İzmir Çeşme’de coğrafi işaret tesciline sahip damla sakızında yeni hasat dönemi başladı. Büyük el işçiliği isteyen ve kısıtlı olarak üretilen damla sakızının kilogram fiyatı, yüksek talebin ardından 50.000 TL sınırını aştı. Ürünün gördüğü rekor seviye, ürünü tarım pazarının en değerli ham maddelerinden biri yaptı.

KİLOGRAM FİYATIYLA REKOR KIRIYOR
Ağaç gövdelerinden süzülen reçinelerden elde edilen damla sakızının verimi, ağaç başına sadece gramaj düzeyinde kalıyor. Üretim miktarının az olmasına karşın gıda, kozmetik ve tıp sektörlerinden gelen yoğun talep, piyasadaki pazar değerini zirveye ulaştırıyor. Tamamen geleneksel yöntemler ve el emeğiyle toplanan damla sakızı, yüksek katma değeriyle üreticiyi mutlu ediyor.

Yaz sonuna doğru ağaç gövdelerine açılan kesiklerden sızan reçinelerin kristalleşmesi ile başlayan süreç, hassas bir işçilikle ilerliyor. Toprakla temasta bulunmaması için ağaç altlarına serilen örtülere düşen damlalar elle teker teker toplanıyor. Sonrasında titiz bir eleme, yıkama ve kurutma aşamasından geçirilerek kalite sınıflarına göre pazara sunuluyor.
