Diploma sorgulama nasıl ve nereden yapılır? Sahte diploma nasıl anlaşılır?

Diploma sorgulama nasıl ve nereden yapılır? Sahte diploma nasıl anlaşılır?

Sahte diploma sorgulama e-Devlet uygulamasında 'Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama' sayfasından yapılabiliyor. Son yıllarda yaşanan sahte diploma skandallarının önüne geçmek amacıyla e-Devlet ve YÖK'ün ortak girişimiyle 'Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi' 2016 yılından beri hizmet veriyor. İşte, diploma sorgulama ekranı...

e-Devlet diploma doğrulama sayfası aracılığıyla sahte üniversite diplomaları tespit edilebiliyor. Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Hamza Yerlikaya'nın lise diplomasının ve Aksaray Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Zehra Zulal Atalay Laçin'in lisans ve doçent diplomasının sahte olduğunun ortaya çıkması, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) e-Devlet uygulamasında hizmet veren 'Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi' sayesinde diplomaların doğruluğunu sorgulanabiliyor.

569ce95918c7730d30f43b50.jpg

E-DEVLET MEZUN BELGESİ SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından e-Devlet tarafından verilen hizmetlerinden artık mezun olduğunuz üniversiteye ait mezuniyet bilgilerinize ulaşabileceksiniz. e-Devlet aracılığıyla üniversite mezuniyet bilgilerinizi görüntüleyebiliyor ve barkodlu üniversite mezun belgesi oluşturabiliyorsunuz.

e-Devlet'e giriş yaptığınızda 'Yükseköğretim' hizmetlerinde yer alan 'Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama' ekranından üniversite, fakülte/MYO/YO/enstitü, program, diploma notu, mezuniyet tarihi bilgilerine anında ulaşabiliyorsunuz.

İşlem bölümünde yer alan belge oluştur kutucuğunu tıklayarak da mezun belgesi adıyla üzerinde barkod numarası bulunan mezun belgenizi de oluşturup yazıcı dökümünü alabiliyorsunuz. Belgenize özel oluşturulmuş barkod numarası ile de 'Yükseköğretim Mezun Belgesi Doğrulama' bölümünden doğrulama işlemi yapabiliyorsunuz.

İşe alımlarda ve diğer resmi işlemlerde de dahil olmak üzere diplomaların fotokopisi yerine e-Devlet'ten çıktısı alınan 'Mezuniyet Belgesi' geçerli sayılıyor. Doğrulama işlemleri sayesinde sayesinde özellikle diploma sahteciliğinin önüne geçiliyor. Bilgi güvenilirliği de böylece netlik kazanmış oluyor.

MEZUNİYET BELGESİ DOĞRULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Diploma doğrulama işlemi için www.turkiye.gov.tr adresinden e-Devlet portalına giriş yapmanız gerekiyor. e-Devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile sisteme girdikten sonra 'Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın hizmetlerine ulaşarak mezuniyet işlemlerinizi sorgulatabiliyorsunuz. Diplomadaki barkod numarasını, e-Devlet ekranındaki sayfaya girerek diplomanın hangi okuldan alındığını anında öğrenebiliyorsunuz. Böylelikle diplomanın sahte olup olmadığı netlik kazanıyor.

E-DEVLET DİPLOMA SORGULAMA SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN