Abdullah Gül'den KHK paylaşımı: Kaygı verici

Abdullah Gül'den KHK paylaşımı: Kaygı verici

Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tartışmalara neden olan 696 sayılı KHK ile ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Gül "Hukuk diliyle bağdaşmayan muğlaklık, hukuk devleti açısından kaygı verici" dedi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi Twitter hesabından 15 Temmuz darbe girişimine direnen siviller için cezai sorumluluğu kaldırmak için yapılan ancak tartışmalara neden olan KHK düzenlemesi ile ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. 

Gül şunları kaydetti:

"15 Temmuz hain darbe teşebbüsüne karşı arkasına bakmadan sokağa çıkıp direnen kahraman vatandaşlarımızı koruma amacıyla çıkartıldığını düşündüğüm 696 sayılı KHK’nın yazımındaki hukuk diliyle bağdaşmayan muğlaklık, hukuk devleti anlayışı açısından kaygı vericidir."

SADECE 15 TEMMUZ İÇİN YAPILDI

Hükümet Sözcüsü Mahir Ünal ise düzenlemenin sadece 15 Temmuz ve 16 Temmuz'da, terör örgütü FETÖ'nün darbe girişimine karşı direnenleri kapsadığını, düzenlemedeki 'devam eden terör olayları' ifadesinin bu tarihler için kullanıldığını açıklamıştı. 

17-12/25/5a40f36a7af50722c4f3da7c.png

Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 696 sayılı KHK tartışmaları da beraberinde getirdi. Özellikle KHK'nın 121. maddesindeki düzenlemeye itirazlar yükseldi. CHP, barolar ve bazı hukukçular düzenlemeye itiraz etti. 

696 SAYILI KHK'NIN TARTIŞILAN 121. MADDESİ

Dün yürürlüğe giren 696 sayılı KHK'da OHAL uygulamalarının uygulanmasına ilişkin 8 Kasım 2106 tarihli yasanın 37. maddesine ekleme yapıldı. Yapılan eklemenin içeriği şöyle:

"Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır."

TERÖR EYLEMLERİNDE SİVİL MÜDAHALEYE CEZASIZLIK MI GELİYOR?

Düzenlemedeki 'terör eylemleri ve bunların devamı neteliğindeki eylemlerin bastırılması' ifadesi sadece 15 Temmuz darbe girişimi değil tüm terör eylemleri için düzenleme yapıldı algısına neden oldu. Düzenlemedeki muğlaklık nedeniyle, terör olaylarına resmi görevlilerin dışında sivillerin de müdahale etmesi ve bundan doğacak cezai sorumluluklarının bulunmaması gibi bir sonucu gündeme getirdi. Hukukçular ve muhalefet işte bu noktada düzenlemenin iptal edilmesi için çağrı yaptı. CHP KHK'ları Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıkladı.

AK Parti'nin Anayasa çalışmalarında görev alan rof. Dr. Adem Sözüer gibi hukukçular da düzenleme konusunda uyarılarda bulundu. Sözüer Twitter hesapından yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

17-12/25/ekran-resmi-2017-12-25-162001-1514209220.png

"İşlenmiş suçlardan dolayı af çıkarılabilir.Ama,gelecekte işlenecek suçlardan dolayı sorumluluk doğmayacağı yönünde hukuki düzenleme yapılamaz.Kimse böyle düzenlemeye dayanıp işlediği suçun sorumluluğundan kurtulamaz. Her tür yorum/keyfiliğe açık KHK düzenlemesi acil kaldırılmalı!"

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA: 15 TEMMUZLA İLGİLİ

696 sayılı KHK'nın tartışılan 121. maddesiyle ilgili hükümetten ilk açıklama Sözcü Mahir Ünal'dan geldi. Mahir Ünal düzenlemenin sadece 15 Temmuz ve 16 Temmuz günlerini kapsadığını söyledi. Ünal şöyle konuştu:

"Burada yer alan terör eylemleri ibaresi de darbe teşebbüsünün terör eylemi olması hesabıyla yazılan bir unsurdur. Bu ifade daha sonra gerçekleşen terör eylemlerini hiçbir şekilde kapsamamaktadır. Bu düzenleme 15-7-2016'da gerçekleştirilen darbe teşebbüsü, yani sadece o gece ve 16 Temmuz sabahı ile ilgili. 15 Temmuz gecesi ve 16 Temmuz gününü ifade etmektedir. KHK'daki cümle zaten var. Devamından kastedilen nihayetinde 16 Temmuz sabahıdır. Burada yasa yapım tekniği açısından ile ifadesi kullanılmış. Diğer terör olaylarını kapsayan bir ifade orada mevcut değil. Açık ve net olarak burada onun 15 Temmuz gecesi ve 16 Temmuz sabahı ile ilişkin olduğu, darbeye karşı direnen insanları kapsadığı son derece açık.

Birileri lütfen buradan bir felaket tellallığı çıkarmasınlar. 16. bütçesini yapmış AK Parti'nin 16 yıldan beri bu ülke için neler yaptığı ortadadır. Bizim bu ülkenin istikrarı, gelişmesi için 16 yıldan beri ne yaptığımız ortadadır. Bu yalanları yapanların da ne yaptıkları ortadadır. Birisi bir söz söylediği zaman lütfen önce söze bakın, sonra sözü söyleyene bakın. "Türkiye'de bir kargaşa bekleniyor..." Öyle bir şey söz konusu değil. Birilerinin başka anlamlar çıkarmasını asla kabul etmiyoruz.

CHP'DEN 121. MADDE TEPKİSİ

CHP'den de sert açıklamalar geldi. Acil gündemle toplanan CHP MYK'dan sonra basın toplantısı düzenleyen Parti Sözcüsü Bülent Tezcan şöyle konuştu: En çok tartışına madde 121. maddesi. Yani bir cezasızlık hükmü içeren madde. Ne diyor? "Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına bakmaksınız 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket edilen kişi hakkında, ceza verilmez" diyor. Sokaktan geçen kişi ben terörle mücadele ediyorum diye suç işlerse buna ceza vermeyeceksin. Hiçbir ciddi devlette olmaması gereken bir şey. Militarist devletlerde olur, faşist devletlerde olur, paramiliter güçler kurarak toplumu korkutmak isteyen diktatörlüklerde olur. Bu madde iktidar eli ile sivil silahlı çete kurma maddesidir. Niyetiniz o değilse niyetinizi doğru ifade edin. Bu hüküm bir örtülü af getirmektedir. "Geçmişte böyle suç işlemiş olanları affediyorum" diyor. TBMM af getirecek olsa 5'te 3 çoğunluk olması lazım. Bundan sonra da bunu yaparsan ben sana ceza vermeyecek bir ortamı yaratabilirimin de ifadesidir. Türkiye'yi bir ateşin içine atmak peşinde misiniz?

TÜSİAD: VAZGEÇİLSİN

Tatrıtşmaya yazılı bir açıklama ile TÜSİAD da katıldı. Açıklamada "Son KHK'nın konusu olan düzenlemeler, toplumun geniş kesimlerini ilgilendirmektedir. Yeni KHK'nın içeriğinde yer alan ucu açık düzenlemeler, hukuk devleti ilkelerine uygun olmayacak neticelere sebep olabilir" denilerek düzenlemeden vazgeçilmesi için çağrı yapıldı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve Ankara ve İstanbul Barosu Başkanları Hakan Candurande ile Mehmet Durakoğlu da 696 sayılı KHK'daki 121. madde ile getirilen düzenlemeyi düzenlemeyi eleştirdi ve yürürlükten kaldırılmasını istedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN