Acil servislere 3 renkli neşter

Acil servislere 3 renkli neşter

Sağlık hizmetlerindeki büyük sorunların başında acil servislerdeki yığılma geliyor. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, bunun önüne geçmek için belirlenen saat diliminde polikliniklerde de hizmet verileceğini, derhal müdahalesi gereken hastaların ise kırmızı alanlara alınacağını söyledi.

İstanbul Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Toplantısı’na katılan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan kamu hastanelerinin acil servislerinde yaşanan yoğunluk şikayetleri üzerine alınan önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Demircan, “Bizim tedavi edici sağlık hizmetleri verirken karşılaştığımız sorunlardan birincisi acillerdeki yığılmadır, ikincisi polikliniklerdir, üçüncüsü yoğun bakım yatağı ihtiyacıdır. Acillerde yığılmamız oluyor. Ancak ‘Şimdi git yarın gel’ demek yerine, acile gelmiş hastalarımızı hızla muayene etmemiz lazım” diye konuştu.

Demircan, poliklinik çalışma saatleri hakkında şunları söyledi: “Poliklinik kapasitemizin üstündeki uzmanlarımızın mesai saatini kaydırarak 16.00 - 23.00 saatleri arasında çalıştırmak üzere bu yığılmayı eritmek şeklinde bir planlama yaptık. Akşam da acil vatandaşlarımıza bakılacak, ertelenmeyecek ve acildeki bu yığılmayı çözeceğiz. Acilde ikinci bir tedbir de aldık. Sarı ve kırmızı alanda gözleme alınan hastayı uzun süre acilde bekletmeyeceğiz. Belli bir süreyle sınırlayıp derhal servise çıkaracağız. Hastamız serviste takip edilecek ki acilde yığılma olmasın.” Demircan, Türkiye genelinde 63 hastanenin bu şekilde yoğun olduğunu belirterek şunları anlattı: “20’si İstanbul’da olan bu hastanelerde uygulamayı başlattık. Tabi ki uygulama en verimli şekliyle başlamayabilir. Uzmanları, nöbet çizelgelerini oluşturup hastane başhekimlerimiz, sağlık müdürlerimiz konuyu takip edecek. Bu 63 hastanede fiilen başladı.”

“Yoğun bakım yatağında, Türkiye’nin ihtiyaç duyacağını hesapladığımız yatak kapasitesine ulaşmış durumdayız” diyen Demircan sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada hastaların uygun zamanda normal odaya alınmaları gerekiyor. Ama biz yine de ihtiyaçları tekrar gözden geçiriyoruz. İhtiyaç olan yerlerde yoğun bakım yatak sayısını da artıracağız. Poliklinikleri mekan açısından sıkıntılı olan yerler var. Tabi ki yeterli sayıda uzman sıkıntısı çekilen yerler de olabiliyor. Bu açıdan birtakım polikliniklerde sıkıntı yaşansa da genel olarak poliklinik taleplerini uzun zamana yaymadan biz karşılayacak noktadayız.”  

YEŞİL KARTLILARA SEVK GEREKMEYECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, resmi gazetede yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre hastanın acil servise başvurusundan itibaren 24 saat içinde stabilize edilerek ilgili kliniğe yatışı veya başka bir sağlık hizmeti sunucusunun yataklı kliniğine sevk edilmesiyle acil hal sona erecek. Yapılan değişiklikte öne çıkanlardan bazıları şöyle:

Acil servislerde doğrudan uygulanan acil girişimsel işlemler ile 24 saat içinde acil gözlem ünitelerinde uygulanan tüm sağlık hizmetleri için ilave ücret alınamayacak.

* Finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerine ait ödeme kural ve kriter değişikliklerinin uygulanabilmesi amacıyla yapılan düzenlemelerle yeşil kartlı hastaların belediye hastanelerine sevksiz gitmeleri sağlandı.      

* * Trafik kazasında olduğu gibi iş kazası hallerinde de diş tedavilerinde, hareketli ve sabit diş protezlerinin 4 yıl olan yenilenme süresi dikkate alınmayacak.

* Ev hemodiyalizi tedavisi için gerekli sağlık kurulu raporu için diyaliz merkezlerinde yapılan hemodiyaliz tedavilerinde olduğu gibi tek hekim tarafından düzenlenen uzman hekim raporu yeterli olacak.

* Sağlık Bakanlığı’nın önerisiyle vücut kitle endeksi 40 kg/m2’nin üzerindeki kişilerin yanı sıra vücut kitle endeksi 35-40 kg/m2 olan ve eşlik eden hastalığı bulunan kişilere yapılacak obezite ameliyatları geri ödeme kapsamına alınacak.

* Hastanın acil servislerde 24 saat içinde stabilizasyonu esas olacak. Hastanın acil servise başvurusundan itibaren 24 saat içinde stabilize edilerek ilgili kliniğe yatışı ya da başka bir sağlık hizmeti sunucusunun yataklı kliniğine sevk edilmesiyle acil hal sona erecek.      

Düzenleme ile 35 adet ilaç yeni bir SUT düzenlemesi gerekmediğinden ödeme listesine ilave edildi. Listeye konulacak 3 ilacın ikisi, daha önce yurt dışından temin edilmekte iken Türkiye’de ruhsat almış ilaçlar.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN