24 ülkeden yarım milyon ‘potansiyel köle’

24 ülkeden yarım milyon ‘potansiyel köle’

Libya’daki kölelik krizi Avrupa ve Afrika Birliklerini harekete geçirdi. Avrupa’ya göç etmek isteyenlerin köle gibi satıldığı Libya’da 24 ülkeden 500 binden fazla göçmen bulunuyor.

Muammer Kaddafi rejiminin 2011’de NATO desteğiyle devrilmesinden sonra halen istikrara kavuşamayan Libya’da bir yandan iç çatışmalar devam ederken, bir yandan da büyük bir kölelik krizi yaşanıyor. Bunun sebebi ise devlet otoritesinin bulunmadığı Libya’nın, Avrupa’ya gitmek isteyen göçmenlerin toplandığı bir ‘transfer merkezi’ konumunda olması. Çeşitli Aftika ülkelerinden göçmenler, insan kaçakçılarıyla Libya üzerinden Avrupa’ya geçmek için anlaşıyor. Ancak birçoğunun macerası, köle tacirlerinin elinde son buluyor. Göçmenler, köle pazarlarında çeşitli işlerde çalıştırılmak üzere satılıyor. Bir kişinin fiyatı, iki bin dolara kadar çıkabiliyor.

Bu konu, Afrika Birliği-Avrupa Birliği zirvesinde ele alındı. Zirvede konuşan Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa Al-Sarraj, ülkesindeki sığınmacıların sayısının 500 bini geçtiğini bildirdi. Fildişi Sahili’nin Abidjan kentinde “Kalıcı Bir Gelecek İçin Gençliğe Yatırım Yapmak” temasıyla düzenlenen zirvede konuşan Al-Sarraj, resmi verilere göre, Libya’ya 24 farklı ülkeden gelen sığınmacı sayısının 500 bini geçtiğini ve bunların yüzde 90’ının Afrikalı olduğunu dile getirdi. Libya’daki 42 sığınmacı merkezinde yaklaşık 20 bin kişinin yaşadığını ifade eden Al-Sarraj, bu rakamın ülkedeki sığınmacı sayısının yüzde 4’üne tekabül ettiğini söyledi.      

Al-Sarraj, ülkenin içinde bulunduğu zorlu çalışma şartlarına rağmen birçok sığınmacının iş hayatına katılım sağlayabildiğinin de altını çizdi. Ülkeden birçok sığınmacının “ölüm tekneleri” ile Avrupa’ya gitmeye çalıştığına dikkati çeken Al-Sarraj, bazılarının da ülkedeki terörist gruplar tarafından istismar edildiğini vurguladı. Al-Sarraj, hükümetin, sığınmacıları, kaçak yollarla Avrupa’ya götürmeyi vadeden gruplara karşı ciddi mücadele yürüttüğünü kaydetti.      Afrika ve Avrupa’daki 80’e yakın ülkeden yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı zirvede, gençlere daha iyi bir gelecek sunma ve terörle mücadele konuları ele alındı.

MACRON: OPERASYON YAPACAĞIZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zirvede Libya’da köle ticaretine maruz kalan göçmenler için acil tahliye operasyonları düzenleme kararı alındığını belirtti. Macron, düzenlediği basın toplantısında, zirveye katılan liderlerle Afrikalı göçmenlerin Libya’da köle olarak satılması krizini müzakere ettiklerini söyledi, operasyonların birkaç gün veya birkaç hafta içinde başlayacağını bildirdi. Fransız lider ayrıca göçmenlerin ülkelerine dönmesi için Afrika Birliği ve BM ile işbirliği yapacaklarını ifade etti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN