Turkovac randevusu başlıyor: 3. dozda yerli aşı tercih edilebilir

Turkovac randevusu başlıyor: 3. dozda yerli aşı tercih edilebilir

Turkovac randevu ekranı henüz açılmadı. 10 Ocak 2022 tarihinden itibaren Turkovac randevu ekranı açılacak ve vatandaşlar koronavirüs hastalığına karşı yerli aşı olabilecek. Sağlık Bakanlığı, ocak ayının ilk haftasında Turkovac aşısının yurt genelindeki, hastanelere gönderileceğini açıkladı. İşte, Turkovac etkinlik oranı...

Turkovac aşısı MHRS randevu alma sayfası aracılığıyla hatırlatma dozu aşısı olmak mümkün. Sağlık Bakanlığı vatandaşlara 3. ve 4. doz olma çağrısı yaparken, özellikle daha önce Sinovac aşısı olanlar bu kez Turkovac aşısını tercih edebilecek. Biontech aşısı olanlar da hatırlatma dozunda yerli aşıyı kullanabilecek.

COVID-19 AŞI RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Koronavirüs aşı randevusu alabilmek ALO 182 hattını arayarak aşı randevusu oluşturabilirsiniz.

Ayrıca Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve e-Nabız üzerinden de aşı randevusu almak mümkün.

MHRS ya da e-Nabız portalına giriş yaptıktan sonra "Aşı Randevusu Al" butonuna tıklayıp aşı tercihinizi gerçekleştirebilirsiniz. Daha sonra şehir ve hastane tercihlerinizi gerçekleştirdikten sonra aşı randevunuzu oluşturabilirsiniz.

TURKOVAC AŞI RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Yerli aşı Turkovac için henüz aşı randevusu ekranı açılmadı. Yalnızca gönüllü vatandaşlara hatırlatma dozu olarak uygulanan aşının önümüzdeki hafta şehir hastanelerinde uygulanmaya başlanacağı bildirildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Turkovac için, "Gelecek hafta sonundan itibaren, 10 gün içinde yıl bitmeden başta şehir hastanelerimiz olmak üzere kullanıma geçeceğiz" dedi.

TURKOVAC NE ZAMAN KULLANILMAYA BAŞLANACAK?

İlk olarak şehir hastanelerinde uygulanacak Turkovac aşısı için 10 Ocak 2022 tarihinden itibaren randevu alınabilecek. Yerli aşı, şehir hastanelerinin ardından diğer hastane ve sağlık kurumlarında da kullanıma sunulacak.

MHRS İLE AŞI RANDEVUSU ALMAK İÇİN TIKLAYIN

E-NABIZ İLE AŞI RANDEVUSU ALMAK İÇİN TIKLAYIN

1052054251-0-0-864-486-1920x0-80-0-0-417fbff147da79c0431ac8a59548424c.jpg

TURKOVAC ETKİNLİK ORANI NE KADAR?

Ocak ayında vatandaşların kullanımına sunulacak Turkovac aşısının etkinlik oranı henüz açıklanmadı. Turkovac çalışmalarında bulunan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Turkovac'ın etkinliği ve güvenilirliği binlerce gönüllünün katılımıyla kanıtlandı. Ekim ayında, 2 doz 'Sinovac' aşısı olan gönüllülere 'hatırlatma dozu' olarak uygulanan Turkovac başarılı oldu" açıklamasında bulundu.

Turkovac ile benzer özellikler taşıyan Çinli Sinovac aşısının ülkemizdeki etkinlik oranı yüzde 94, Alman Biontech aşısının etkinlik oranı ise yüzde 95 olarak tespit edilmişti.

TURKOVAC ÖZELLİKLERİ NELER?

Türkiye'deki hastalardan elde edilen koronavirüsten hazırlanan Turkovac, inaktif bir aşıdır. Ülkemizde uygulanan Çinli Sinovac da inaktif bir aşıyen, Alman Biontech mRNA aşısıdır.

İnaktif aşıların özellikleri ise şöyle:

İnaktif aşılar, mRNA aşılarına göre, başlangıçta daha az miktarda antikor üretiyorlar. Ama virüsün değişik kesimlerine karşı daha yaygın antikor üretiyorlar.

Genellikle bu aşıların etkileri daha kısa süreli oluyor. Sinovac'ta da gördüğümüz gibi ikinci dozdan 3-4 ay sonra kandaki antikor düzeyi azalıp yeni bir hatırlatma dozu gerekebiliyor.

Sinovac aşısı için söylenen şeylerin hepsi Turkovac aşısı için de muhtemelen hazırlanması, etkisi, etkisinin süresi açısından söylenebilecek durumlar.

170163.jpg

TURKOVAC DELTA VE OMICRON VARYANTINA KARŞI ETKİLİ Mİ?

Covid-19 virüsünün Delta ve Omicron varyantına karşı yüzde 100 koruyucu aşı yok. Sinovac'ta da bir süre sonra antikor azalıyor ama yine de koruyuculuğu devam ettiriyor. Aynı durumun Turkovac aşısı için de olması bekleniyor. Fakat bu konuda bilimsel çalışmanın sonuçlanmasının gerektiğini belirtelim.

TURKOVAC YAN ETKİLERİ NELER?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, elde edilen ön verilere göre, Turkovac uygulanan kişiler arasında Covid-19'u ağır geçiren olmadığını, ayrıca yerli aşının hatırlatma dozunda da antikor seviyelerini hızla yükselttiğini bildirdi.

Aşının yan etkilerinin ele alındığı, güvenlik yönüyle ilgili ikinci grup çalışmada ise yaklaşık 3-4 bin kişiye ulaşılmasının amaçlandığına dikkati çeken Kara, "Bu noktada başlangıca göre bir avantajımız var; inaktif aşılar genel anlamda kullanıldığı ve dünya genelinde yaklaşık 3,5 milyar kişiye uygulandığı için olası istenmeyen etkilerinin neler ve hangi sıklıkta olduğunu biliyoruz. Turkovac'ta da bu etkilerin görülüp görülmediğine bakıyoruz. O verilerin de olumlu olduğunu gördük" dedi.

AŞI SERTİFİKASI (AŞI KARTI) ALMAK İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN