AK Partili Şamil Tayyar'dan seçim sonuçları üzerinden iktidara uyarı: Cumhurbaşkanımızın adını kullanmayı toplum artık yemiyor

AK Partili Şamil Tayyar'dan seçim sonuçları üzerinden iktidara uyarı: Cumhurbaşkanımızın adını kullanmayı toplum artık yemiyor

AK Partili eski milletvekili Şamil Tayyar, İstanbul ve Ankara’daki baro, ticaret ve sanayi odası seçimlerinde iktidar çevrelerinin desteklediği adayların kaybetmesini değerlendirdi. Toplumda güçlü bir değişim dalgası bulunduğunu savunan Tayyar, “Cumhurbaşkanımızın ismi üzerinden yapılan seçim istismarını artık toplum yemiyor” dedi. Genel politikalara yönelik tepkilerin siyasi olmayan seçimlere de yansıdığını belirten Tayyar, AK Parti’ye “Toplumun sesine kulak vereceksin” çağrısı yaptı.

AK Partili eski milletvekili Şamil Tayyar, son haftalarda İstanbul ve Ankara'daki 2 No'lu barolar ile çeşitli illerin ticaret ve sanayi odalarında yapılan seçimlerin sonuçlarını değerlendirerek iktidara dikkat çekici uyarılarda bulundu. Sosyal medya platformu X hesabından açıklama yapan Tayyar, AK Parti'ye yakın isimlerin desteklediği adayların üst üste seçim kaybettiğine dikkat çekti.

Bu sonuçların toplumdaki değişim talebini ortaya koyduğunu savunan Tayyar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adını kullanarak seçim kazanılabileceği düşüncesinin artık karşılık bulmadığını söyledi.

"İSTANBUL'DA DA ANKARA'DA DA AK PARTİ'NİN ADAYI OLARAK LANSE EDİLEN İSİMLER KAYBETTİ"

Tayyar, açıklamasına İstanbul ve Ankara 2 No'lu barolarında yapılan başkanlık seçimlerini hatırlatarak başladı. İki barodaki seçim sonuçlarının siyasi açıdan değerlendirilmesi gerektiğini belirten Tayyar, şu ifadeleri kullandı:

"Cumhur İttifakı'nın yarıştığı İstanbul ve Ankara 2 Nolu Barolardaki seçimler geride kaldı. İstanbul'da da Ankara'da da AK Parti'nin adayı olarak lanse edilen isimler kaybetti."

İstanbul 2 No'lu Barosu'nun 11 Ekim'de yapılan seçimlerinde Rıza Saka 1.022 oy alarak başkan seçilmiş, AK Parti ve MHP çevrelerinden destek alan Ali Kasım Tuna ise 1.016 oyda kalmıştı. İki aday arasındaki fark yalnızca 6 oy olmuştu.

Ankara 2 No'lu Barosu'nun 18 Ekim'de gerçekleştirilen seçimlerinde ise milliyetçi çevrelerin desteğini alan Muhammet Kürşat Üçüncü 1.006 oyla başkan seçilmiş, rakibi Murat Can Doğan 903 oy almıştı.

BURSA VE KÜTAHYA'DAKİ SEÇİM SONUÇLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Tayyar, benzer sonuçların ticaret ve sanayi odası seçimlerinde de ortaya çıktığını belirtti. Bursa ve Kütahya başta olmak üzere çeşitli illerde bazı AK Partili yöneticilerin açıkça desteklediği adayların sandıktan yenilgiyle ayrıldığını ifade etti.

Tayyar, paylaşımında şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ticaret ve Sanayi Odalarındaki seçimlerin önemli kısmı tamamlandı, kalanlar da iki hafta içinde tamamlanır. Bursa, Kütahya gibi birçok ildeki seçimlerde kimi AK Partili yöneticilerin açık destek verdiği adaylar kaybetti."

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde, iktidar çevrelerinden destek gördüğü belirtilen mevcut başkan İbrahim Burkay'ın karşısında Özer Matlı seçimleri kazanmıştı.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde ise mevcut başkan Esin Güral Argat, AK Parti MKYK Üyesi Mahmut Öztaş karşısında yeniden başkan seçilmişti.

"KENDİLERİNİ CUMHURBAŞKANIMIZ DESTEKLİYORMUŞ ALGISI OLUŞTURDULAR"

Tayyar, seçimlerde yarışan bazı adayların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğini arkasına aldığı yönünde algı oluşturmaya çalıştığını savundu. Bu yöntemin seçmenlerin tercihini değiştirmediğini belirten Tayyar, şunları söyledi:

"Üzülerek belirtiyorum, kaybeden adayların bazıları kendini Cumhurbaşkanımızın desteklediği algısı oluşturmaya çalıştılar ama sonucu değiştiremediler."

Tayyar, seçim sonuçlarının ardından "Peki neden?" sorusunu yönelterek yenilgilerin nedenlerine ilişkin üç maddelik değerlendirmesini paylaştı.

"CUMHURBAŞKANIMIZIN İSMİ ÜZERİNDEN YAPILAN SEÇİM İSTİSMARINI TOPLUM ARTIK YEMİYOR"

Tayyar'a göre seçim sonuçlarının ilk ve en önemli nedeni, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adının seçim yarışlarında kullanılmasının artık seçmen üzerinde belirleyici olmaması. AK Partili siyasetçi, ilk tespitini şu sözlerle dile getirdi:

"Cumhurbaşkanımızın ismi üzerinden yapılan seçim istismarını, amiyane tabirle artık toplum yemiyor."

Tayyar, ikinci nedenin toplumdaki değişim isteği olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Toplumda güçlü bir değişim dalgası var, iradesini yansıtabileceği rekabet ortamını istiyor."

"GENEL POLİTİKALARA TEPKİ HER SANDIKTA KENDİNİ GÖSTERİYOR"

Tayyar'ın üçüncü değerlendirmesi ise seçimlerde ortaya çıkan sonuçların iktidarın genel politikalarına yönelik toplumsal tepkilerle bağlantılı olduğu yönünde oldu. Baro ve oda seçimleri doğrudan siyasi parti yarışları olmasa da seçmenlerin genel siyasete ilişkin görüşlerinin bu seçimlerde etkili olduğunu savunan Tayyar, şu ifadeleri kullandı:

"Genel politikalara yönelik tepkiler, siyasi olmasa da her sandık ortamında kendini gösteriyor."

Böylece Tayyar, son seçimlerde yaşanan yenilgileri yalnızca adayların performansıyla değil, iktidarın genel politikalarına yönelik tepkilerle de ilişkilendirdi.

AK PARTİ'YE ÇAĞRI: "TOPLUMUN SESİNE KULAK VERECEKSİN"

Seçim sonuçlarının iktidar açısından ders niteliği taşıdığını belirten Tayyar, açıklamasının sonunda AK Parti'nin toplumun beklentilerini daha fazla dikkate alması gerektiğini vurguladı.

"O halde payımıza düşen ders nedir?" diye soran Tayyar, kendi sorusuna şu yanıtı verdi:

"Çok basit. Toplumun sesine kulak verecek, iradesini dikkate alacaksın. Yanlışa prim vermeyecek, doğrudan şaşmayacaksın."

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN