Koronavirüs PCR testi zorunlu mu, ücreti ne kadar? Kovid-19 testi nerede yapılır?

Koronavirüs PCR testi zorunlu mu, ücreti ne kadar? Kovid-19 testi nerede yapılır?

Yeni eğitim-öğretim sezonunda aşı olmamış öğretmenlerin ve üniversite öğrencilerinin haftada 2 kez kovid-19 testi olmaları zorunlu hale geldi. Öte yandan şehirlerarası otobüs, tren, uçak seyahatleri ile konser, sinema, spor müsabakası gibi etkinliklere katılacak vatandaşlar için son 2 gün ait PCR testinin negatif olması şartı getirildi. İşte, koronavirüs PCR testi ücreti...

20 Ağustos 2021 Cuma günü yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında, aşı olmayan vatandaşların bazı organizasyonlara katılmaları için PCR testiyle negatif olmalarını kanıtlamaları zorunlu hale getirildi. Aşı olan veya koronavirüs hastalığı geçiren kişilere test olma zorunluluğu bulunmuyor.

KORONAVİRÜS PCR TESTİ ZORUNLU MU?

6 Eylül 2021 Pazartesi günü yüz yüze eğitimle başlayacak yeni öğretim sezonunda, aşı olmayan öğretmelerin haftada 2 kez PCR testi olarak negatif olmaları durumunda okula gelmeleri zorunlu hale getirildi. İlkokul, ortaokul, lise öğrencileri için test zorunluluğu bulunmazken, üniversite öğrencilerinden de haftada 2 kez kovid-19 testi olmaları istenecek. Test sonucu negatif çıkan üniversite öğrencileri okula gidebilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından aşı olmayanlara PCR testi zorunluluğu getirilmesi ile ilgili şunları söyledi:

"Eylülde okullarına kavuşmayı bekleyen milyonlarca öğrencilerimizin çeşitli sektörlerde işlerine dört elle sarılan vatandaşlarımızın geleceğinin bu konuda kat edilecek mesafeye bağlı olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitim başlamasıyla, henüz aşı olmamış öğretmen ve diğer personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını isteyeceğiz.

Aşı olmayan üniversite öğrencilerimizin ve çalışanlarımızdan da düzenli PCR testi yaptırmalarını talep edeceğiz. Uçak ve şehirlerarası yolculuk, konser, sinema gibi toplu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız."

KOVİD-19 PCR TESTİ NE KADAR, ÜCRETLİ Mİ?

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs testi yapabilecek özel hastaneleri ve test merkezlerini internet sitesinden açıkladı. Özel hastanelerde kovid-19 test ücreti tavan fiyatı 250 TL olarak belirlendi.

Fakat sosyal medya kullanıcıları, bakanlığın kararına karşın bazı hastanelerde, PCR test ücreti için 500 TL istendiğini dile getirdi. Bunun üzerine Bakan Fahrettin Koca, özel hastanelerde koronavirüs test ücretinin en fazla 250 TL olabileceğinin altını çizdi ve aksi uygulamalar için idari yaptırımların olacağını hatırlattı.

DEVLET HASTANESİNDE PCR TESTİ ÜCRETSİZ Mİ?

Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği devlet hastanelerinde koronavirüs PCR testi yaptırmak ücretsiz. Test sonucu aynı gün yaklaşık 3-4 saat sonra e-Nabız portalından öğrenilebilir.

PCR testi olmak için hastanelerin danışma bölümlerine başvurarak ilgili adımları izleyebilirsiniz. Kovid-19 testi genellikle burun veya ağız yolundan sürüntü örneği alınarak yapılıyor.

25 Kasım 2020 günü yapılan Bilim Kurulu toplantısı sonrası koronavirüs test ücretleri hakkında açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "PCR testini çalışabilir herkese açmak istedik. Özel sektöre, vakıf üniversiteleri PCR testinin yapılabilirliğinin önünü açtık. Geçen hafta 250 TL'den fazla ücreti alan sağlık kuruluşlarının olduğu bilgisi bize de geliyor. Yeni genelgede çok net tanımladık, 250 TL'den fazla ise bunun iadesini, vatandaşlarımızın hepsi iade için müracaat edemeyebilir. Gerektiğinde lisans iptali dahil olmak üzere net bir şekilde yazdık. Vatandaşlarımız 250 TL'den fazla ücret istenme durumu söz konusu olursa bize müracaat etsin. Lisansın iptal edilebileceğini özel sektör de vatandaşımız da bilsin, bunu çok net söylüyorum" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN