Afrin Harekatında önemli nokta! Münbiç nerede bulunuyor?

Afrin Harekatında önemli nokta! Münbiç nerede bulunuyor?

Afrin Harekatı'nda önemli bir nokta olan Münbiç nerede? Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Suriye adım adım teröristlerden temizleniyor. Münbiç de bu temizlenecek olan yerler arasında yer alıyor. Afrin'den sonra hedef Münbiç olacak peki Münbiç nerede bulunuyor? Herkesin merak ettiği ve TSK için önemli bir nokta olan Münbiç nerede?

Afrin Harekatı "Zeytin Dalı" harekatı olarak başladı. Afrin Harekatı'nda son durum TSK'nın başarısını ortaya koyuyor. Afrin Harekatı sonrasında temizlenecek yeni bölgelerden biri de Münbiç olacak. Afrin Harekatı'nın önemi sebebiyle de Münbiç nerede şu anda en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Münbiç nerede konumu nerede yer alıyor? Detaylar haberimizde..

MÜNBİÇ NEREDE YER ALIYOR?

Menbic ya da Menbij Halep ilinde Fırat nehrinin 30 km batısında bulunan bir şehir. Osmanlı Devletinin son döneminde Halep Vilayetinde bir kaza idi ve 93 Harbinden sonra bölgeye Çerkesler yerleştirilmişti. Halep İli’ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.

Suriye’nin kuzeyinde yer alan Münbiç kenti, Türkiye’ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor. İç savaş öncesi yapılan nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyordu. Hem Arapların hem de Kürtlerin yaşadığı Münbiç 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu’nun denetimine geçti.

Daha sonra 2014 yılında DAEŞ, kentin kontrolünü ele geçirdi. Böylece, DAEŞ; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu. Ağustos 2016’da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından Kürt grupların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı Münbiç Askeri Konseyi, ABD’nin de desteğiyle kenti DAEŞ’den geri aldı.

18-01/30/munbic.jpg


MÜNBİÇ NEDEN ÖNEMLİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayında yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin hedeflerini şöyle tarif etti:

"Terörden arındırılmış güvenli bölge diye bir tezimiz var. Başından beri bunu söylüyoruz bu olmazsa Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa her zaman tehdit altında. Dertleri ne? Kuzey Suriye'de yeni bir devlet kurmak. Biz böyle bir devletin kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu böyle bilinmeli." Erdoğan Ağustos ayında da ayrıca, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında yapılan operasyonların "DAEŞ , PKK ve YPG tehdit olmaktan çıkana kadar" devam edeceğini söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN