3. doz aşının yan etkileri neden daha ağır hissediliyor? Uzmanı açıkladı

3. doz aşının yan etkileri neden daha ağır hissediliyor? Uzmanı açıkladı

Koronavirüs salgınına karşı 3. ve 4. doz aşılama başladı. MHRS'den randevu alan vatandaşlar, hastanede Biontech veya Sinovac 3. ve 4. doz aşılarını olarak covid-19 hastalığına karşı koruma sağlıyor. Fakat uzmanlar, bağışıklık sisteminin tetiklenmesinden dolayı 3. ve 4. doz aşıdan sonra yan etkilerin biraz daha yoğun yaşandığını dile getiriyor. İşte, yan etkilerine karşı yapılması gerekenler...

Covid-19 salgınında ortaya çıkan Omicron varyantı endişeye neden oldu. Uzmanlar tarafından, önceki varyantlara göre daha bulaşıcı ve daha yıkıcı olduğu belirtilen Omicron varyantına karşı vatandaşların 3. ve 4. doz aşılarını yaptırması büyük önem taşıyor. Fakat 3. ve 4. doz aşıdan sonra yan etkilerin öncekilere göre daha çok hissedildiğini dile getiren vatandaşlar, bunun normal olup olmadığı konusunda tereddüde düşüyor.

3. VE 4. DOZ AŞI SONRASI YAN ETKİ NEDEN DAHA GÜÇLÜ OLUYOR?

Koronavirüs 3. ve 4. doz aşılarda diğer dozlara göre oluşabilecek yan etkilere ilişkin açıklamalarda bulunan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Hem tıp otoriterleri hem de aşı üretici firmaları tarafından kesinlikle 3. doz aşının yapılması gerektiği belirtildi. Her doz aşıda lokal yan etkiler görülebilir. Bunlar kolda ağrı, şişlik, genel halsizlik, eklem, baş ağrısı, ateş. Belki vertigosu gelişen, özellikle koltuk altında bezeler, şişlikler gelişenler oldu. Tabii ki bunlar sık gördüğümüz yan etkiler" diye konuştu.

Aşı olanların yan etki yaşamaları halinde endişe etmemeleri, bunun normal ve geçici olduğunu dile getiren Doç. Dr. Savaşçı, "3. ve 4. dozda bağışıklık sistemini biraz daha tetikledikçe yan etkiler özellikle genç popülasyonda biraz daha fazla olabilir. Bunlar lokal etkiler dışında beki kalp kası tutulumu olabilir, sinir tutulumları olabilir, belki hafif felç yapıcı gelip geçici etkiler gibi olabilir ama bunlar genele baktığımızda milyonda 3-4 kişide görülecek etkiler.

Aşılarda özellikle kalpte bir ritim bozukluğu ileri seviyedeyse ve kalp pili varsa bazen ritmi olumsuz yönde tetikleyebiliyor. Ancak bunun da ilacı ve takibi olduğu için şu ana kadar bizim yine çok ciddi bir vakamız olmadı"

3. VE 4. DOZ AŞI YAN ETKİLERİ NELER?

* Baş ağrısı şikayeti
* Yorgun hissetme
* Aşının uygulandığı kolda ağrı
* Aşının uygulandığı bölgede kızarıklık
* Kas-eklem ağrıları
* Titreme
* Mide bulantısı
* İshal
* Ateş

3. VE 4. DOZ AŞI YAN ETKİLERİNE KARŞI NE YAPILMALI?

* Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklığa karşı; aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örneğin; soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır) Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

* Yorgunluğa karşı; istirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.

* Hafif ateş, titremeye karşı; istirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

* Baş ağrısına karşı; parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

* Kas/eklem ağrısına karşı; istirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

* Kusma, ishale karşı; bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN