Sivrisinekler koronavirüs bulaştırır mı?

Sivrisinekler koronavirüs bulaştırır mı?

Sineklerin ve böceklerin kovid-19 virüsünü taşıdığını yönelik bilimsel kanıt bulunmadığını belirten uzmanlar, koronavirüsün kan değil solunum damlacıklarıyla bulaşması nedeniyle sineklerin ve böceklerin salgına etki etmediğinin altını çiziyor. İşte detaylar...

Sıcak yaz günlerinde ortaya çıkan sivrisinek ve bilimum böceklerin kovid-19 virüsünü taşıyıp taşımadığı merak konusu oldu. Koronavirüs riski devam ederken, kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgiler de insanların psikolojisini olumsuz etkiliyor.

650x344-istanbula-sivrisinek-kabusu-sinekler-ilaclara-karsi-direnc-kazandi-1594030231301.jpg

SİVRİSİNEK KORONAVİRÜS TAŞIR MI?

Sivrisineklerin kovid-19 virüsünü taşıyabileceği endişesine açıklık getiren Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, "Sivrisinekleri 10 gün boyunca koronavirüs bulaşmış kanla beslediler. Besleme sonucunda virüsü sivrisineklerin taşımadığı, hatta yumurtalarına da aktarmadıkları kanıtlandı" dedi.

SİNEKLER VE BÖCEKLER KOVİD-19 BULAŞTIRIR MI?

Ortaya çıkacak sivrisineklerin koronavirüs hastalarından kan emip hastalığı yayabileceği şüphesiyle uzmanlar, sivrisinekler üzerinde bir dizi araştırma yaptı.

Sivrisinekler, böcekler ve vektör canlılar üzerine geniş çaplı araştırmaları bulunan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, sivrisineklerin koronavirüsü yayıp yaymayacağıyla ilgili yurt dışında yapılan çalışmaları inceledi.

hamam-bocekleri-de-kisilik-sahibi-bilimfilicom-1.jpeg

"KOVİD-19 VİRÜSÜ TAŞIDIKLARINA DAİR BİLİMSEL KANIT YOK"

Yapılan testlerde böyle bir virüs yayılımının söz konusu olmadığını dile getiren Çetin, "Geçmişte bazı araştırmalar yapıldı. Hamam böcekleri ve karasineklerin kovid-19 değil fakat diğer koronavirüsleri taşıdığına dair bilimsel yayınlar, araştırmalar var. Kovid-19 ile ilgili insanlarımız rahat olabilir. Taşıdıklarına daire kesin bir kanıt yok" dedi.

DSÖ: SİVRİ SİNEKLERDEN KORONAVİRÜS BULAŞMAZ

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) de yapılan açıklamada, kovid-19 virüsünü sivrisinekler ya da diğer haşereler aracılığıyla insana bulaştığı yönünde veri olmadığı belirtildi.

Koronavirüsün Afrika ve Latin Amerika'da daha düşük seviyede seyrettiğini belirten DSÖ, bu bölgelerde kovid-19 virüsünün sivrisinekler aracılıyla bulaştığı yönünde vaka bulunmadığını da vurguluyor.

Örgüt, virüsün kan yolu ya da deriden temas yoluyla buluşmadığının altını çizerek şu açıklamayı yaptı: "Yeni tip koronavirüs bir solunum yolu virüsüdür. İnsanların öksürmesi ya da hapşırmasıyla bulaşabilir. Ya da bir yüzeyin üzerinde insanların ellerine bulaştıktan sonra, o elin ağız ya da buruna götürülmesi yoluyla bulaşabilir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN