Mehmet Ceyhan: Turkovac yaptırın diyemem veriler açıklanmalı

Mehmet Ceyhan: Turkovac yaptırın diyemem veriler açıklanmalı

Türkiye'nin son 50 yılda üretip İstanbul ve Ankara şehir hastanelerinde hastaların kullanımına sunduğu Turkovac aşısıyla ilgili Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan şaşırtan bir çıkış geldi. Ceyhan, içeriği Çin aşısı Sinovac'la aynı olan Turkovac yaptırın denebilmesi için verilerin açıklanması gerektiğini aksi söylemlerin bilimsel olmadığını söyledi.

Türkiye'nin ilk yerli üretimi Turkovac'ın Omicrona'a karşı koruyuculuk sağladığı açıklanmışken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan şaşırtan bir çıkış geldi.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Turkovac aşısına ilişkin verilerin açıklanması gerektiğini söyledi.

"SINOVAC'LA AYNI YAPIDA BİR AŞI"

Sözcü'nün haberine göre, Ceyhan, "Turkovac, açıkçası elimizde bir verisi olmayan ama sadece bildiğimiz Sinovac'la tamamen aynı yapıda olan bir aşı. Yani içindeki katkı maddeleri ve miktarları dahi Sinovac’la tamamen aynı olan bir aşı. Şimdi birisi 'Bizim aşımız Sinovac'tan daha iyi' diyorsa buna bir açıklama getirmek zorunda. Yani tamamen aynı yapıda bir aşı neden daha iyi olsun. Hiç böyle bir neden belirtmeden, hiçbir veri sunmadan, yani Faz-3 çalışmasına kaç hasta alındı, kaç hastanın sonuçları var ellerinde… Bunlar belli olmadan, bu açıklamalar bilimsel bir yaklaşım olmaz. Ama bunlar belli maksatlarla söyleniyorsa ben bilemem tabii" dedi.

ates-kara.jpg

"ATEŞ BEY'İN AŞIYLA İLGİLİ BİR FAALİYETİ OLMADI"

Ceyhan, Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara'nın “TURKOVAC’ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışmalarda antikor seviyesinde hızlı bir zıplama olduğunu görüyoruz” sözlerine ilişkin de şöyle konuştu:

“Ateş Bey benim yanımda çalışan bir öğretim üyesi… Hayatında aşıyla ilgili bir faaliyeti olmadı. O başka konularla ilgiliydi. Salgınla ilgili bir deneyimi olmadı ama bakanlıkla ilişkiler falan farklı yürüdü herhalde ki öyle bir pozisyona getirildi.

Yoksa aşıda biraz deneyimi olan bir insan, “antikorları hoplatıyor, zıplatıyor” gibi, son derece gayri bilimsel ifadeler zaten kullanmaz. Onun için ben o söylenenleri ciddiye bile almıyorum.”

BİLİM KURULU ÜYESİ ATEŞ KARA: BİLİMSEL VERİLERİ BİR ARAYA GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Turkovac aşısının yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantına karşı da koruyuculuk sağladığını söylemişti.

Kara, Turkovac aşının Omicron'a karşı etkisine dair şu ifadeleri kullanmıştı:

Diğer çalışmalardan ve verilerden elde ettiklerimizi yorumlayıp bunun yansıması olarak düşünürsek, bizim elde ettiğimiz antikor seviyeleri Omicron'a karşı koruyuculuk sağlayacak şekilde görünüyor. Bu yönde çalışmalarımız ve bilimsel verileri bir araya getirme çalışmalarımız sürüyor. Turkovac'ı mevcut elimizdeki verilerle karşılaştırdığımız zaman Omicron'a karşı da koruyuculuk sağlıyor ama bunun süresi ne kadar olacak, bunu şimdi söylemek mümkün değil.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN