Adana'da '1' - '0' tartışması! Skandal Adana'ya sıçradı

Adana'da '1' - '0' tartışması! Skandal Adana'ya sıçradı

AK Parti'nin İstanbul'da en büyük itiraz nedeni olan YSK tutanaklarına '1' veya '0' olarak geçen oylar Adana seçimlerinde de ortaya çıktı. Yüreğir ilçe seçimlerinde CHP oylarında aynı durum tespit edildi. Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti adayı Fatih Mehmet Kocaispir, rakibi CHP adayı Kamuran Karaca'dan 3 bin 658 oy fazla alarak seçimi kazandı. KARAR.COM bu iddiayı da tek tek sandıkları inceleyerek araştırdı. İşte Adana Yüreğir'de son durum.

KARAR.COM / ÖZEL

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri tüm yaşananlarıyla Türkiye'nin tarihine geçti. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre başlıca büyük illerin el değiştirmesi nedeniyle yaşanan itirazlar henüz sonuçlanmadı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yapılan itirazlar ilçe, il veya YSK kararı ile haklı bulunarak yeniden sayımlar gerçekleştiriliyor.

İstanbul'da oyların yeniden sayılmasına en büyük etken olarak gösterilen döküm cetvellerinin YSK'nın sistemine usulsüz/hatalı şekilde girilmesi nedeniyle şu anda 18 ilçede oylar yeniden sayılıyor. Benzer bir durumun Adana'da da yaşandığı ortaya çıktı. Özellikle Yüreğir ilçesinde gerçekleşen durum nedeniyle CHP itiraz etti. Bu itirazın ardından ilçe seçim kurulu önce oyların yeniden sayılması yönünde karar verdi, ardından bu kararın aksi yönünde karar açıkladı. CHP, yeniden başvuru yaparak oyların yeniden sayılmasına yönelik talebini yineledi, süreç devam ediyor.

19-04/03/ornek.jpgSandıklarda yaptığımız incelemeden bir örnek

İstanbul'da Binali Yıldırım'ın oylarının bir çok sandıkta '1' ve '0' olarak girilmesinin ardından KARAR.COM o sandıkları tek tek inceleyerek Binali Yıldırım lehine en az 4 bin 54 oyun yazılmadığını tespit etmişti. Bugün yaptığımız incelemede ise bazı sandıkların sayı olarak düzeltildiğini aynı şekilde haberleştirmiştik.

ADANA'DA İTİRAZ

Adana Yüreğir'de seçimi resmi olmayan sonuçlara göre Cumhur İttifakı'nın AK Parti'li adayı Fatih Mehmet Kocaispir kazandı. Yüzde 48,98 oranına ulaşan Kocaispir oyların 103 bin 646'sını aldı. Yarışı ikinci sırada bitiren Millet İttifakı'nın CHP'li adayı Kamuran Karaca ise 99 bin 988 oy ile yüzde 47,25'e ulaştı.

AK Parti İstanbul'a ilk itiraz ettiğinde kameraların karşısına geçen Binali Yıldırım, geçersiz oyların ve yapılan maddi hataların seçimin sonucunu etkileyecek büyüklükte olduğuna vurgu yaparak yeniden sayım yapılmasını istemişti.

ÖNCE KABUL, SONRA RET

Yüreğir İlçe Seçim Kurulu'na Binali Yıldırım ile aynı nedenlerden doları itirazda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Adana Yüreğir Belediye Başkan adayı Kamuran Karaca, 3 bin 658 olan farkın döküm cetveli hataları düşüldüğü takdirde bin 500'e gerilediğini ileri sürerek, "Oyların tamamı sayılmalıydı. İlk kararda 1. Seçim Bölgesi'nin tamamı, diğer bölgede ise sadece geçersiz oyların sayılmasına yönelik karar çıktı. Ardından bu karar gece yarısı bir şekilde değişti. Şimdi YSK'ya başvuruda bulunduk, sonucu bekliyoruz" dedi.

KARALAR'DAN YSK MESAJI

Adana'da resmi olmayan sonuçlara göre Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Zeydan Karalar, yine resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti'li adayın kazandığı Yüreğir'de, tüm sandıkların yeniden sayılmasını istediklerini söyledi.

Zeydan Karalar, 31 Mart Yerel Seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili CHP Adana İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenledi. Büyükşehir Belediyesi’ni açık ara farkla aldıklarını söyleyen Karalar, rakamlara göre Yüreğir’de çok az bir oy farkı bulunduğunu kaydetti. Karalar, şöyle devam etti:

“Yaklaşık 3 bin 500 olan oy farkı, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) verilerine göre bin 600'e kadar düştü. Orada arkadaşlarımız oyların yeniden sayılmasını talep ettiler. Oyların tümünün sayılması gerekiyordu ancak 1. Seçim Bölgesi dışında geçersiz oyların sayılması kararı alındı. Gece saatlerinde ise alelacele sayım kararı iptal edildi. Eğer herhangi bir tereddüt yoksa, fark yeterince büyükse neden bu zorlamalara kalkışılıyor? Yüreğir’de de ufak bir problem var. Başvuruda bulunduk, sonuçları bekliyoruz.”

İlçe Seçim Kurulu’nun Yüreğir’de tüm sandıkların yeniden sayılması kararının uygulanmasını isteyen Karalar şunları söyledi:

“Barışçıl dil kullanan, tahrik ve tacizde bulunmayan bizlerin amacı kavga etmek değildi. Bundan sonra da böyle davranmak istiyoruz. Yüreğir’de tüm sandıkların yeniden sayılmasını istiyoruz. Çünkü kulağımıza bir sürü şey geliyor. CHP’nin tek derdi, kazanan kimse hakkının verilmesi. Cumhur İttifakı da Büyükşehir sonuçlarına itiraz etti. Geçersiz oylar 56 bin civarında. Bu oyların tamamı çıksa bile farkı örtmez. Ama mazbatanın gecikmesinin sebebi bu itirazdır. Sonuç değişmeyecekken bu itirazın yapılmasının başka bir anlamı yok diye düşünüyorum.”

KARACA: HAKKIMIZIN YENİLMESİNE RAZI DEĞİLİZ

Millet İttifakı’nın CHP Yüreğir Belediye Başkan Adayı Kamuran Karaca ise seçim sonuçlarında maddi hatalar tespit ettiklerini vurgulayarak açıklamasını şöyle sürdürdü:

19-04/03/kamuran-karaca-1554309952.jpgCumhuriyet Halk Partisi Adana Yüreğir Belediye Başkan adayı Kamuran Karaca

“Burada düzeltme talepli birinci bölgede oyların yeniden sayılmasını talep ettik. İlçe Seçim Kurulu talebimizi 5’e 2 çoğunlukla kabul etti ama gece geç saatlere kadar sayıma geçilmedi. Yüreğir’de İlçe Seçim Kurulu önünde büyük bir arbede yaşandı. Benim de içeri girmem engellendi. Ancak biz tartaklanarak da olsa içeri girdik. Sadece itirazımızın değerlendirilmesi için çabalıyoruz. Süreç devam ederken, gecenin ilerleyen saatlerinde karara itiraz edilerek, sayımın iptaliyle ilgili kararın çıktığını öğrendik. Biz de tekrar itiraz ettik ve Yüreğir’de oyların tekrar sayılması için karar bekliyoruz. Biz Yüreğir’i kazandığımızı düşünüyoruz. Bu iddiamızın gerçek olduğunu da ortaya çıkan telaştan görüyoruz. Hakkımızın yenilmesine razı değiliz. Siyasi baskılarla kazandığımız seçimin, elimizden alınmasına razı değiliz. Sonuç kimin lehine çıkarsa çıksın, bizim için kazanan odur ve başımızın üstünde yeri vardır.”

31 Mart günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Yüreğir'de resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti'nin adayı Fatih Kocaispir 103 bin 646, CHP'nin adayı Kamuran Karaca 99 bin 988 oy almıştı.

ADANA SANDIKLARINI İNCELEDİK

İstanbul'da olduğu gibi Adana'da da sandıkları tek tek inceledik. İşte ulaştığımız sonuçlar...

YÜREĞİR 1001
BELEDİYE
CHP: 161 AK PARTİ: 83
MECLİS
CHP: 152 AK PARTİ: 75
BÜYÜKŞEHİR
CHP: 98 AK PARTİ: YOK

------------------------------

YÜREĞİR 1015
BELEDİYE
CHP: 258 AK PARTİ: 18
MECLİS
CHP: 263 AK PARTİ: 12
BÜYÜKŞEHİR
CHP: SIFIR AK PARTİ: 260

------------------------------

YÜREĞİR 1182
BELEDİYE
CHP: 141 AK PARTİ: 132
MECLİS
CHP: 127 AK PARTİ: 133
BÜYÜKŞEHİR
CHP: 153 AK PARTİ: 97

------------------------------

YÜREĞİR 1278
BELEDİYE
CHP: 256 AK PARTİ: 26
MECLİS
CHP: 249 AK PARTİ: 29
BÜYÜKŞEHİR
CHP: 26 AK PARTİ: SIFIR

------------------------------

YÜREĞİR 1335
BELEDİYE
CHP: 114 AK PARTİ: 143
MECLİS
CHP: 118 AK PARTİ: 135
BÜYÜKŞEHİR
CHP: 130 AK PARTİ: 126

------------------------------

YÜREĞİR 1011
BELEDİYE
CHP: 27 AK PARTİ: 2
MECLİS
CHP: 244 AK PARTİ: 22
BÜYÜKŞEHİR
CHP: 254 AK PARTİ: 16

------------------------------

YÜREĞİR 1072
BELEDİYE
CHP: 149 AK PARTİ: 98
MECLİS
CHP: 141 AK PARTİ: 95
BÜYÜKŞEHİR
CHP: 163 AK PARTİ: 75

------------------------------

YÜREĞİR 1198
BELEDİYE
CHP: 27 AK PARTİ: 0
MECLİS
CHP: 191 AK PARTİ: 53
BÜYÜKŞEHİR
CHP: 226 AK PARTİ: 26

------------------------------

YÜREĞİR 2138
BELEDİYE
CHP: 112 AK PARTİ: 161
MECLİS
CHP: 114 AK PARTİ: 158
BÜYÜKŞEHİR
CHP: 130 AK PARTİ: 143

------------------------------
YÜREĞİR 2236
BELEDİYE
CHP: 126 AK PARTİ: 144
MECLİS
CHP: 135 AK PARTİ: 127
BÜYÜKŞEHİR
CHP: 134 AK PARTİ: 137

------------------------------
YÜREĞİR 2269
BELEDİYE
CHP: 132 AK PARTİ: 116
MECLİS
CHP: 125 AK PARTİ: 116
BÜYÜKŞEHİR
CHP: 143 AK PARTİ: 105

------------------------------

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN