ABD'li yargıç Halkbank davasını düşürmedi

ABD'li yargıç Halkbank davasını düşürmedi

ABD Manhattan Bölge Yargıcı Richard Berman, Halkank'ın davanın düşmesi için yaptığı başvuruyu reddetti.

ABD Manhattan Bölge Yargıcı Richard Berman, Halkbank’ın Yabancı Ülke Muafiyeti Yasası’nı gerekçe göstererek yargılanmadan muaf olduğu konusundaki talebini reddederek, yasanın yargılanmaya yönelik bir muafiyet sağlamadığını açıkladı.

Reuters’ın haberine göre, yargıç ayrıca Halkbank’ın ABD Hazine Bakanlığı yetkilileriyle olan yazışmaları ve ABD finansal sistemi vasıtasıyla 1 milyar dolardan fazla parayı akladığı yönündeki iddiaları işaret ederek, ticari işlemler nedeniyle istisna getirilmesinin “açık bir şekilde Halk Bankası’nın davasına uygun olup savcılığı destekleyeceğini” açıkladı.

Halkbank’ın ABD’deki avukatları ve ABD Bakanlığı konu hakkındaki sorulara henüz yanıt vermedi.

HALKBANK DAVANIN DÜŞMESİNİ TALEP ETMİŞTİ

Halkbank, avukatları aracılığıyla mahkemeye yaptığı başvuruda, reddi hakim ve davanın düşmesi talebinde bulunmuş, 18 Eylül’de yapılan ara duruşmada dinlenmişti. Hakim Berman geçtiğimiz ay Halkbank’ın reddi hakim kararı başvurusunu da reddetmiş, bu karar sonrasında da Halkbank temyiz hakkını kullanarak için istinaf mahkemesine kararın temyizi için başvuruda bulunmuştu. Hakim Berman, Halkbank’ın jürili duruşmalarının 2022 yılında yapılması talebini de kabul etmemiş, jürili duruşmaların 1 Mart 2021'de başlamasına hükmetmişti.

Berman daha evvel 2018’de Halk Bankası yöneticisi Mehmet Hakan Atilla’nın mahkumiyeti ve Rıza Sarraf’ın yargılandığı diğer benzer davalarda da yargıçlık yapmıştı.

SARRAF'IN KURDUĞU AĞ DEŞİFRE OLDU

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmekle suçlanan Reza Zarrab’ın, küresel para akışı için kurduğu ağa ilişkin çarpıcı bilgiler deşifre olmuştu. ABD Mali Suçları Araştırma Ağı’ndan sızdırılan belgelere göre, BAE Merkez Bankası, İngiliz Standard Chartered Bankası ve Alman Deutsche Bank aracılığıyla milyarlarca dolarlık kaynağı belirtilmeyen para transferi yapıldı. Bu işlemler, Zarrab’ın tutuklanmasından sonra da devam etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN