ABD’nin Donald Trump krizi 2023’te

ABD’nin Donald Trump krizi 2023’te

Trump’ın vergi reformunu hayata geçirmesi halinde ABD ekonomisinin ilk etapta canlanacağı fakat sonrasında yavaşlayacağı iddia ediliyor.

ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasında vaat ettiği vergi reformunun, ülke ekonomisine kısa vadede yarar, uzun vadede ise zarar getireceği öngörülüyor. Vergilerin azaltılmasının ekonomiyi canlandıracağını savunan Trump, mevcut durumda yüzde 10’dan başlayarak yüzde 39,6’a kadar yükselen vergi oranlarına tabi tutulan yedi gelir dilimini üçe indirmek istiyor. Bu plan çerçevesinde uygulanacak gelir vergisi oranlarının ise yüzde 12, yüzde 25 ve yüzde 33 olması hedefleniyor. Ayrıca, şu anda yüzde 35 olan kurumlar vergisinin yüzde 15’e çekilmesini, veraset vergisinin tamamen kaldırılmasını ve vergi kesintilerinin üst sınırının yükseltilmesini planlayan Trump, vergi reformunun ülke ekonomisinin yıllık yüzde 4 büyümesini sağlayacağını taahhüt ediyor. Trump ve iki çocuğunun mezun olduğu Pennsylvania Üniversitesi Wharton İşletme Okulu ve Washington merkezli Vergi Politikaları Merkezi işbirliğinde yapılan araştırmaya göre, Trump’ın vergi planı ABD ekonomisine 2017’de yüzde 1,7’den başlayarak, 2023’te yüzde 0,2’ye düşen oranlarda ek büyüme sağlayacak. Buna karşın, vergi reformunun pozitif etkisinin 2024’te sona ereceği, Trump’ın vergi planlarının ekonomiyi ilk etapta canlandırdıktan sonra yavaşlatmasına yükselen bütçe açıklarının özel yatırımları baskılaması neden olacak.

2,9 MİLYAR DOLARI VERDİ BAKAN ADAYLIĞINI KAPTI

Donald Trump, ABD Ticaret Bakanlığına milyarder iş adamı Wilbur Ross’u aday gösterdi. Açıklamasında, “Wilbur Ross, Amerikan sanayisinin bir şampiyonu ve şirketlere başarılı olmaları için nasıl yardım edilmesi gerektiğini biliyor. En önemlisi, şimdiye kadar tanıdığım en iyi müzakereci” ifadelerini kullanan Trump, Ross ile birlikte Amerikalıların işlerine sahip çıkacaklarını kaydetti. Ross ise ticaret bakanlığına aday gösterilmesine ilişkin yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “Trump’ın kabinesine seçildiğim için çok mutluyum ve özellikle Steven Mnuchin ile birlikte başkanın ekonomik büyümeyi hızlandıracak stratejilerini hayata geçirmek için birlikte oluşturacağımız politikaları uygulamak için sabırsızlanıyorum.” Trump’ın seçim kampanyasına en fazla mali destek veren bağışçılar arasında yer alan Ross’un net mal varlığının basına yansıyan haberlere göre 2,9 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

‘YASALAŞMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Araştırmaya göre, Trump’ın vergi reformu federal kamu gelirinin 2016-2026 döneminde 6,2 trilyon dolar azalmasına neden olacak. Daha sonraki 10 yıldaki gelir kaybı ise 9 trilyon dolara ulaşacak. Tax Foundation Uzmanı Scoot Greenberg ise, Trump’ın vergi planının yasalaşmasının mümkün olmadığını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN