Koronavirüs üçüncü doz aşı ne zaman, kimlere yapılacak? İşte Sağlık Bakanlığı aşılama takvimi

Koronavirüs üçüncü doz aşı ne zaman, kimlere yapılacak? İşte Sağlık Bakanlığı aşılama takvimi

3. doz aşı için Biontech mi Sinovac mı tercih edilmeli? Kovid-19 salgınının seyri azalma seyrine girmişken ortaya çıkan 'delta varyantı' dolayısıyla Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, vatandaşların üçüncü doz aşı olmasına karar verdi. İlk iki doz aşıda hangi aşıyı seçilirse seçilsin vatandaşlara üçüncü doz aşı için Alman aşısı Biontech öneriliyor. Üçüncü doz aşının isteğe bağlı olduğunu belirtelim. İşte, Türkiye koronavirüs aşılama takvimi...

Dünyayı tehdit eden 'delta varyantı' ve 'delta plus varyantı'na karşı aşılama takvimini güncelleyen Sağlık Bakanlığı, ikinci doz aşısını tamamlanmış olan 50 yaş üzeri vatandaşlar ile sağlık çalışanlarına üçüncü dozların da uygulanacağını bildirdi. "3. doz gerekli mi değil mi?" tartışması devam ederken üçüncü doz aşının Biontech mi yoksa Sinovac mı olacağı kişilerin tercihine bırakılacak. ağlık Bakanı Koca'nın yaptığı açıklamaya göre üçüncü doz aşılar şimdilik 50 yaş üzeri ve sağlık çalışanları için uygulanıyor. Yeni yaş gruplarının ise daha sonra açıklanması bekleniyor.

KORONAVİRÜS 3. DOZ AŞILAR NE ZAMAN YAPILACAK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Haziran 2021 tarihinde yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından üçüncü doz için şunları söyledi:

"Bugünkü toplantıda üçüncü doz aşıların gerekliliği konusunda değerlendirmede bulunuldu. 50 yaşından büyük vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın üçüncü doz aşı olmalarının faydalı olacağını kararlaştırdık.

İki doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile sağlık çalışanlarımız yarından itibaren istedikleri aşı ile üçüncü doz aşı olmak üzere randevularını alabilecek. Vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız ilk iki dozda hangi aşıyı yaptırmış olurlarsa olsunlar üçüncü dozda istedikleri aşıyı olabilirler. Gönül rahatlığıyla istediğiniz aşıyı üçüncü doz olarak yaptırabilirsiniz.

Hastalığın üzerinden 6 ay geçtikten sonra aşı hakkı tanımlanıyordu. Bugünden itibaren bu süre 3 aya indirildi. Hastalığı geçirmiş olan vatandaşlarımız hatırlatma dozu olarak aşıyı hastalığın üzerinden 3 ay geçtikten sonra olabilecek."

3. DOZ İÇİN HANGİ AŞIYI TERCİH ETMELİYİZ?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul üçüncü doz aşılama için şunları söyledi:

"İlk iki dozunu Sinovac olanlara 3. doz Biontech aşısı öneriyoruz. Diyelim 3 ay önce (daha önce bu süre 6 ay olarak belirlenmişti) hastalığı atlattınız. O zaman 1 doz BionTech yeterli. Hastalık + 1 doz aşı oldunuz varsayalım. 2. doza ihtiyaç var mı? Aslına bakarsanız yok. Hastalığı atlatanlarda tek doz mRNA aşısı yeterli derece bağışıklık oluşturuyor. Ama sıkıntı şu! Avrupa'da bazı ülkeler en az 2 doz aşı şartı koşuyor! Onun için de '2. doz olmak isteyen olsun' gibi bir yaklaşıma gidildi. Bilimsel olarak ne kadar doğru? Tartışılır..."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN