Aksaray Üniversitesi'ndeki akademisyen hakkında dikkat çeken iddia

Aksaray Üniversitesi'ndeki akademisyen hakkında dikkat çeken iddia

Gazeteci Nevşin Mengü, Aksaray Üniversitesi'nde yaşanan ilgin bir olayı anlattı ve "Taşra üniversitelerinde neler oluyor?" diye sordu. Bu üniversiteye gelen akademisyenin çelişkili özgeçmişine dair araştırmalarını paylaşan Mengü söz konusu akademisyen Zehra Zulal Atalay Laçin'in bahsettiği tezinin "YÖK Ulusal Tez Merkezi ve ODTÜ’nün tez arşivinde" olmadığını kaydetti. Mengü birçok detayı paylaşarak "Gerçekten bir diploması var mı yok mu?" diye sordu.

Aksaray Üniversitesi'ne yeni gelen bir akademisyenin dikkat çeken özgeçmişi sosyal medyada gündem oldu. Gazeteci Nevşin Mengü'nün gündeme getirdiği olay akademisyenin 'Ankara'dan tavsiyeyle mi atandı?' sorularına yol açtı. Olayın detaylarını anlatan Nevşin Mengü, söz konusu akademisyenin görevden alındığını da kaydetti.

"Taşa üniversitelerinde neler oluyor?" diye soran Mengü, "Aksaray Üniversitesi'ne gelen yeni bir akademisyen diğer akademisyenlerin dikkatini çekti. Üniversite'de Ankara'dan 'yukarından' bir tavsiyeyle atandığı söylenen Zehra Zulal Atalay Laçin" dedi.

nevsin-mengu.jpg
NEVŞİN MENGÜ

'YÖK ULUSAL TEZ MERKEZİ'NDE VE ODTÜ ARŞİVİNDE TEZİ YOK'

Zehra Zulal Atalay Laçin'in özgeçmişinde ODTÜ mezunu olduğunu beyan ettiğini belirten gazeteci Mengü, akademisyenin 2006 yılına ait diplomasında Ahmet Acar'ın imzasının olduğunu ancak 2006'da Ahmet Acar'ın rektör olmadığını belirtti. Atalay'ın ise o dönem başka bir isimle okuduğunu söylediğini aktaran Mengü, akademisyenin doktorasını ODTÜ'de yaptığını ve tez danışmanının da İhsan Dağı olduğunu beyan ettiğini belirtti. Ancak Mengü, İhsan Doğu'nun Zehra Zulal Atalay Laçin'i tanımadığını açıkladığını belirtti ve "YÖK Ulusal Tez Merkezi ve ODTÜ’nün tez arşivinde Zulal Hanım’a ait bir tez yok" dedi.

'2000'DE BİTİRDİĞİ EĞİTİMİN DANIŞMANI DOKTORASINI 2011'DE TAMAMLAMIŞ'

Zehra Zulal Atalay Laçin'in üniversiteye sunduğu özgeçmişte yer alan doktora tez başlığının da Profesör Doktor Ferhat Pirinççi’nin doktora tezine ait olduğunu kaydeden Mengü, açıklamalarına şöyle devam etti:

Zulal Hanım yüksek lisans eğitimini Manchester Üniversitesi’nde Dr. Andreja Zevnik danışmanlığında hazırladığı tez ile 2000 yılında tamamladığını beyan etmiş. Halbuki Dr. Andreja Zevnik 2011 yılında doktora eğitimini tamamlamış. Dolayısıyla bu bilgi de yanlış.

'ZEYNEP ATALAY'A AİT MAKALELİ KENDİ MAKALELERİ GİBİ PAYLAŞIYOR'

Zulal Hanım’ın CV’de beyan ettiği akademik çalışmalar gerçekte Zeynep Atalay isimli akademisyene ait. Zulal Atalay isimli kişinin Google Scholar sayfasına göz attığınız taktirde gerçekte Zeynep Atalay’a ait olan makaleleri kendi makaleleri gibi paylaştığını görüyorsunuz.

'TAŞRA ÜNİVERSİTELERİNDE NELER OLUYOR?'

Kim bu Zulal Atalay? Gerçekten bir diploması var mı yok mu? Ve gerçekten Taşra Üniversitelerinde neler oluyor? Taşra Üniversitelerinde okuyan öğrenci ve çalışan akademisyen arkadaşlar bize ulaşın. Benzer vakalarla karşılaşıyor musunuz?"

DOÇENTLİK BELGESİNİN OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Nevşin Mengü bu paylaşımlarının ardından Üniversiteler Arası Kurul Başkanlığı (ÜAK) Başkanı Abdülkerim Çalışkan'ın kendisiyle temasa geçtiğini aktardı ve söz konusu akademisyenin 3 aydır inceleme altında olduğu bilgisinin paylaşıldığını kaydetti. Mengü, "Bugün itibariyle Aksaray Üniversitesi Atalay’ın atamasını iptal etti. ÜAK, Atalay’ın doçentlik belgesinin olmadığını tespit etti" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN