10 Kasım’da ne oldu? Atatürk’ün mezarı Anıtkabir nerede? Atatürksüz 81 yıl geçti

10 Kasım’da ne oldu? Atatürk’ün mezarı Anıtkabir nerede? Atatürksüz 81 yıl geçti

Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün yıl dönümünde 10 Kasım’da çeşitli etkinliklerle anılacak. Peki 10 Kasım gününün anlam ve önemi nedir? 10 Kasım’da ne oldu? Atatürk’ün mezarı Anıtkabir nerede? İşte ayrıntılar…

Türk Milleti için ayrı bir öneme sahip olan 10 Kasım, Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu gündür. 10 Kasım, Türk dünyasında özlem, hasret ve saygıyla yâd ediliyor. Peki Atatürk’ün mezarı Anıtkabir nerede? İşte detaylar...

10 KASIM NEDİR?

10 Kasım, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkesinden, milletinden, vatanından ve sevdiklerinden ayrılıp ahirete göçtüğü gündür. Ölümünden önce sağlık durumu hayli kötüleşmişti. Doktorları tarafından 1938 başlarında Siroz teşhisi konulmuş ve tedavisi için Avrupa’dan doktorlar da getirilmişti. Ne var ki ecel gelmiş tedavilerden sonuç alınamamıştır.

Tarih 10 Kasım 1938’i gösterdiğinde Atatürk son anlarını yaşıyordu. Sabahın ilk saatlerinde saat 09:05’te hayata gözlerini yumdu. Vefatı İstanbul Dolmabahçe Sarayında gerçekleşti. Naaşı büyük bir törenle Ankara’ya uğurlandı. Önce Ankara Etnoğrafya müzesine geçici olarak defnedildi. 15 yıl sonra 10 Kasım 1953’te kendisi için yaptırılan Anıtkabir’e defnedildi.

ANLAM VE ÖNEMİ

Ülkemizde her yılın 10-16 Kasım tarihleri arası Atatürk’ü anma Haftası olarak kutlanır. 10 Kasım önemlidir bizde aklımıza mıh gibi kazınmıştır. Devletimizi yok etmek, milletimizi tarih sahnesinden silmek için bir araya gelen 7 düvele karşı verilen destansı bir mücadelenin başkomutanı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrıldığı gündür 10 Kasım.

10 KASIM'LA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

Hayatını Türk Milletinin varlığına adamış, milletin iradesinin her şeyin üstünde olduğunu ilan etmiş ve halkın kendi kendisini yönetmesi için Cumhuriyeti ilan etmiş büyük bir demokrasi kahramanıdır Atatürk. Yapmış olduğu devrimlerle ülkemizi yok olmaktan kurtarım muasır medeniyetler seviyesine çıkarmıştır. Onun için ölüm tarihi milletimiz için çok çok önemlidir. Bu tarihte çeşitli etkinliklerle yaptıkları hatırlanır, yad edilir.

YAPILACAK ETKİNLİKLER

Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım yani ölümünün yıl dönümünde yurdum tüm kesiminde anma törenleriyle yâd ediliyor. Devlet erkânından okullara, kamu kurum ve kuruluşlarından sivil toplum kuruluşlarına herkes bu etkinliklere eşlik ediyor. Her yıl 10 Kasım Ata’nın aramızdan ayrılışı dolayısıyla yapılan törenlerde, Atatürk’ün vatanseverliği, kişiliği, devlet adamlığı, komutanlığı, fikirleri ve ülkemizin kalkınması için yaptığı reformları anlatılır ve kavranmaya çalışılır.

Ülkemizin kalkınması, muasır medeniyetler seviyesine ulaşması adına gösterdiği hedefler doğrultusunda neler yapılabileceği tartışılır ve önemli kararlar alınır. Okullarda kendisi için şiirler okunur, sokaklarda törenler düzenlenir. Kendisini seven herkes hasret, minnet ve sevgiyle yad eder. Ruhun Şad Olsun Büyük Komutan.

19-11/06/anitkabir-nerede.jpg

ANITKABİR NEREDE?

Anıtkabir, Ankara’nın Çankaya ilçesinde Tandoğan semtinde Anıt Caddesi üzerinde yer almaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN