Omicron varyantına karşı hangi koronavirüs aşısı daha etkili? İşte son veriler

Omicron varyantına karşı hangi koronavirüs aşısı daha etkili? İşte son veriler

Hızlı bulaşmasıyla uzmanları korkutan covid-19 virüsünün Omicron varyantına karşı en etkili aşının en az 3 doz Biontech olduğu tespit edildi. Yapılan araştırmada 3 doz Sinovac aşısının Omicron varyantına karşı yeterli antikor üretemediği ortaya çıktı. İşte, Omicron'dan korunma yöntemleri...

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs Omicron varyantı, Türkiye'de de vaka sayılarının günlük 40 bini aşmasına neden oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca artan vakalara karşı, "İstanbul'da vaka sayıları 10 günde 5 katına çıktı, İstanbul patladı diyebiliriz" sözleriyle Omicron tehlikesine dikkat çekti. Covid-19 hastalığı nedeniyle hastaneye yatanların yüzde 90'ının aşısız ya da 3 doz aşıyı tamamlamayan kişiler olduğu belirtiliyor.

OMICRON NE KADAR TEHLİKELİ?

Halk sağlığı uzmanı Nuriye Ortaylı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, "Eş dostla görüşmeyi kesin. En azından şubat başına kadar" diyerek Omicron bulaş riskine dikkat çekti

Ortaylı'nın paylaşımı şöyle:

"İmkanı olan herkes uzaktan çalışmaya geçsin. Yürüyebileceğiniz mesafelere yürüyün, alışverişi kısa tutun, az kalabalık saatleri seçin. Maske önemli, havalandırma çok önemli. Eş dostla görüşmeyi kesin. En azından şubat başına kadar."

İlk bulgular Omicron'un Delta ve Wuhan versiyonlarına kıyasla daha bulaşıcı ancak daha hafif olduğu yönünde. Omicron varyantının daha düşük şiddette seyretmesi hem bu varyantın özelliklerine, hem de aşı ve enfeksiyon sayesinde artan bağışıklığa bağlanıyor.

OMICRON BELİRTİLERİ NELER?

Koronavirüs Omicron varyantına yakalanan kişilerin bazıları hastalığı hiç semptom göstermeden veya oldukça hafif semptomlarla atlatıyor. Fakat bazı kişilerde enfeksiyon daha ağır seyrediyor ve hastaların hayatını tehdit edecek ölçüde ciddi belirtiler ortaya çıkabiliyor.

Hastalarda görülen Omicron belirtileri şöyle:

* Öksürük
* Ateş
* Yorgunluk
* Nefes darlığı
* Solunum güçlüğü
* Kas ve eklem ağrıları
* Baş ağrısı
* Titreme
* Boğaz ağrısı
* Burun akıntısı
* Mide bulantısı
* Kusma
* Ciltte döküntü
* İshal
* Gözlerde kızarıklık, sulanma

OMICRON'DAN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Koronavirüs varyantlarından korunmak için maske, mesafe, havalandırma ve hijyen kuralları şart. Omicron'dan en önemli korunmanın 3. doz aşı olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, "Omicron için ekstra önem arz eden kısım aslında aşı ve aşı koruyuculuğu. Özellikle 3. dozun ekstra koruyuculuk sağladığı ve Omicron varyantına da yeterli koruyuculuk yelpazesi sağladığını biliyoruz. Vatandaşlarımızın bir an önce 3. dozları yaptırması lazım ki bu Omicron tırmanışını görmeyelim" diye konuştu.

OMICRON'A KARŞI EN ETKİLİ AŞI HANGİSİ?

Hong Kong Üniversitesi ve Hong Kong Çin Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada, 3. doz Sinovac aşısının virüsü yok etmek için yeterli seviyede antikor üretmediğini ortaya koydu.

Diğer yandan ilk iki dozu Sinovac aşısı olanlara üçüncü dozun Biontech aşısı vurulması halinde, bunun yeterli derecede koruma sağladığı belirtildi.

Araştırmanın başında yer alan Prof. Malik Peiris, güçlendirici 3. ve 4. doz Biontech aşısının, Omicron varyantına karşı optimum koruma sağlayacağını dile getirdi.

Biontech aşısını eşi Özlem Türeci ile birlikte bulan Uğur Şahin, Fransız Le Monde gazetesine verdiği demeçte, "Üç doz Biontech aşısı yüzde 70, iki doz Biontech aşısı yüzde 20 ila 40 arasında koruma sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de üretilen ve kullanıma sunulan Turkovac aşısının, Sinovac gibi 'inaktif' aşı olduğunu ve Sinovac ile aynı özellikler taşıdığını belirtelim.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN