700 kişiye tahliye de yalan

700 kişiye tahliye de yalan

Rusya ve rejim, ateşkese rağmen Doğu Guta’da katlima devam ederken masada da sinsi bir taktik izlemeye başladılar. Rusya lideri Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı referans göstererek sivillerin tahliye edildiğini açıkladı. İddiayı ‘doğrulamayan’ Ankara ise ‘1 ay önce 700 sivil çıkarıldı bilgisi verildi. Onun da sonuçları meçhul’ açıklaması yaptı. Kaynaklar bu olayın da gerçekleşmediğini duyurdu.

HİLAL ÖZTÜRK - KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Doğu Guta’da sivillerin tahliye edildiği açıklaması, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıklaması ve bölge kaynaklarının verdiği bilgilerle havada kaldı. Putin’in “Erdoğan’ın devreye girmesiyle bir grup sivil tahliye edildi” açıklamasını değerlendiren Kalın, “Bu Cumhurbaşkanımızın yaklaşık bir ay önce talep ettiği bir konuydu. 700 kadar sivilin tedavi amaçlı Türkiye’ye getirilmesiyle ilgiliydi. Bu sivilleri çıkarttıklarını ifade ettiler. Ama Türkiye’ye gelmedi onlar, Güney Şam’a gönderildiğini bize bildirdiler o zaman” dedi.

KARAR, Esad rejiminin Rusya’nın desteği ile 1 aydır katliam yaptığı Doğu Guta’dan 700 sivilin tahliye edildiği bilgisinin izini sürdü. İstihbarat kaynakları ve yerel kaynaklar, son bir ayda ya da daha önce tek bir kişinin bile abluka altındaki Doğu Guta’dan tahliye edilmediği bilgisini paylaştı. Putin’in BM’nin ateşkes kararından sonra sivillerin tahliye edildiği açıklamasını yalanlayan kaynaklar “700 sivil 1 ay önce bölgeden çıkarıldı” bilgisinin de doğru olmadığını belirttiler.

Öte yandan, Putin ve Esad rejiminin BM ateşkes kararını uygulayarak, sivillere insani yardımların ulaştırılması yerine tahliyeleri gündemde tutmasının altında ikinci Halep senaryosunun olduğu kaydedildi. Muhaliflerin de endişeyle dile getirdiği bu senaryoya göre, Rusya ateşkesi uygulayarak insani trajediye son vermek yerine bu bölgelerin boşaltılarak rejime bırakılması için zemin hazırlıyor. Geçen yıl Aralık ayında Halep’te 7 bin sivilin tahliye edilmesinden sonra muhaliflerin etkisiz hale getirilerk rejimin bölgeye yerleşmesi örnek gösteriliyor. 400 bin sivilin yaşadığı Doğu Guta’da da göstermelik tahliyelerin ardından rejim ve Rusya’nın bölgeyi ele geçirebileeği belirtiliyor.

AFRİN’DEN ACI HABER

Zeytin Dalı Harekatı’nda terör yuvalarını temizlemek için ilerleyişini sürdüren TSK ve ÖSO ile YPG’liler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Afrin kırsalındaki Kel Tepe bölgesinde tünellerden sızmaya çalışan teröristlerle çıkan yoğun çatışmalarda şehit ve yaralılar olduğu öğrenildi. Yaralı askerler ambulanslarla Hatay’daki hastanelere sevk edildi. Tünellerden sızmaya çalışan teröristlerin ATAK helikopterleri, Obüs topları ve uçaklarla vurulduğu, çok sayıda teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. Teröristlerin kaçış noktaları da ateş altına alındı. Esad rejiminin ablukada tuttuğu ve ateşkes kararlarını hiçe sayarak saldırmaya devam ettiği Doğu Guta'nın, havadan çekilen görüntülerde hayat belirtileri kalmayan bir enkaz kente dönüştüğü dikkati çekiyor. AA, Doğu Guta'nın Duma ilçesini İHA ile görüntüledi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN