Afrin’e 7 koldan asker kalkanı

Afrin’e 7 koldan asker kalkanı

Zeytin Dalı harekatının ilk aşamasında TSK birlikleri ve ÖSO güçlerinin Afrin’e girdiği 7 noktanın birleştirilerek, ayrıca 20 kilometre içeri girilmesinin hedeflendiği öğrenildi. Bu şekilde Afrin kent merkezinin kelepçe taktiğiyle sıkıştırılması, aynı zamanda Hatay Reyhanlı ve Kilis’in roket menzilinden çıkartılması amaçlanıyor.

HİLAL ÖZTÜRK/İSTANBUL

Türkiye’nin güney sınırlarını YPG/PYD ve IŞİD’den temizlemek amacıyla başlattığı Zeytin Dalı operasyonunda öncelikli hedefin TSK ve ÖSO’nun Afrin’e girdiği ilk 7 noktanın birleştirilmesi olduğu öğrenildi. KARAR’ın bölgedeki askeri kaynaklardan aldığı bilgilere göre TSK ve ÖSO’nun harekata başladığı Bülbül, Şenkal, Semelkan, Raco, Behdinan, Cinderes ve Busreya Dağ arasında kalan bölgeler birleştirilerek bir köprü oluşturulacak, sınırdan 20 kilometre içeriye kadar teröristlerden temizlenerek girilecek. Böylece Türkiye’nin Afrin’e olan sınırına asker köprüsü kurulacak. Sınır hattı boyunca Türk askerinin hakim olması sağlanacak. Bu şekilde Hatay Reyhanlı ve Kilis teröristlerin roket menzillerinin dışına çıkartılmış olacak. Aynı zamanda Afrin merkezine doğru kıskaç daraltılacak. Kelepçe taktiğiyle Afrin’i YPG’den arındrma harekatında finale doğru adım adım ilerlenmesi planlanıyor.   

Harekat 13’ncü gününe girerken TSK ve ÖSO’nun ilerleyişinin da hızlandığı belirtiliyor. Bölgede hava şartlarının düzelmesinin bunda etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca belirlenen terör hedeflerinin havadan vurulması da kara birliklerinin ilerleyişini olumlu yönde etkiliyor. TSK hedeflerini sadece teröristlerin sığınak, barınma, mühimmat deposu ve lojistik destek sağlayacakları noktalar oluşturuyor. Kara birlikleri ise EYP’li, bombalı tuzakları, tünelleri ve geride bırakılan teröristleri etkisiz hale getirerek ilerleyişini sürdürüyor. Şimdiye kadar PYD/YPG’nin PKK’nın da Güneydoğu’da kullandığı IŞİD taktikleriyle askere ve ÖSO güçlerine zaiyat verdirmeyi hedeflediği tespiti yapılıyor. Bu nedenle dikkatli hareket ediliyor. Operasyon güçlerinin yüksek motivasyonunun da operasyonun olumlu ilerleyişinde oldukça etkili  olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan Millli İstihbarat Teşkilatı (MİT) YPG/PYD ve IŞİD’li teröristlerin irtibat hatlarının takip ve izlemeyle sürekli istihbarat desteği sağlıyor. Bölgedeki insansız hava araçlarından alınan görüntüler ile saha ajanlarından alınan bilgilerin anlık değerlendirmesi yapılarak, YPG’ye ait  hedeflerin yerlerinin belirleniyor. Bu bilgilerin iletidiği koordinasyon merkezinden de sahadaki birlikler yönlendiriliyor.  Bunların yanısıra da Afrin merkezinden ve bölgeden gelen uydu ve görüntü analizi yine karargahla sürekli olarak paylaşılıyor. Operasyonun başarısında TSK ve MİT arasındaki koordinasyonun sağlıklı olarak sürdürülmesinin önemli etkiye sahip olduğu belirtiliyor.

18-01/31/ekran-resmi-2018-01-31-231739.png
13’üncü gününe giren Zeytin dalı Harekatı’nda bugüne kadar açılan 7 ayrı cepheden ilerleyecek birliklerin  bir araya gelmesi ile bir güvenli bölge oluşturulması da hedefleniyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin üç dilde hazırladığı Afrin halka havadan gönderilen bildirilerde YPG’nin propagandası ve sivilleri hedef haline getirme çabasının engellenmesi planlandı. Sivilleri kalkan olarak kullanmaya çalışan örgütün, şehirden çıkmak isteyenleri baskı ve tehdit yoluyla kalmaya zorladığı belirtiliyor. Her türlü baskıya rağmen gitmek isteyenlerden ise fahiş tutarda para istenildiği bölgeden gelen bilgiler arasında. Harekatın ilk gününden itibaren sivil katliamı propagandasını sürdüren örgütün, Türkiye üzerinde uluslararası baskı oluşturarak operasyonu durdurmayı hedeflediği belirtiliyor. Ancak sivillerin zarar görmemesi için azami özen gösterildiği, terörist hedeflerin sivil yerleşim bölgelerinin dışında olduğu, kara birliklerinin de bu konuda yüksek hassasiyet gösterdiği ifade ediliyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN