ABD: IŞİD petrolünün bir numaralı tüketicisi Esad

ABD: IŞİD petrolünün bir numaralı tüketicisi Esad

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Vekili Adam Szubin, IŞİD ile Esed rejiminin birbirleriyle petrol ticareti yaptığını söyleyerek, "Esed rejimi IŞİD petrolünün başlıca tüketicisi" dedi. 

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Vekili Adam Szubin İngiliz yayın kurumu BBC'de yayınlanan "Newsnight" programına konuk oldu.

Szubin, IŞİD'in elinde büyük miktarda nakit bulunduğunu belirterek, IŞİD'in elindeki iki temel finans kaynağının petrol satışı ve kontrol altında tuttukları bölgelerden topladıkları vergiler olduğunu kaydetti. 

IŞİD'in elindeki paranın en az 100 milyonlarca dolar olduğunun tahmin edildiğini dile getiren Szubin, "Ancak IŞİD'in gelir akışı konusunda iyi bir istihbaratımız yok. Musul gibi şehirleri işgal ettiklerinde, bu şehirde bankalarda bulunan nakit paralara da el koyuyorlar. Bu kötü haber. İyi haber ise bu para harcandığında yerine konulamıyor" dedi. 

Esad'ın parası, IŞİD'in petrolü

Szubin, "IŞİD'den kim petrol satın alıyor?" sorusuna, "Öncelikle, IŞİD kendisi petrol tüketicisi. İzleyicileriniz için belki şaşırtıcı olacak ama askeri olarak çatışmalarına karşın, Suriye'deki Esed rejimi IŞİD petrolünün başlıca tüketicisi. Her tarafın elinde diğer tarafın istediği bir şey var. Bu durumda bir tarafın parası, diğer tarafın petrolü var. Petrol ticareti yapıyorlar" yanıtını verdi.

#http://www.karar.com/dunya-haberleri/suriyeli-turkmen-lider-pydnin-petrolunu-esad-rejimi-aliyor-58776#

Suudi Arabistan önemli yol katetti

IŞİD'e, Suudi Arabistan gibi dışarıdan bağış sağlayan bölge ülkeleri olup olmadığı sorusuna karşılık da Szubin, başka ülkelerden IŞİD'e gelen büyük bağışlar görmediklerini söyledi. Szubin, "IŞİD'in, El Kaide, Hizbullah, Hamas gibi terör örgütlerine Körfez ülkelerinden sağlanan bağış kanallarını kullanmadığının görüldüğünü" belirterek, Suudi Arabistan'ın terörle mücadelede önemli yol katettiğini dile getirdi. 

Adam Szubin, "Suudi Arabistan halkının çoğunluğu IŞİD'i tehdit olarak görüyor. Bu, bölgedeki birçok hükümet ve halk için de geçerli. IŞİD, Müslümanları hedef alan saldırılar düzenliyor. Şii Müslümanları ve Sünni Müslümanları öldürüyorlar" dedi. 

LONDRA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN