Biontech 2. doz aşı yan etkileri neler, ne kadar sürer, nasıl geçer? İşte merak edilenler

Biontech 2. doz aşı yan etkileri neler, ne kadar sürer, nasıl geçer? İşte merak edilenler

Biontech aşısı ikinci doz yan etkilerine karşı ne yapılmalı? Koronavirüs hastalığına karşı geliştirilen Biontech aşısının yen etkileri arasında, aşının yapıldığı yerde şişlik, kızarıklık, kolda ağrı, tüm vücudu etkileyen kas ağrısı, yorgunluk yer alıyor. Kalıcı olmayan belirtiler, aşı olanların yüzde 10-15'inde görülüyor. İşte, Biontech yan etkilerine karşı yapılması gerekenler...

Birçok ilaç gibi kovid-19'a karşı geliştirilen Biontech aşısı da yan etkilere neden olabiliyor. Bir yan etki, bir ilacın normal dozlarda alınmasında istenmeyen bir tepkidir. Hafif veya şiddetli olabilir. Özellikle Biontech 2. doz aşıdan sonra vatandaşlar bir süre yan etki hissettiklerini dile getirdi. Yan etkilerden endişe eden kişilerin doktorla görüşmeleri tavsiye ediliyor.

BIONTECH AŞISI 2. DOZ YAN ETKİLERİ NELER?

Bugüne kadar koronavirüs aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.

Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir.

Fakat nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

BIONTECH YAN ETKİLERİNE KARŞI NE YAPILMALI?

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:

* Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık

Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.)
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

* Yorgunluk

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.

* Hafif ateş, titreme

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

* Baş ağrısı

Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

* Kas/eklem ağrısı

İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

* Kusma, ishal

Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

KORONAVİRÜS AŞISI YAN ETKİLERİNE KARŞI TAVSİYELER

Aşıyı, yorgunluk veya baş ağrısı gibi olası yan etkilerle baş etmenin daha kolay olduğu bir zamana ayarlamayı hedefleyebilirsiniz. Örneğin, sabah işe giderken sabah erkenden aşı yaptırmak pek mantıklı olmaz. Mümkünse, aşıyı izinli bir günde alabilirsiniz.

Enjeksiyon bölgesinde ağrı hissederseniz, reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edebilirsiniz. Bu ilaçlar ayrıca ateş, baş ağrısı, kas veya eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Çok rahatsız edici veya geçmeyen yan etkiler yaşarsanız, bir sağlık uzmanına başvurmalısınız. Şiddetli bir alerjik reaksiyon geliştirdiğinizi düşünüyorsanız, 112'yi aramalı veya acil servise gitmelisiniz.

ALERJİSİ OLANLARIN AŞI YAPTIRMASI RİSKLİ Mİ?

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Astım ve Alerji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Zeynep Ferhan Özşeker, alerji endişeleri yüzünden aşıdan vazgeçilmemesi gerektiğini belirterek, bu konuda şunları söyledi:

"1,5 senedir hayatımızı olumsuz yönde etkileyen ve pek çok insanın hayatını kaybetmesine neden olan kovid-19 hastalığı ile mücadelede en etkili yol aşıdır. Alerjik reaksiyon riski nedeniyle pek çok kişi aşı yaptırmaya tereddüt ediyor. Ancak bu yüzden aşı olmaktan kaçınılmaması gerekiyor. Türkiye'de baştan beri uygulanan Sinovac ile son dönemde uygulama oranı artan Biontech aşısı ile de anafilaksi reaksiyonları bildirildi. Ancak oranın çok düşük olduğu üstelik anafilaksi geçiren tüm kişilerin iyileştiği, ölüm ya da yoğun bakım yatışı gerekmediği görüldü."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN