Biontech mi Sinovac mı? En etkili koronavirüs aşısı hangisi? İşte uzmanların görüşü

Biontech mi Sinovac mı? En etkili koronavirüs aşısı hangisi? İşte uzmanların görüşü

Alman yapımı Biontech aşılarının ülkemize ulaşmasının ardından aşılama işlemleri yeniden hız kazandı. Öğretmenlerin ardından dizi-film sektöründe çalışanlar da öncelik kapsamına alındı. Sinovac ile Biontech aşılarının farkları...

Biontech mi Sinovac mı, hangi aşı olunmalı, merak konusu oldu. Aşı sırası gelen vatandaşlar, Alman aşısı Biontech ile Çin aşısı Sinovac arasında kararsız kaldı. Uzmanlar, en iyi aşının, ulaşabildiğiniz aşı olduğunun altını çiziyor. Sağlık Bakanlığı, Biontech aşılarının aile hekimlerinde de yapılabilmesi için hazırlıklarını sürdürüyor. Aydın'da devam eden pilot uygulamanın yurt geneline yayılması bekleniyor.

BIONTECH Mİ SINOVAC MI DAHA İYİ AŞI?

Alman aşısı Biontech, RNA (mRNA) teknolojisini kullanıyor. mRNA aşıları, hücrelerimize vücudumuzda bir bağışıklık tepkisini tetikleyen bir protein üretmeyi öğretir. Bu, vücudumuza zayıflatılmış veya inaktive edilmiş bir mikrop yerleştiren geleneksel aşılardan farklıdır. Biontech aşılarının -70 santigrat derecede tutulması gerekiyor, bu da özellikle gelişmemiş ülkeler için lojistik zorluklara neden oluyor.

Çin aşısı Sinovac'ın temel avantajlarından biri, şempanzelerde soğuk algınlığına neden olan genetik olarak tasarlanmış bir virüsten yapılan Oxford aşısı gibi standart bir buzdolabında 2-8 santigrat derecede saklanabilmesi. Aşıyı olanlar için avantaj olarak değerlendirilebilecek yönü ise, geleneksel inaktif aşı olması ve geliştirilirken, yıllardır kullanılan yöntemlerin kullanılması. Sinovac, ciddi bir hastalık tepkisi riski olmadan vücudun bağışıklık sistemini virüse maruz bırakmak için öldürülmüş viral partikülleri kullanarak çalışır.

Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nden Doç. Dr. Luo Dahai, "mRNA aşıları yeni bir aşı türüdür ve popülasyonda kullanılmakta olan başarılı bir örnek (buna benzer başka bir aşı) yoktur" yorumunda bulundu.

HANGİ AŞI DAHA ETKİLİ?

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Şimdiye kadar uyguladığımız aşı sonuçlarına baktığımızda Sinovac aşısında kişiler koronavirüse yakalansa bile hafif atlattıklarını tespit ettik ve hastaneye yatma oranlarını yüzde 100 oranında azalttı. Bizim için önemli olan, kişinin bu hastalığı hafif geçirmesi veya hiç geçirmemesi" dedi.

Doç. Dr. Savaşçı, kişiler hangi aşıyı bulursa onu olmaları gerektiğini belirterek "Çünkü aşıların gerçekten koruyuculuğu ve hastaneye yatış oranlarını ciddi oranda azaltması söz konusu.

Vatandaşların ilk tercihi inaktif aşı olan Sinovac aşısı olsun, Biontech aşısı ikinci tercihi olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla. Ama koruyuculuk oranı Biontech aşısının daha yüksek, miktar olarak düşük olduğu için ulaşılabilirliği sıkıntı olabilir.

Koruyuculuk oranlarımız genel olarak yüksek. Ben de Biontech aşısı gönüllüsüydüm, aylardır takiplerine devam ediyoruz, bir yan etki görülmedi. Bu aşılar bütün testleri yapılarak halkımıza uygulandığı için gönül rahatlığı ile hangi aşıyı yaptırmak istiyorlarsa onu yaptırabilirler" diye konuştu.

KORONAVİRÜS AŞISI YAN ETKİSİ NELER?

Kovid-19 aşıları iki doz olarak uygulanıyor. Bugüne kadar görülen yan etkiler; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik olarak bildirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN