Sivrisineklerden nasıl korunulur, sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Zehirli olabilir!

Sivrisineklerden nasıl korunulur, sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Zehirli olabilir!

İstanbul'da zehirli sivrisinek paniği yaşanıyor. Şikayetler üzerine ilaçlama çalışması başlatan İBB, vatandaşları SMS ile bilgilendirerek kişisel önlemlerin alınması uyarısında bulundu. Özellikle Avcılar ve Sarıyer ilçelerinde görülen zehirli sivrisinekler, ısırdıkları vücutlarda yaralara neden oluyor. İşte, sivrisinek ısırığına karşı yapılması gerekenler...

İstanbul'un çeşitli mahallerinde özellikle çocukların vücutlarında yaraya neden olan sivrisinekler kabus olmaya başladı. Ara sokaklarda ve parklarda sivrisineklerden şikayetçi olan mahalle sakinleri, evlerinin camlarına sineklik takarak önlem almaya çalıştı.

İBB'DEN ZEHİRLİ SİVRİSİNEK UYARISI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) zehirli sivrisinekler konusunda SMS yoluyla vatandaşlara uyarıda bulundu.

Gönderilen mesajda, "Değerli İstanbullular, belediyemiz, göl, dere gibi büyük alanlarda sivrisinekle mücadele etmektedir. Bidon, havuzlar ve saksı altlığı gibi su birikebilen alanlar sivrisinekler için iyi bir üreme kaynağıdır. Bir bardak suda çevreyi rahatsız edecek kadar sivrisinek üreyebilmektedir. Sivrisineklerle hep birlikte mücadele edelim" denildi. Mesajın sonunda bir de bir animasyon filmi linki paylaşıldı.

Sivrisineklerin üreme alanlarının gösterildiği animasyon filminde "Sivrisineklerin üreme alanlarının yüzde 80'i insan eliyle oluşur" bilgilere yer verildi.

istanbulda-sivrisinek-kabusu-buyuyor-ibb-sms-ile-uyardi-1447-dhaphoto6.jpg

ZEHİRLİ SİVRİSİNEKLER HANGİ VİRÜSLERİ TAŞIR?

Güneydoğu Asya kökenli olan ve Avrupa kıtası ülkelerinde görülen Asya Kaplan Sivrisineği son yıllarda İstanbul'da da sıklıkla görülmeye başlandı.

Asya Kaplan Sivrisineği'nin Batı Nil ateşi virüsünü taşıdığını hatta başka virüsleri de bünyesinde barındırdığını söyleyen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, "Asya Kaplan Sivrisineği'nden virüs bulaşması için sineğin insandan kan emmesi şart. Elbiselerimize bu sineğin konmasıyla bulaşması mümkün değil" dedi.

Sivrisinekler ile 50'ye yakın virüs türünün insanlara bulaştığını söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, "Asya Kaplan Sivrisineği, son zamanlarda İstanbul'da da popülasyonu oldukça artan bir sivrisinek türü. Aslında bu sivrisinek en tehlikeli viral hastalıklardan olan Batı Nil ateşi virüsünün taşıyıcısı.

Asya Kaplan Sivrisineği, Batı Nil ateşi virüsünden başka virüsleri de taşıyabiliyor ve insanlara bulaştırabiliyor. Bu virüsler ise Usutu virüsü, Chikungunya virüsü, Rift Vadisi humması, Zika virüsü, Dengue humması gibi yaklaşık 50 virüsü bulaştırabiliyor.

Aynı zamanda bütün sivrisinekler potansiyel olarak virüs taşıyabilir ve insanlara kan emerek bulaştırabilir. Bu virüsler insanlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir" dedi.

2021-07-13-145344.jpg

ZEHİRLİ SİVRİSİNEKLER NASIL VE NEDEN ORTAYA ÇIKTI?

Asya Kaplan Sivrisineği'nin ortaya çıkış nedenine değinen Prof. Dr. Yılmaz, "2016 yılında yaptığımız çalışmada Asya Kaplan Sivrisineği'ne rastladık. O zamanlar bu kadar fazla değildi ancak şu an da bu sivrisinek oldukça artış gösterdi. Asya Kaplan Sivrisineği'nin artışına birincil etken mevsimsel değişimler. İkincil etkense artan ticaret. Örneğin, Almanya'da sivrisinek ile ilgili yaşanan bazı sıkıntıların Afrika’dan getirilen lastiklerin olduğu söyleniyor" diye konuştu.

Asya Kaplan Sivrisineği'nden korunma yöntemlerine değinen Prof. Dr. Yılmaz, "Asya Kaplan Sivrisineği'nden virüs bulaşması için sineğin insandan kan emmesi şart. Elbiselerimize bu sineğin konmasıyla bulaşması mümkün değil.

Asya Kaplan Sivrisineği'nden korunma için merkezi yönetimlere, yerel yönetimlere ve halkımıza büyük iş düşüyor. Merkezi yönetimler ve yerel yönetimler ortak kararlar alıp sivrisinek popülasyonunun azaltılmasına yönelik işler yapması gerekiyor.

Aynı zamanda halkımızda kendisini korumak için tenlerine organik doğal yağlar sürmesi lazım. Bu yağlarsa limon ağacı yağı, lavanta yağı olabilir" ifadelerini kullandı.

istanbulda-sivrisinek-isi-233-2.jpg

SİVRİSİNEK ISIRIĞINA NE İYİ GELİR?

Sivrisinekler; kan emmek için yaklaşırken vızıltılı sesleriyle kolayca tanınan, ince uzun bacaklı narin böceklerdir. Yaz döneminde havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkan geceleri uykusuz bırakan sivrisinek ısırıkları doğal ve bitkisel yöntemlerle geçebilir. Bunun yanı sıra sivrisineklerden korunmak için sinek koruyucu spreyler kullanılabilir.

* Buz kompresi

* Fesleğen

* Çay poşetleri

* Aloe vera

* Seyreltilmiş, kıyılmış sarımsak

* Yulaf ezmesi

* Tuz ve limon suyu

DOĞAL VE BİTKİSEL YÖNTEMLERLE SİVRİSİNEK ISIRIĞINDAN KORUNMANIN YOLLARI

Sivrisinek ısırıklarında, ısırılan yeri kaşımak, hem kızarıklığın hem de kaşıntının daha da artmasına neden olur. Sivrisinek ısırıkları doğal ve bitkisel yöntemlerle geçebilir.

Kaşıntının hafifletmek için bir aspirini biraz sulandırarak ezip şişen ve kaşınan bölgenize sürebilirsiniz. Bir pamuk yardımıyla bir miktar elma sirkesinin sivrisineğin soktuğu bölgeye uyguladığınız takdirde kaşıntıyı yok edecek ve cildin iyileşmesine yardımcı olacaktır.

* Elma sirkesi

* Diş macunu

* Bal

* Tuz ve limon sürmek

sivrisinek-en-cok-hangi-kan-grubunu-isirir-1472279634-2544-001.jpg

SİVRİSİNEK SOKMAMASI İÇİN NE YAPILMALI?

Sivrisinek ısırıklarından korunmak için spreyler kullanabilirsiniz. Camlarınıza sineklik taktırabilir, sineklerden kurtulabilirsiniz.

SİVRİSİNEK ISIRIĞI ŞİŞLİĞİ NASIL GEÇER?

Sivrisinek ısırıklardan oluşan şişliği buz kompresi uygulayarak en az seviyeye indirebilirsiniz. Sivrisinek ısırığına bağlı olarak meydana gelen bir türlü geçmek bilmeyen ve dur durak bilmeden devam eden kaşıntıyı ve ciltte kendini gösteren kızarıklık yahut tahriş gibi problemler ortadan kaldırabilecek kesin çözüm yöntemlerinden biri de soğuk kompres uygulamaktır.

SİVRİSİNEK ISIRIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Sıcak havaların gelmesiyle birlikte sivrisinek ısırıkları hemen hemen herkesin korkulu rüyası haline gelir. Sivrisinek ısırılmasında, ısırılan bölgenin şişmesi sertleşmesi, kaşınması ve kabarması gibi belirtilerle kendini gösterir.

sinek-001.jpg

ZEHİRLİ SİVRİSİNEK ISIRIĞI NASIL OLUR?

Sivrisinekler, küçük ve kısa ömürlü canlı türleri olmalarına rağmen, kaşıntılı ısırıklarından, taşıyabilecekleri hastalıklara kadar birçok sıkıntıyı beraberinde getiriyor.

Bazı sineklerin boyu küçük bazılarının ise büyük olabiliyor. Zehirli sivrisinek ısırıkları için uzman doktora görünmeli, tavsiye edilen tedavi ve krem uygulanmalıdır.

BEBEKLERDE SİVRİSİNEK ISIRIĞINA NE İYİ GELİR?

Bahar ve yaz aylarında sıkça karşılaşılan sivrisinek ısırıkları büyük dert oluyor. Özellikle bebeklerdeki sinek ısırıklarından korunma yöntemleri en çok araştırılanlar arasında yer alıyor.

Bebeğiniz çok küçükse uzman doktora başvurabilir ve doktor tavsiyesi üzerine krem kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra Karbonatlı suya batırılmış pamukla ısırığı silerek kaşıntıyı geçirebilirsin.

Buzlu bezi bebeğinizin sinek ısırığına maruz kalan bölgesine uygulayabilirsiniz. Beze ya da havluya sardığın buz küpünü 10 saniye uygulaman yeterlidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN