Duhan Suresi'nde 'koronavirüs' önceden haber verildi

Duhan Suresi'nde 'koronavirüs' önceden haber verildi

Kur'an-ı Kerim'in 44. suresi olan Duhan Suresi, İslam dininin kutsal kitabının indirilişini anlatıyor. 59 ayetten oluşan Duhan Suresi'nin Mekke devrinin sonlarında indirildiğine inanılıyor. Adını 'duman' anlamına gelen 'duhan'dan alan sure, koronavirüs salgınını önceden işaret ettiği haberleriyle gündeme geldi. İşte, Duhan Suresi'nin meali...

Duhan Suresi içinde koronavirüs ile ilgili ayetler bulunduğu ileri sürüldü. Sosyal medyada dile getirilen iddiada, Duhan Suresi'nin 10-16 arasındaki ayetlerde covid-19 virüsünden bahsedildiği dile getirildi.

DUHAN SURESİ NE ANLATIYOR?

Duhan Suresi'nde; ayetlerin indirilişi, müşriklerin dönemdeki tutumu, firavun ve kavminin başına gelenler, İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in yalanlanması sonucu olanlar dolayısıyla iyilerin ve kötülerin karşılaşacağı durumlar anlatılıyor.

DUHAN NE DEMEK?

Arapça dilinde 'tütmek, dumanı çıkmak' manasındaki 'dahn' kökünden isim olan 'duhan', 'duman' anlamına geliyor. Kur'an-ı Kerim'de iki ayette yer alan kelime (Fussılet 41/11; ed-Duhân 44/10) 44. sure olan Duhan Suresi'nin de adını teşkil ediyor. Duhan, Kur'an-ı Kerim'de geçtiği her iki ayette de 'duman' anlamında kullanılıyor.

DUHAN SURESİ KORONAVİRÜSÜ MÜ İŞARET EDİYOR?

İslamiyet'in kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'de kıyametin yaklaştığını haber veren ayetler ile bu dehşetli olayın alametlerine genel olarak işaret eden beyanlar yer alır.

Kelam kaynaklarında kıyamet alametleri sayılırken bazı ayet ve hadislere dayanılarak duhana da yer verilmiş, bu husus kıyamete çok yakın bir zamanda gerçekleşecek olağanüstü olaylar arasında sayılır.

Abdullah bin Abbas ve Abdullah bin Ömer gibi bazı ashaba göre ise bu duhan, kıyametten önce dünyayı saracak olan bir dumandır. İbn-i Kesir gibi bazı müfessirler de bu görüşü tercih etmiştir.

Buna göre kıyamet yaklaştığı zaman gökten yeryüzüne bir duman inecek, bütün dünyayı saracak ve 40 gün devam edecektir. Yeryüzü aşırı derecede ısınacaktır. Müminler bu dumandan hafif nezleye tutulmuş gibi çok az etkilenecek, kafir ve münafıklar ise şiddetle sarsılacak, adeta sarhoşa dönecektir.

Pek çok hadiste zikredilen duman kıyamet alametlerindendir. Duhan yani duman olarak ifade edilen kıyamet alametlerinden birinin de koronavirüs salgını olduğu yorumları yapılıyor.

Koronavirüs salgınının işaret edildiği ilgili ayetler şöyle:

10. Ayet: Öyleyse sen, göğün aşikar bir duman çıkaracağı günü gözetle.

11. Ayet: Bütün insanları her yönden saracak bir duman! Bu, gerçekten can yakıcı bir azaptır.

12. Ayet: O zaman zalimler: “Rabbimiz! Ne olur, bu azabı üzerimizden kaldır. Biz gerçekten iman ediyoruz!” diye feryat edecekler.

13. Ayet: Onlar nerede, düşünüp ibret almak nerede? Halbuki onlara doğruluğu besbelli ve gerçeği apaçık ortaya koyan bir peygamber gelmişti.

14. Ayet: Fakat ondan yüz çevirdiler ve: "Bu peygamber değil, kendisine başkası tarafından bir kısım şeyler belletilmiş delinin biri!" dediler.

15. Ayet: Biz azabı birazcık kaldıracağız; ama siz yine inkâra döneceksiniz.

16. Ayet: Onlar inkâra dönünce, o büyük ve karşı konulamaz çarpışla onları amansız bir şekilde yakalayacağımız gün, onlardan kesinlikle intikamımızı almış oluruz.

DUHAN SURESİ TEFSİRİ

Hz. Muhammed, davetine karşı müşriklerin direnmesi sebebiyle Allah'a yalvararak, Hz. Yusuf'un kavmine yaptığı gibi bunlara da bir kıtlık vermesini istedi. Duası kabul edildi, kıtlık geldi, yiyecek içecek bir şey kalmadı. İnsanlar derilere ve kemiklere varıncaya kadar ne buldularsa yediler. Açlıktan öylesine zayıfladılar ki sonunda görme bozukluğuna yakalandılar, baktıklarında kendilerini kuşatmış bir duman görüyorlardı. Nihayet Hz. Muhammed'e müracaat ederek artık inandıklarını, dolayısıyla bu azabın kaldırılması için dua etmesini istediler. Hz. Muhammed ise, "Azap kalkınca yine eski halinize dönersiniz" buyurdu. Nitekim duası üzerine azap kaldırıldı, onlar da derhal eski inkârcılıklarına döndüler. Allah bu dönekliğin, inkar ve zulümde ısrar etmenin cezasını Bedir savaşında verdi. (Buhârî, Tefsir 44/1-5)

Buna göre 'duman', açlıktan dolayı gözlerde hasıl olan bozukluk sebebiyle etrafın toz duman halinde görülmesidir. Veya kuraklık sebebiyle ortalığın toz duman içinde olmasıdır. Yine bu rivayete göre 'şiddetle yakalama günü' de Bedir günüdür.

İkincisi; bu duman kıyamet alametlerinden olup kıyamete yakın doğu ile batı arasını kaplayacak dumandır. Müminler bundan dolayı nezleli gibi olacak, kafir ve günahkarların burunlarına girerek, onların kulaklarını delecek ve nefeslerini daraltacaktır. (Taberî, Câmi'u'l-beyân, XXV, 143) Bu manaya göre ise 'şiddetle yakalama günü', kıyamet günüdür.

DUHAN SURESİ TÜRKÇE OKUNUŞU

10. Ayet: Fertekıb yevme te'tis semaü bi dühanim mübiyn

11. Ayet: Yağşen nas haza azabün eliym

12. Ayet: Rabbenekşif annel azabe inna mü'minun

13. Ayet: Enna lehümüz zikra ve kad caehüm rasulüm mübiyn

14. Ayet: Sümme tevellev anhü ve kalu muallemüm mecnun

15. Ayet: İnna kaşifül azib kaliylen inneküm aidun

13. Ayet: Yevme nebtışül batşetel kübra inna müntekımun

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN