Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı: Türkiye'ye gelirse inşaatçı kalmayacak

Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı: Türkiye'ye gelirse inşaatçı kalmayacak

Teknoloji hayatımızın her alanına girmeye devam ediyor! Birçok mesleğin yerini yapay zeka alırken bu teknoloji de müteahhitleri işinden edecek! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı, Türkiye'ye gelirse inşaatçı kalmayacak...

Maine Üniversitesi, dünyanın en büyük polimer 3D yazıcısı olan Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0)'i tanıttı. Bu devasa 3D yazıcı, sadece 80 saatte veya dört günden daha az bir sürede küçük bir evi inşa edebiliyor.

80 SAATTE EV İNŞA EDİYOR

FoF 1.0, Maine Üniversitesi'nin daha önce geliştirdiği 600 metrekarelik bir evi inşa eden 3D yazıcının dört katı büyüklüğünde. Bu devasa 3D yazıcı, bir evi inşa etmek için oldukça kısa bir süre olan 80 saatte basabiliyor. Bu, bir bungalovun inşasının birkaç ay veya en iyi senaryoda birkaç hafta sürebileceği düşünüldüğünde oldukça etkileyici bir hız.

resim-2024-04-27-010706642.png

FoF 1.0'in kullanım alanları oldukça geniş. İnşaat sektöründen savunma sanayisine kadar birçok alanda kullanılabilen bu devasa 3D yazıcı, büyük ölçekli eklemeli üretim, eksiltmeli üretim, CTL (continuous tap layup) ve robotik kol işlemleri gibi işlevsel geçişler yapabilme özelliğine sahip.

Maine kentinin 2030'a kadar 80.000 konuta ihtiyacı olduğu düşünüldüğünde, FoF 1.0 gibi hızlı ve verimli bir 3D yazıcının inşaat sektöründe devrim yaratabileceği öngörülüyor. MaineHousing Geliştirme Direktörü Mark Wiesendanger, bu 3D yazıcı sayesinde maliyetlerin önemli ölçüde düşürülebileceğini belirtti. Zira FoF 1.0, büyük oranda geri dönüştürülebilir malzemeler kullanıyor.

resim-2024-04-27-010829659.png​​​​​​​

FoF 1.0'e talep, ABD Savunma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı gibi kurumlardan gelmiş durumda. Saate yaklaşık 225 kg malzeme kullanarak 30 metre uzunluğunda, 9.75 metre genişliğinde ve 5.5 metre yüksekliğinde nesneler basabilen bu devasa 3D yazıcı, endüstriden savunma sanayisine kadar birçok alanda kullanılabilecek.

3D YAZICILARIN BİR ARADA OLACAĞI MERKEZ KURULACAK

Maine Üniversitesi'nin yakında kurmayı planladığı Geleceğin Yeşil Mühendislik ve Malzeme Fabrikası (GEM) adlı üretim inovasyon merkezi, FoF 1.0 ve önceki rekor sahibi 3D yazıcının bir arada bulunacağı bir merkez olacak. Bu merkezin amacı, sürdürülebilir üretim uygulamaları oluşturmak ve daha büyük 3D yazıcılar geliştirmek olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN