AK Parti kongresinde sandıktan fire çıkmadı Yıldırım görevi devraldı

AK Parti kongresinde sandıktan fire çıkmadı Yıldırım görevi devraldı

Binali Yıldırım, tek aday olarak girdiği kongrede 1405 delegenin oyunu alarak AK Parti’nin 3. Genel Başkanı seçildi. Seçim öncesi konuşmasında terörle mücadelede kararlılık mesajı veren Yıldırım, seçilmesinin ardından Beştepe’ye çıkarak hükümeti kurma görevini devraldı.

[Karar]
ZİVER BÜYÜKTAŞ

Ankara Arena Spor Salonu’nda yapılan AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde tek aday olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 1405 delegenin oyunu alarak genel başkan seçildi. Kongrenin yapılacağı salonun çevresinde sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alındı, yaklaşık 6 bin polis görev yaptı. Ankara Arena ve çevresindeki bazı yollar ve caddeler trafiğe kapatıldı. Partililer saat 8.00’den itibaren salonu doldurmaya başladı. 6 bin davetiyenin gönderildiği kongredeki coşku ve ilginç pankartlar dikkati çekti.

SALONA ALKIŞLARLA  GİRDİ

Genel başkan seçilen Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım ile salona alkışlar arasında girdi. Semiha Yıldırım’ın salona girerken dua ettiği görüldü. Uzun süre partilileri selamlayan ve isteyenlerle fotoğraf çektiren Yıldırım, torunları ile sahneye çıktı. Salonda seçim şarkılarının yanı sıra Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında kullanılan Uğur Işılak’ın hazırladığı ‘’Dombıra’’ şarkısı çalındı. Yıldırım, şarkıya eşlik etti. Kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım’ın çizimlerinin olduğu kareografi açıldı. AK Parti’nin kuruluşundan bu yanaki süreci anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

16-05/23/23krr11-binali.jpg

DAVAN DAVAMIZDIR

AK Parti Genel Başkanı seçilen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, partililere hitap etti: “Sayın Cumhurbaşkanım söz veriyoruz, sevdan sevdamız, davan davamız, yolun yolumuzdur” diyen Yıldırım, “Sözlerimin başında, AK Parti’mizin kurucu Genel Başkanı, liderimiz, aydınlık Türkiye’nin mimarı, Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ı saygıyla selamlıyorum. Recep Tayyip Erdoğan, bir dava adamıdır, milletin adamıdır, büyük Türkiye’nin yılmaz savunucusudur. Her zaman, gururla, ‘yol arkadaşıyım, kader arkadaşıyım, gönül arkadaşıyım’ dedik, bundan sonra da demeye aynen devam edeceğiz” dedi.

SALDIRILAR BİTENE DEK

Yıldırım, konuşmasında Başbakan Davutoğlu ve 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de teşekkür etti. Terörle mücadelede kararlılık mesajı veren Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Ekmeğimizi böleriz, Türkiye’yi böldürtmeyiz. Terörle mücadelede kararlılık, aynı şekilde devam edecek.” Operasyonların süreceğini belirten Yıldırım, şunları kaydetti: “Eli kanlı terör örgütü, silahlı eylemlerini sona erdirene kadar operasyonlar devam edecek. Terör belasını Türkiye’nin gündeminden çıkaracağız.”

16-05/23/23krr11-binali_oy.jpg

PARALEL İLE MÜCADELE

Yıldırım, paralel devlet yapılanmasıyla da mücadelenin sürdürüleceğini vurgulayarak “Bu ülkede hainlere asla yer olmayacak. Hiç kimsenin devletle bilek güreşine girmesine asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

BEŞTEPE’DEN GÖREVİ ALDI

Yıldırım, olağanüstü kongrede Genel Başkan seçilmesinin ardından Beştepe’ye çıkarak Cumhurbaşkanı’ndan hükümeti kurma görevini devraldı.

İLK MKYK BUGÜN 13.00’DE

Öte yandan AK Parti, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu bugün Genel Başkan Binali Yıldırım başkanlığında ilk toplantısını saat 13.00’de  yapacak.Toplantıda MYK üyelerinin belirlenmesi bekleniyor.

YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK

Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirten Yıldırım yeni anayasa ve başkanlık mesajları verdi: “Yeni anayasaya, başkanlık sistemini getirmeye hazır mısınız? Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle birlikte Türkiye’de artık her şey eskisi gibi olmayacak. Onun için bugün yapmamız gereken en önemli iş, fiili durumu yasal hale getirmek ve bu kafa karışıklığını sona erdirmektir. Bunun yolu da yeni bir anayasadır, yeni anayasada başkanlık sistemidir.”

‘AK PARTİ TAYYİP ERDOĞAN  PARTİSİDİR’

Kongrede Divan Başkanlığı görevini yapan Adalet bakanı Bekir Bozdağ “Dünya markası AK Parti, büyük bir ustalık işi, büyük bir usta eseridir. AK Parti’yi dünyanın en büyük siyasi markalarından biri haline getiren hiç şüphesiz ustaların ustası, büyük usta Cumhurbaşkanımız, liderimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fiziken kongrede olamadığını ancak manen aralarında bulunduğunu dile getiren Bozdağ, şunları söyledi: “Halkımızın bize tanıttığı adıyla AK Parti, Tayyip’in partisidir.

16-05/23/23krr11-bekir.jpg

Kurumsal olarak var oldukça da Tayyip’in partisi olmaya devam edecektir. AK Parti’yi Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Sayın Cumhurbaşkanımızı da AK Parti’den ayrı düşünmek ve ayrı düşürmek mümkün değildir. AK Parti’nin tek bir lideri vardır o da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da AK Parti’nin lideri seçilmiş Cumhurbaşkanı ile AK Parti hükümetinin uyum içinde, el ele çalışması, Türkiye’nin gücüne güç katacaktır. Sayın Cumhurbaşkanım, yolun, yolumuzdur, davan, davamızdır, hedeflerin, hedeflerimizdir.

Sayın Cumhurbaşkanım, AK Parti ve AK Parti hükümeti, size ve AK Parti’nin kuruluş ilkelerine sadakatle açtığınız yolda ve gösterdiğiniz istikamette yürümeye, hedeflerinizi bir bir gerçekleştirmeye, aziz milletimize ve ülkemize durmaksızın hizmet etmeye ve bu kutlu yolculuğa devam edecektir.”

ERDOĞAN’IN MESAJI AYAKTA DİNLENDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da kurucu lideri olduğu AK Parti’nin olağanüstü kongresine bir mesaj gönderdi. Erdoğan’ın mesajı okunurken salondakiler ayağa kalktı.

Erdoğan mesajında, şu ifadeler yer aldı:

“Sizleri muhabbetle, hasretle selamlıyorum. Cumhurbaşkanı yemini ettiğim gün AK Parti ile hukuki bağım kesilmiş olabilir ama sizlerle gönül bağım hiçbir zaman kesilmedi. İnşallah hiçbir zaman da kesilmeyecek. Önümüzdeki dönemde yeni anayasa ve yeni yönetim sistemi arayışları içinde, cumhurla başkanı arasında iklimi olumsuz etkileyen bu çarpık uygulamanın giderileceğine inanıyorum.

Yakın tarihin en önemli siyasi olaylarından biri olarak gördüğüm AK Parti 2. Olağanüstü Kongresi’nin başarılı geçmesini diliyorum. Yeni genel başkanı ve parti yönetim organlarında sorumluluk üstlenecek arkadaşlarımı şimdiden tebrik ediyorum. Kaderi ülkenin kaderiyle özdeşleşen AK Parti için hizmet yarışında bir güç ve motivasyon tazelenmesi olarak görüyorum. 2023 hedeflerine ulaşılması için seçilecek genel başkana çok önemli görevler düşüyor. 27 Ağustos 2014 tarihinde genel başkanlık görevini kendisine devrettiğim Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’na hizmetleri için teşekkür ediyorum.’’

65. HÜKÜMET NASIL KURULACAK?

65. Hükümet’in kurulması ve güvenoylaması Anayasa’ya göre şöyle olacak: Madde 110’a göre  Bakanlar Kurulu’nun listesi tam olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise toplantıya çağrılır. Bakanlar Kurulu’nun programı, kuruluşundan en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir Bakan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunur ve güvenoyuna başvurulur. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlar ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılır. 

KISIK SESE SARE HANIM KARIŞIMI

Binali Yıldırım’ın konuşması sırasında sesinin kısılması zor anlar yaşamasına neden oldu. Başbakan Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun, Yıldırım’ın imdadına yetişen isim olduğu öğrenildi. Sare Davutoğlu’nun Başbakanlık görevlilerine verdiği talimatla özel bir bitkisel karışım hazırlanarak kürsüde konuşmasına devam eden Yıldırım’a ulaştırıldı. Yıldırım, bu karışım sayesinde konuşmasına devam edebildi.

MKYK LİSTESİNE BÜYÜK TIRPAN

AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde MKYK seçiminde 50 kişilik liste onaylandı. Büyük tırpan yiyen MKYK’nın yarısı değişti. Cemil Çiçek, Yalçın Akdoğan, Mehmet Ali Şahin, Mehmet Özhaseki, Naci Ağbal, Recep Akdağ, Selçuk Özdağ, Faruk Çelik, Numan Kurtulmuş, Ömer Çelik, Nihat Zeybekci, Mevlüt Çavuşoğlu ve Süleyman Soylu gibi isimler yeni MKYK’da yer almadı. AK Parti MKYK asıl üyeleri şu isimlerden oluştu:

YENİ İSİMLER:

Ahmet Sorgun, Ayhan Ogan, Ayşe Sula Köseoğlu; Cevdet Yılmaz, Emine Nur Günay, Erol Kaya, Fatma Güldemet Sarı, Fazilet Dağcı Çığlık, Fevzi Şanverdi, Hüseyin Özbakır, Jülide Sarıeroğlu, Mahmut Kaçar, Markar Eseyan, Murat Baybatur, Mustafa Köse, Mustafa Savaş, Mustafa Yel, Özben Y.E. Gökçen, Radiye S. Katırcıoğlu, Sema Ramazanoğlu, Serkan Bayram, Şaban Dişli, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Zeyid Aslan, Zeynep Alkış.

YERİNİ KORUYANLAR:

Ali Aydınlıoğlu, Berat Albayrak, Burhan Kuzu, Efkan Ala, Fatih Şahin, Galip Ensarioğlu, Mehmet Mehdi Eker, Mustafa Ataş, Nurettin Canikli, Ravza Kavakçı Kan, Vedat Demiröz, Yaşar Karayel, Abdulhamit Gül, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Muş, Mustafa Şentop, Nükhet Hotar, Öznur Çalık.

MERKEZ DİSİPLİN KURULU:

Ali Özkaya, Ayhan Sefer Üstün, Bülent Gedikli, Emin Haberdar, Kerem Ali Sürekli, Metin Doğan, Murat Göktürk, Övünç Özkan, Sabri Öztürk, Serap Yahşi Yaşar, Zelkif Kazdal.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN