Türkiye son 50 yılda üretilen ilk yerli aşı Turkovac'ı seri üretime aldı

Türkiye son 50 yılda üretilen ilk yerli aşı Turkovac'ı seri üretime aldı

Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen yerli inaktif aşı "TURKOVAC", 20 aylık sürede seri üretim aşamasına geldi. Türkiye'nin son 50 yılda ürettiği ilk yerli aşı olan Turkovac, sırasıyla Ankara ve İstanbul'daki şehir hastanelerine sevk edildi. Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte hatırlatma dozunu olan Bakan Koca, "Turkovac son 50 yıldan sonra hücreden başlayarak üretim safhasına gelen ilk yerli aşımız" açıklaması yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte hatırlatma dozu olarak Turkoac aşısını oldu. Koca yaptığı açıklamada, "Özellikle bugün önemli bir gün. Yerli üretimle ilgili acil kullanım onayının sayın cumhurbaşkanımızla birlikte müjdesi verilmişti. Yerli aşımız Turkovac'ı salgın sebebiyle hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza adıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca, "Turkovac son 50 yıldan sonra hücreden başlayarak üretim safhasına gelen ilk yerli aşımız oluyor. Ben bu aşının çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Vatandaşlarımızı özellikle hatırlatma dozlarını Turkovacla yaptırmalarını tavsiye ediyorum." açıklaması yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Ankara Şehir Hastanesi'ne gitti. Bakan Koca, hatırlatma dozu olarak Turkovac aşısı yaptırdı.

Öte yandan Bakan Koca'ya, hatırlatma dozunu Turkovac ile olmak isteyen Bilim Kurulu üyeleri de eşlik etti. Hatırlatma dozunu Turkovac ile olan Bakan Koca, burada yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:

En son 24 yıl önce 1998’de verem aşısı üretilmişti. Ben özellikle 50 yıl aradan sonra tamamen yerli, Türk bilim insanlarımız tarafından geliştirilen bu aşının çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bunu bekleyen birçok vatandaşımızın olduğunu biliyorduk.

"ŞEHİR HASTANELERİNDE UYGULAMAYA BAŞLANACAK"

Vatandaşlarımızı Turkovac ile aşı olmaya, özellikle de hatırlatma dozlarını da Turkovac ile yaptırmalarını ısrarla tavsiye ediyorum. Hıfzıssıhhanın yeniden dirilmesinin ilk adımı Turkovac. Bu başarı milletimizin başarısı ve vatandaşlarımızın bu noktada, özellikle erken dönemde Omicron varyantının da yoğun gündemde olduğu ve bulaş hızının da yüksek olduğunu biliyoruz. Bu sebeple de aşılarını erken dönemde, hatırlatma dozu da dahil olmak üzere Turkovac ile olmalarını tavsiye ediyorum. Yarından itibaren tüm vatandaşlarımız özellikle şehir hastanelerinden başlamak üzere Turkovac randevularını alabilecek.”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada, Omicron varyantına karşı kapalı ortamlarda geçirilen sürenin en kısa sürede tutulmasına ve maske kullanımından taviz verilmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

Bilim Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

  • Son haftada günlük vaka sayılarında artış belirginleşmiştir. Vaka sayılarındaki artışın temel sebebi kapalı ortamlarda geçirilen sürenin artması ve Omicron varyantının hızla bulaşıyor olmasıdır. Vaka sayılarındaki artış hastaneye yatışlara yansımamıştır. Benzer şekilde son dönemde hastalığa yakalananlarda zatürre oranında bir artış görülmemiştir. Bu konu yakından takip edilmektedir.
  • Omicron varyantının hızlı bulaşıyor olması tedbirlerde değişikliğe sebep olmamaktadır. Daha hızlı bulaşan bu yeni varyanta karşı kişisel tedbirlerin önemi son derece artmıştır. Maske kullanımı hastalığın kişiye bulaşmasını değil hasta kişinin hastalığı başkasına bulaştırmasını engellemeye yaramaktadır. Maske kullanmak karşımızdaki kişiyi korumak için büyük bir sorumluluktur.
  • Kapalı ortamlarda geçirilen süreyi mümkün olan en kısa süre olarak tutmalı, kesinlikle maske kullanımından taviz verilmemelidir.
  • Aşılama programımız sayesinde toplumumuzda önemli ölçüde aşılanma sağlanmıştır. Yeni durum için aşıların hatırlatma dozunun önemi son derece artmıştır. Tüm vatandaşlarımızı vakit geçirmeden hatırlatma dozlarını olmaya ısrarla davet ediyoruz.
  • Yerli aşımız Turkovac yarından itibaren şehir hastanelerimizden başlayarak uygulanacaktır. Hatırlatma dozunu yerli aşımızla yaptırmak mümkün. Önceki aşılarınızın türü ne olursa olsun hatırlatma dozunuzu Turkovac ile olabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN