Aşı sertifikası nedir, nasıl alınır? İşte e-Nabız koronavirüs aşı kartı alma ekranı

Aşı sertifikası nedir, nasıl alınır? İşte e-Nabız koronavirüs aşı kartı alma ekranı

Yurt dışına özellikle Avrupa'ya seyahatlerde aşı kartına sahip olma zorunluluğu bulunuyor. Türkiye'de iki doz aşı olmuş vatandaşlara verilen aşı sertifikası, e-Nabız ve HES uygulaması üzerinden dijital olarak alınabiliyor, istenirse çıktısı alınabiliyor. İşte, aşı sertifikası oluşturma işlemleri...

Avrupa Birliği (AB), aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 3 ülkenin koronavirüs aşı sertifikalarının tanınmasına karar verdi.

Açıklamada, kararın 20 Ağustos 2021 itibarıyla geçerli olacağına işaret edilerek, 3 ülkenin AB aşı sertifikası sistemine bağlanacağı, verdikleri aşı sertifikalarının "AB Dijital COVID Sertifikası" ile aynı koşulları taşıyacağı ve AB ülkelerinde de kabul edileceği bildirildi.

Söz konusu 3 ülkenin AB'nin verdiği aşı sertifikasını tanıyacağı belirtilen açıklamada, uygulama ile karşılıklı biçimde güvenli seyahat gerçekleştirilmesinin kolaylaşacağı kaydedildi.

69640-48b3a0b056c198cbb993cf44b960897e-00-00-09.jpg

AŞI KARTI NEDİR, NE İŞE YARAR?

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de iki doz aşı olmuş kişilere e-Nabız ve Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden 'aşı kartı' oluşturma imkanı sunuyor.

'Türkiye Cumhuriyeti Aşı Kimliği' kartlarında Türkiye'nin 2020 yılında başlattığı güvenli turizmin logosu (SAFE TOURISM) da yer alıyor. Bu kimlik kartlarının yurt dışı seyahatlerde de kullanılabiliyor.

Kimlik kartının üzerinde ayrıca bir karekod da bulunuyor. Karekod okutulduğunda sistem e-Nabız'a yönlendiriyor, İngilizce ve Türkçe olarak ekranda, "Aşı kimliği 12345678910 TC Kimlik numaralı ve Z12345678 pasaport numaralı, 'x kişisine aittir. Bu kimlik 20.05.2021 tarihinde TC Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulmuştur" ifadeleri yer alıyor.

thumbs-b-c-bb41694ef3ce12e3f213d92b1fc2bbd3.jpg

HES UYGULAMASI ÜZERİNDEN AŞI KARTI NASIL ÇIKARILIR?

HES uygulamasına giriş yaptıktan sonra öncelikle pasaportunuzun hesabım bölümünden tanımlanması gerekiyor. Ardından 'Pasaportlarım'a gelerek ekle tuşu seçip pasaport numarası girmeniz gerekiyor. Ana ekrana dönerek 'Kovid-19 aşı bilgilerim' kutucuğu seçin. Gelen ekrandan 'Aşı kartlarımı' tıklayıp ardından ekranın en altına gelen 'Aşı kartı oluştur' seçeneğini tıklayın.

Bu işlemin ardından aşı kartında pasaport bilgilerinin yer alması isteniyorsa seçim yapılarak devam edilecek. Eğer seçim yapmadan devam edilirse kart kayıt olunan mevcut kimlik bilgileriyle oluşturulacak. Farklı bir pasaport bilgisinin aşı kartında yer alması isteniyorsa 'Hesabım' bölümünden tanımlama yapabilecek.

Daha önce tanımlanan pasaport numarası varsa numaranın seçileceği bir uyarı ekranı ile karşı karşıya kalınacak. Ekranda çıkan pasaport numarası seçilip devam edilirse kimlik kartı kısa sürede oluşturulacak.

E-NABIZ İLE AŞI KİMLİĞİ OLUŞTURMA

e-Nabız'da giriş yapıldıktan sonra ana sayfanın üst kısmında yer alan 'COVID-19' butonuna tıklanır. Ardından 'COVID-19 aşı kartı' butonuna tıklanarak aşı kimliği oluşturulur. Ancak kişi aşı dozlarını tamamlamadıysa bu işlem gerçekleştirilemez.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN