Aşı olmayanlar kahvehanelere giremeyecek mi? Koronavirüs aşı zorunlu mu?

Aşı olmayanlar kahvehanelere giremeyecek mi? Koronavirüs aşı zorunlu mu?

Koronavirüse karşı aşılama çalışmaları devam ederken vaka sayılarının yeniden yükselişe geçmesi, 'yeni bir kapanma olur mu' sorusunu akıllara getirirken, aşı olmayan vatandaşlara bazı kısıtlamalar uygulanması gündeme geldi. Türkiye genelinde kıraathaneciler, çift doz aşı olmayanların kahvelere almayacaklarını açıkladı. İşte, aşı zorunluluğu hakkında son durum...

Türkiye'de aşı yaptırmayanlara yönelik olası bazı yasakların hukuki boyutu kamuoyunda tartışılırken, bazı kent merkezlerinde bazı esnaflar, aşı olmayanlara satış yapmama kararı aldı. Ülkemiz kültüründe önemli bir yeri olan kahveler için de meslek odası tarafından 'aşı zorunluluğu' getirildi. Devlet eliyle aşı olmayanlara herhangi bir kısıtlama olmadığını belirtelim.

AŞI YAPTIRMAYANLAR KAHVEHANELERE GİRECEK Mİ?

Aşı yaptırmayanlar için ilk karar Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu'ndan geldi. Alınan karara göre iki doz koronavirüs aşısı olmayanlar, 5 Ağustos 2021'den itibaren kahvehanelere alınmayacak.

En fazla mağduriyet yaşayan kesimin kahvehane, kıraathane işletmesi yapan esnaf olduğunu aktaran Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, kahvehanelerin koronavirüs ile mücadele kapsamında 130 bin esnafın 16 Mart 2020 tarihinde iş yerini kapattığını, aralıklarla açılma da olsa 16 ay oyun yasağı ile maddi ve manevi zor günler yaşandığını söyledi.

"TEKRAR KAPANMAYI KALDIRAMAYIZ"

1 Temmuz 2021 tarihinde kontrollü normalleşmeye geçilmesine rağmen havaların ısınmasıyla rehavet yaşandığını belirten Ağaoğlu, şunları söyledi:

"Bazı vatandaşlarımızın aşı olmamaları ayrıca koronavirüse kıyasla daha hızlı yayılan mutant virüs sebebiyle de vaka sayılarında büyük bir artış olduğu ve vefat sayılarının arttığı gözleniyor. Çok büyük ümitlerle başladığımız normalleşme sürecinin salgının artması sebebiyle tekrar sona ermesi ve kısıtlamalar yaşanmasının hem ülkemiz ekonomisine hem de esnafımıza çok derin yaralar açacağı aşikardır. Kısıtlamalar sebebiyle zor günler geçiren kahvehane ve kıraathane işletmecisi esnaflarımızın tekrar kapanmayı kaldıracak gücü kalmamıştır.

Bu sebeple Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu ve federasyona bağlı meslek odaları olarak aldığımız karar doğrultusunda yarından itibaren ülke genelindeki tüm kahvehane, kıraathane ve kafelerimize en az 2 doz aşı olmayan vatandaşlarımızı kabul edemeyeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyor, salgın ve hastalıkların sona ereceği güzel günler diliyoruz."

KORONAVİRÜS AŞISI ZORUNLU MU OLACAK?

Kovid-19 hastalığına karşı geliştirilen aşının uygulanması vatandaşların isteğine göre yapılıyor. Türkiye'de aşı zorunluluğu bulunmuyor. Sağlık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

"Türkiye'de çocukluk aşıları dâhil, aşı uygulaması zorunlu değildir. Bununla birlikte aşı, hastalıklardan korunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Aşı sayesinde yeryüzünden silinmiş pek çok hastalık mevcuttur. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından aşıyla ilgili toplumu bilinçlendirme çalışmaları yürütülmektedir. Aşı olmak, kişinin topluma karşı sorumluluğudur."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN