Hamile kadınlara koronavirüs aşısı için önemli uyarı!

Hamile kadınlara koronavirüs aşısı için önemli uyarı!

Ülkemizde koronavirüs aşılama işlemleri hız kazanmışken, hamile kadınlar için kovid-19 aşısının güvenilir olup olmadığı merak konusu oldu. ABD'de Biontech aşısı yaptıran 35 bin kadında yapılan araştırmada, koronavirüs aşısının hamileler için güvenilir olduğu, hiçbir zararının olmadığı tespit edildi. İşte detaylar...

Bebek emziren, bebek bekleyen ya da bebek dünyaya getirmeyi planlayan kadınlar, koronavirüs aşısı yaptırmakta tereddüt yaşayabiliyor. Son 2 yıldır küresel çapta yaşanan kovid-19 salgınında birçok hamile kadın hastalığa yakalanarak hayatını kaybetti. Uzmanlar, koronavirüs aşılarının hamilelere yada yeni bebek sahibi olan kadınlara hiçbir zarar vermediğini dile getiriyor.

pregnancy-scaled.jpeg

HAMİLELER KORONAVİRÜS AŞISI OLABİLİR Mİ?

ABD'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, hamile kişilerin kovid-19 aşısı olmasının 'güvenilir' olduğu açıklandı.

New England Journal of Medicine'de yayınlanan çalışmada hamileyken Moderna veya Biontech aşısı yapılan 35 binden fazla ABD'li kadından alınan veriler incelendi.

Araştırma hamile kişiler üzerinde yapılan en büyük çalışma olurken hamileyken aşı olan kişilerin düşük, erken doğum ve diğer komplikasyon oranlarının, salgından öncesindeki hamile kadınlarla neredeyse aynı düzeyde olduğu bildirildi.

CDC tarafından yapılan açıklamada, "Hamile kadınlar ve hamile kalmak isteyenler dahil herkes kovid-19 aşısı yaptırmalıdır. Aşılar güvenli ve etkilidir" ifadeleri kullanıldı.

KORONAVİRÜS AŞISI HAMİLELERE ZARARLI MI?

Yapılan araştırmalar kovid-19 aşılarının güvenli ve etkili olduğunu gösteriyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir'e göre, bu aşılar canlı koronavirüs içermez ve hamile bir kadına veya anne karnındaki doğmamış bebeğe bulaşmaz.

Kovid-19 aşılarına ilişkin kanıtlar, dünya çapındaki düzenleyici kurumlar tarafından sürekli olarak gözden geçiriliyor. Halihazırda aşılamaya başlamış olan ve hamileyken ikinci bir doz önerilen herkes, ilk dozdan sonra ciddi bir yan etkisi olmadıkça, aynı aşıyla ikinci bir doz almalı.

KORONAVİRÜS AŞI RANDEVUSU ALMAK İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN