ABD, Suriye satrancındaki kilit taşı Menbiç'ten vazgeçmiyor

ABD, Suriye satrancındaki kilit taşı Menbiç'ten vazgeçmiyor

Afrin için harekete geçen Türkiye, Menbiç’in de temizleneceğini ilan etti. Ancak “YPG’yi çekeceğiz” sözünde durmayan ABD’den “Menbiç’ten ayrılmayı düşünmüyoruz” çıkışı geldi. Açıklamanın arkasında ilçenin stratejik önemi yatıyor. ABD, Suriye satrancında elindeki en güçlü taş olarak gördüğü kenti bırakmak istemiyor.

HİLAL ÖZTÜRK / İSTANBUL

Türkiye Fırat Kalkanı Harekatı’nda hedef olarak açıkladığı Menbiç’e, önce ABD’nin PYD’ye sağladığı güvenlik kalkanı sonrasında ise Rusya ve rejimin Menbiç’te fiilen kontrolü devralması nedeniyle giremedi. Ancak Menbiç’in YPG’den temizleme kararlılığı her fırsatta dile getirildi. ABD ise önce YPG’nin Menbiç’de olmadığını, daha sonra çekildiğini açıkladı. Türkiye’nin kendi sınırlarında Menbiç’e operasyon hazırlığı yaptığı sırada ise IŞİD’e yönelik 2016 yılında yapılan Rakka operasyonu için YPG’nin geçici olarak kente olduğu ve çekileceği açıklandı. Türkiye Afrin’e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’yla Menbiç hedefini muhataplarına yeniden hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Menbiç’e operasyon yapılacaktı. Obama bizi kandırdı. Afrin’den sonra Menbiç’i bize söz verildiği şekilde teröristlerden arındıracağız, kimse bundan rahatsız olmasın. Operasyon Irak sınırına kadar sürecek” açıklamaları yaptı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Bir terör örgütüyle ABD’nin bağını koparması gerekiyor. Ve onlara da tamamen silahı bıraktırması gerekiyor. Kendi verdikleri silahları geri alması gerekiyor. Menbiç’ten derhal çekilmeleri gerekiyor” diye konuştu. Çavuşoğlu, mevkidaşı Rex Tillerson’un Menbiç’te şartlar ne olursa olsun Türkiye ile asla karşı karşıya gelmeyeceklerini kesin bir dille kendisine ifade ettiğini paylaştı. Bu noktada ABD’den çelişkili açıklamalar gelmeye devam etti. Son olarak ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, CNN International’a yaptığı açıklamada Menbiç’ten ayrılmayı düşünmediklerini açıkladı. Peki ABD neden Menbiç’teki terör örgütü YPG’den vazgeçmiyor? Menbiç Suriye’deki ana yolların kesiştiği yer. Hem güney-kuzey hattı hem de doğu-batı hattında uzanan ana yollar kentten geçiyor. Baraj ve enerji santralleri de bu bölgede bulunuyor. Ayrıca Fırat’ın doğusunu batısına bağlayan iki kritik köprü de Menbiç’ten kontrol edilebiliyor. Üçüncü köprü ise bölgenin 100 kilometre güneyinde bulunuyor. Bir anlamda Menbiç’i kontrol eden Suriye’nin kalbini de elinde tutuyor. Halep, Şam, Afrin ve İdlib bölgelerinin kıyıbaşı konumundaki Menbiç, PYD’nin Afrin’den sonra Türkiye’nin kırmızı çizgi ilan ettiği Fırat’ın batısında kalan son bölge. Tüm bu nedenlerden dolayı YPG için geri adım atmayan ABD’nin bölgede askeri üssü de
bulunuyor.

18-01/30/screenshot_1.jpg

FRANSA VE TÜRKİYE’YE MENBİÇ SÖZÜ

Karar’ın Dışişleri kaynaklarından aldığı bilgilere göre ABD, IŞİD temizliği sonrası Menbiç’i boşaltacağını ve Arap ağırlıklı olan halkına bırakacağı sözünü sadece Türkiye’ye vermedi. Aynı söz Fransa’ya da verildi. Bir süredir sözlerin yerine getirmelerinin beklendiğini belirten kaynaklar bu aşamadan sonra Türkiye’nin Menbiç operasyonu konusunda da aynı Afrin’de olduğu gibi kararlı olduğunu vurguladı.

18-01/30/ekran-resmi-2018-01-30-013308.png

AKÇAKALE’DEN BAŞLAYACAKTI

Türkiye Fırat Kalkanı Harekatı’ndan hemen sonra devam etmeyi planladığı Menbiç operasyonuna Akçakale’den başlayacaktı. Menbiç operasyonu için çoklu planlar yapıldı. TSK destekli ÖSO güçlerinin Fırat Kalkanı Harekatı’ndaki gibi süpürme stratejisi ile hareket edeceği planlandı. Zeytin Dalı harekatı sonrası ise Menbiç operasyonunun Fırat Kalkanı bölgesinden başlamasının değerlendirildiği belirtiliyor.

‘ÇEKİLMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ’

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel,  CNN International’a yaptığı açıklamada, Türkiye sınırına yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Menbiç kentinden ABD birliklerinin çekilmeyeceğini açıkladı. Votel, ABD’nin Münbiç’ten çekilmesine ilişkin “Gözden geçirmeyi düşündüğümüz bir şey değil” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Cumartesi günü, “Bir terör örgütüyle ABD’nin bağını koparması gerekiyor. Ve onlara da tamamen silahı bıraktırması gerekiyor. Kendi verdikleri silahları geri alması gerekiyor. Münbiç’ten derhal çekilmeleri gerekiyor” demişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN