederek telefonun pil ömrünü uzatmak mümkün.

TELEFONU ŞARJ EDERKEN KULLANMAYIN

Oyun tutkunlarının, sosyal medya bağımlılarının veya işkoliklerin telefonu şarj ederken yaptıkları en önemli hata şarj esnasında da telefonu kullanmaya devam etmek. Şarj esnasında kendiliğinden ısınan telefonlar, sistemi zorlayan uygulamalar çalıştığında daha fazla ısınıyor ve pil ömrü azalıyor.

HIZLI ŞARJ İSTASYONLARINI GEREKMEDİKÇE KULLANMAYIN

Hızlı şarj istasyonları acil durumlar için faydalı olsa da yüksek volt elektrik ile telefon için gereken enerjiyi çok hızlı bir şekilde verdiğinden telefonun bataryasına zarar veriyor. Telefonunuzu şarj ederken orijinal şarj aleti kullanmaya özen gösterin.

KOYU RENK AĞIRLIKLI DUVAR KAĞITLARI KULLANIN

Akıllı telefonlarda batarya ömrünü uzatma yolları arasında en önemli yöntem animasyonlu duvar kâğıtlarını kullanmamaktır. Hareketli duvar kağıtları, telefonun işlemcisini daha çok yorarak telefonun pil ömrüne zarar veriyor. AMOLED teknolojisi beyaz gibi açık renkleri verirken daha çok güç tüketeceğinden AMOLED ekranlı akıllı telefon sahibiyseniz siyah ağırlıklı duvar kâğıdı tercih etmeye çalışın. Ekran parlaklığını otomatik olarak ayarlayarak da şarj ömrünü uzatabilirsiniz.

ŞARJ SEVİYESİNE ENGEL OLUN

Lityum-iyon pille sahip olan akıllı telefonların şarj ömrünü uzatmak için şarj yüzdesini takip edin. Akıllı telefonunuzu şarj etmek için şarj durumunun yüzde 25’in altına düşmesini beklemeyin. Telefonun yüzde yüz dolması yüksek gerilimle bataryayı zorlayacağından telefonunuzu yüzde 75’ten fazla doldurmayın.

TELEFONUNUN ISINMASINA ENGEL OLUN

Akıllı telefonların ısınması normal olsa da aşırı ısınması bataryaya zarar vereceğinden aşırı ısınma sorunu çözülmelidir. Akıllı telefonların ısınmasının en yaygın nedenleri çok fazla uygulamanın çalıştırılması, bir uygulamanın uzun süre çalıştırılması, widget'ların açık kalması, yazılımların güncellenmemesi, telefonun güneş alan yerde veya bilgisayar kasasının üzerinde şarj edilmesi ya da telefon kılıfındayken şarj edilmesidir. Batarya uzatma yöntemleri arayışına girmemek için telefonunuzun fazla ısınmamasına dikkat etmelisiniz.

KABLOSUZ BAĞLANTILARI SÜREKLİ AÇIK BIRAKMAYIN

Sürekli açık tutulan bir GPS (konum bilgisi), wi-fi ve bluetooth bağlantıları, pilin gücünü hızla tüketiyor. Bu nedenle internet ve bluetooth bağlantılarını gerekmedikçe açık tutmayın.

TİTREŞİMİ AÇIK BIRAKMAYIN

Yüksek zil seviyesi ve titreşim özelliği çok enerji tüketeceğinden geremedikçe bu özellikleri etkinleştirmeyin. Bu sayede zamansız biten batarya problemini daha az yaşayabilirsiniz.

BATARYAYI YENİLEYİN

Yeni nesil akıllı telefon modellerinde nikel pillere oranla lityum piller daha yaygın olarak kullanılıyor. Daha uzun pil ömrü sunan lityum piller 300 ila 500 kere şarj edilebileceğinden bu süre geçtiğinde pili yenileyin. Bu süre genellikle iki yıldır. Batarya değişiminde yan sanayi ürünleri kullanmak aşırı ısınma ve patlama sorunu yaratabileceğinden orijinal batarya kullanmaya özen gösterin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kredi kartı olanların dikkatine! 24 saat içinde başvuran parasını alıyor
Yeni mobil operatör NETGSM'in hat kodu belli oldu
Cüzdan kaybetmek tarihe karışıyor
Instagram kullanıcılarına sürpriz: Mesajlara yeni özellik

Teknoloji Haberleri