Ada’da ‘ikinci Brexit’

Ada’da ‘ikinci Brexit’

İngiltere’de Avam Kamarası, Başbakan Theresa May’in erken seçim önerisini ezici çoğunlukla kabul etti. Brexit sürecini uygulamaya koyan May için güven oylaması niteliğinde olacak seçimler için Ada basınında ‘ikinci Brexit’ yorumları yapılıyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in 8 Haziran’da erken seçim düzenlenmesi çağrısına parlamentodan onay geldi. İşçi Partisi ve Liberal Demokratların destek vermesiyle Avam Kamarası’nda erken seçim kararı almak için gereken üçte iki çoğunluğa ulaşıldı. Karara 522 milletvekili onay verirken 13 milletvekili karşı çıktı. May, yapacağı yeni bir başlangıcın İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması anlamına gelen Brexit müzakerelerinde elinin güçlenmesini sağlayacağını söyledi. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, karara destek verirken May’e kararını değiştirmesi ve verdiği sözlerden geri dönmesi sebebiyle yüklendi.

Bir sonraki seçimlerin 2020’de düzenlenmesi bekleniyordu. Muhalefet partileri, herhangi bir seçime girmeden başbakanlığa gelen May’in, Brexit gibi ülke için kritik bir süreci yönetmeye ehliyeti olmadığını savunuyordu. Erken seçim May için bir bakıma aylardır kaçmayı başardığı bir zorunluluktu. Erken seçim çağrılarına yaklaşık 9 ay boyunca direnen May, İngiliz basınında “U dönüşü” olarak nitelenen erken seçim kararını, Brexit sürecini resmen başlattıktan sonra almış oldu. Şimdi ise May için güven oylaması niteliğindeki seçimler için İngiliz basınında ‘ikinci Brexit’ yorumları yapılıyor. Erken genel seçime gitme kararı alan Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, seçmenin karşısına istikrar ve güçlü liderlik vaadiyle çıkmaya hazırlanıyor. May, erken seçim kararının gerekçesini muhalefet partilerinin Brexit müzakeresi sürecinde hükümetin AB karşısında elini zayıflatmasını engellemek olarak açıkladı. Ancak Brexit sürecini 29 Mart’ta resmen başlatan May, iki yıl sürmesi öngörülen müzakere sürecinde parlamentonun mutlak desteğine sahip olmak istiyor. ‘Sert Brexitçi’ olarak nitelendirilen May, AB ile üyeliğe özgü bütün bağları koparmak isterken, muhalefetteki İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti, ülkede yaşayan AB vatandaşlarının haklarının korunması ve ortak pazara erişimin devamı gibi taleplerle ‘yumuşak Brexit’ten yana tavır alıyor.

İSKOÇYA’YI DURDURABİLECEK Mİ?

May’in erken seçim kararının ardındaki bir diğer etken, İskoçya bölgesel hükümetinin ikinci bir bağımsızlık referandumu talebiyle merkezi hükümet üzerinde oluşturduğu baskıyı azaltmak istemesi. İskoçya bölgesel parlamentosu geçen ay aldığı kararla 2018 sonu veya 2019 başında İngiltere’den bağımsızlık için yeni bir referanduma gitme talebini Londra’daki merkezi hükümete iletmişti. May, şu anda Londra’daki merkezi parlamentoda 56 milletvekiline sahip İskoç Ulusal Partisinin (SNP) milletvekili sayısını erken seçimde azaltmayı ya da hiç değilse kendi arkasına alacağı güçlü bir halk desteğiyle SNP’nin talepleri karşısında direncini artırmayı istiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN