Evde dezenfektan nasıl yapılır? İşte kolay ve doğal dezenfektan yapılışı

Evde dezenfektan nasıl yapılır? İşte kolay ve doğal dezenfektan yapılışı

Koronavirüs hastalığından korunmanın yöntemleri içerisinde en önemlisi elleri sık sık temizlemek geliyor. Zira, gerek dışarda gerekse kapalı mekanlarda ellerimizle mikroplu yüzeylere temas etmek durumunda kalıyoruz. Salgın sürecinde sıvı dezenfektanlar vazgeçilmezimiz oldu. İşte, ev yapımı pratik dezenfektan malzemeleri ve tarifi...

Son yüzyılın en büyük küresel felaketi olan kovid-19 salgınına karşı aşı geliştirilse de uzmanlar, maske takılmaya devam edilmesi ve ellerin dezenfekte edilmesi uyarısında bulunuyor. Ortaya çıkan koronavirüs delta varyantı oldukça hızlı bir şekilde yayılıyor ve aşının oluşturduğu antikorlardan geçebiliyor. Bu süreçte yanımızda el dezenfektanı ve kolonya gibi mikrop öldürücü çözücüler taşımamız gerekiyor.

koronavirus-e-karsi-evde-el-dezenfektani-nasil-hazirlanir-1584182557.jpg

EVDE DOĞAL DEZENFEKTAN YAPIMI

İstanbul Zeytinburnu'nda 'Evde Doğal Temizlik' seminerinde eğitim veren Yüksek Kimya Mühendisi Kudret Livaoğlu, evde doğal yollarla dezenfektan hazırlamanın tarifini verdi.

İnsan sağlığına ve doğaya dost ürünler tercih edilmesi gerektiğini dile getiren Livaoğlu, "Evin genel temizliği ve yüzey temizliğinde sirkeden faydalanabiliriz. Bu dönemde kekik ve çay yağından da mutlaka faydalanalım. Kekik ve çay ağacı yağını kaynar suya koyup evinizin bir köşesinde koyduğunuz zaman ortamdaki zararlı mikroorganizmaları yok ederler. Parlatıcı ve yumuşatıcı yerine elma sirkelerinden faydalanabiliriz" diye konuştu.

DEZENFEKTAN YAPIMI İÇİN MALZEMELER

Doğal temizlik için çamaşır sodası, karbonat ve borakstan yararlanılabileceğini söyleyen Livaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Alerjisi olan insanlar maytlardan etkilendiği için borakstan faydalanabilir. Çamaşırların daha beyaz olması için klorlu ürünler kullanmak yerine çamaşır sodası ilave edersek hem yumuşatmada hem de daha temiz sonuç almada faydalı olacaktır. Karbonat, boraks ve zeytinyağlı sabunu karıştırarak sert yüzeylerde kullanabilirsiniz."

dezenfektan-yapimi-1-aralik-2020.jpg

DOĞAL DEZENFEKTAN NASIL YAPILIR?

Dezenfektanların mikroorganizmaya etki ettiği gibi insan hücrelerinde de tahribat oluşturduğunu belirten Kudret Livaoğlu, "Dezenfektanlar mikrobu öldürürken aynı zamanda yararlı bakterilere de zarar veriyor. Flora bozulduğu için farklı cilt hastalıklarına neden oluyor. Dezenfektanların doğal alternatifleri var.

Zeytinyağlı doğal sabunlar virüs üzerindeki yağlı tabakayı parçalayıp etkisiz hale getiriyor. Hipokloröz asit içeren ürünler de doğal kökenli olduğu için tercih edebilir. Kekik ve çay ağacı yağının çok yüksek antibakteriyel özelliği vardır. Limon yağının da aynı şekilde antibakteriyel özelliğinin yanı sıra yüksek ve güzel koku bırakması açısından da kullanabiliriz" şeklinde konuştu.

EVDE DOĞAL DEZENFEKTAN TARİFİ

Livaoğlu, evde doğal yollarla dezenfektan hazırlamanın tarifini şöyle anlattı:

"Kaynatılıp soğutulan bir bardak suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ilave edilir. İki damla çay yağı, birkaç damla kekik yağı ve on damla limon yağı eklenir. Karşımızı her kullanımdan önce çalkalamak gerekiyor."

Livaoğlu, ev temizliği için doğal yollarla hazırlanacak tarifi ise şöyle anlattı:

"5 litre suya iki yemek kaşığı sirkeyi ekleyin. Karışıma iki damla kekik yağı ilave edin. Karışımı kapı kolları, evin genel yüzeyi ve sert yüzeylerde rahatlıklarla kullanın."

5f9fbc735542851a24d6c8b5.jpg

EVDE DOĞAL KOKULU DEZENFEKTAN TARİFİ

* 200 ml temiz su

* 2,5 yemek kaşığı doğal aloe vera jel

* 23 damla limon yağı

* 10 damla tarçın yağı 10 damla kekik yağı

* 10 okaliptus yağı

* 10 damla karanfil tomurcuğu yağı

Karışımı çalkayabileceğiniz kapaklı bir şişeye su ve aloe vera jeli boşaltın. Üzerlerine geriye kalan malzemeleri ekleyin ve şişenin kapağını kapatarak iyice çalkalayın. Çalkalama işleminin yanı sıra malzemeleri bir kaşık yardımıyla da karıştırabilirsiniz.

Tüm malzemeler tamamen karıştıktan sonra püskürtmeli bir şişeye koyun.

Hazırladığınız anti bakteriyel sıvıyı elinize sıkarak kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

* 250 ml beyaz sirke

* 250 ml su

* 10 damla lavanta esansı.

PRATİK DEZENFEKTAN HAZIRLANIŞI

Sirkeyle el ve oda spreyi hazırlayarak tüm mikrop ve virüslere karşı oldukça etkili bir dezenfektan yapmış olacaksınız. 250 ml elma ya da beyaz sirkeye eşit oranda soğuk su ve on damla kadar bergamot ya da lavanta esansını sprey şişesiyle, her gün bulunduğunuz ortama günde üç kez uygulamanız yeterli olur. Hazırlanan bu karışımı özellikle çocuklarınızda el ve vücut hijyeni için de son derece güvenli kullanabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN