Koronavirüs mu varyantı nedir, belirtileri neler, nerede ortaya çıktı? İşte bilinmesi gerekenler

Koronavirüs mu varyantı nedir, belirtileri neler, nerede ortaya çıktı? İşte bilinmesi gerekenler

Kolombiya'da ortaya çıkan mu kovid-19 mu varyantı, ABD'nin ardından Türkiye'de de görüldü. Mu varyantı belirtileri arasında; nefes darlığı, balgamlı öksürük, boğaz ağrısı, mide bulantısı, kas ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklar yer alıyor. İşte, koronavirüs mu varyantı hakkında bilgiler...

Son yüzyılın en büyük küresel felaketi olan koronavirüs salgını 1,5 yıldır hayatımızda yer almayı sürdürürken, kovid-19 virüsü evrimleşerek yeni form kazanıyor. Ortaya çıkan varyantlar içerisinde en tehlikelisi 'delta' ve 'delta plus' olarak bilinirken, yeni çıkan 'mu' varyantı uzmanları endişeye sevk etti.

MU VARYANTI NEDİR?

'B.1.621' olarak numaralandırılan Kolombiya varyantına 'mu' ismi verildi.

Bağışıklık korumasını düşürdüğü tespit edilen mu varyantı, geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü'nün izleme listesine eklendi. DSÖ'nün pandemi hakkındaki haftalık bültenine göre, mu varyantı bağışıklık kaçışının potansiyel özelliklerini gösteren bir mutasyonlar kümesine sahip.

Bilim adamları ve halk sağlığı yetkilileri, mu varyantının dünyanın çoğunda baskın olan delta varyantından daha bulaşıcı olup olmadığını veya daha ciddi hastalıklara neden olup olmadığını araştırıyor.

MU VARYANTI NEREDE ORTAYA ÇIKTI, HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

İlk olarak Ocak 2021'de Kolombiya'da ortaya çıkan koronavirüs mu varyantı, Türkiye dahil bugüne kadar 40 ülkede görüldü.

İngiltere, Avrupa, Türkiye, ABD ve Hong Kong'da vakalar bildirildi. Varyant şimdilik küresel olarak kovid-19 enfeksiyonlarının yüzde 0,1'inden daha azını oluşturuyor ancak Kolombiya ve Ekvador'da vakaların yüzde 39 ve yüzde 13'ünü oluşturarak buralarda zemin kazandığı görülüyor.

Belçika'da bir huzurevinde kalan ve iki aşısını da olmuş 7 kişinin söz konusu mu varyantı nedeniyle öldüğü belirlendi. 21 huzurevi sakini ve bazı çalışanlarda da bu varyanta rastlandı ancak bu kişiler hastalığı hafif geçirdi.

MU VARYANTINA KARŞI AŞI ETKİLİ Mİ?

ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile birlikte koronavirüs aşısı geliştiren Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi Biontech'in CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, mevcut aşının delta varyantı dahil olmak üzere tüm varyantlara karşı etkili olduğunu ve herhangi bir güncellemeye şimdilik ihtiyaç duyulmadığını söyledi.

MU VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

Nefes darlığı, balgamlı öksürük, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları, mide bulantısı veya kusma, İştahsızlık, yüksek ateş gibi belirtiler Mu varyantı belirtileri arasında yer alıyor.

TÜRKİYE'DE MU VARYANTI VAR MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs tespit edilen mu varyantı ile ilgili yeni tedbir olup olmayacağının sorulması üzerine, "Şu an ilave bir tedbir getirmeyi düşünmüyoruz. Çünkü şu ana kadar 2 vaka dışında 'Mu' varyantı tespit ettiğimiz kişi olmadı" bilgisini paylaştı.

KORONAVİRÜS SALGININDA KAÇ VARYANT VAR?

Şimdiye kadar varyantlara Yunan alfabesine göre Alfa, Beta, Gama ve Delta isimleri verildi.

Mu varyantı daha önce düşük uyarı seviyesine karşılık gelen 'yakından izlenmesi gereken' varyantlar kategorisindeydi ve bu kategoride de Eta, Iota, Kappa ve Lambda isimli varyantlar bulunuyor.

Kolombiya varyantının delta varyantına göre daha bulaşıcı olduğuna yönelik bir bulgu henüz yok.

KOVİD-19 MUTASYONU NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Koronavirüsün hücrelere tutunduğu dikensi protein yapısında değişimler ortaya çıkıyor. Bu değişimler de virüsün kendi kopyalarını yaparken genetik kodunda 'hatalar' oluşması ile oluyor. Bu hatalardan bazıları bazen virüsün avantajına oluyor bazen de dezavantajına. Dezavantajlı hale gelen virüsler başarısız olarak ortadan kayboluyor ve avantajlı olanlar daha fazla kopyalanıyor.

Koronavirüsün genetik kodları DNA değil de RNA olarak bilinen tek iplik üzerindeki bir dizgi olarak kodlu olduğu için kopyalama sırasında hatalar daha fazla oluyor. Bu nedenle çok daha fazla varyant gelişiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN