Alanyaspor Fenerbahçe maçı tekrarlanır mı? İşte FB Alanya maçındaki kural hataları

Alanyaspor Fenerbahçe maçı tekrarlanır mı? İşte FB Alanya maçındaki kural hataları

Aytemiz Alanyaspor ile Fenerbahçe arasında oynanan Süper Lig’in 4’ncü hafta maçında kural hatası olduğu gerekçesiyle TFF’ye başvuran sarı-lacivertliler, maçın tekrarlanmasını istiyor. Peki Alanya Fenerbahçe maçındaki kural hataları neler? İşte spor yorumcularının değerlendirmeleri…

 

Ligde 4’ncü haftanın tartışmaları sürüyor. Alanyaspor’un Fenerbahçe’yi 3-1 yenmesinin ardından kural hatası iddiaları spor kamuoyuna damgasını vurdu. Kanarya, 2 gerekçe ile TFF’ye başvuruda bulunarak maçın iptalini istedi. Peki FB Alanya maçındaki kural hataları neler? İşte detaylar…

ALANYASPOR FENERBAHÇE MAÇINDAKİ KURAL HATALARI NELER?

Fenerbahçe’ye göre Alanyaspor maçında iki kural hatası yapıldı. bunlardan birincisi; ilk gol öncesi Alanyaspor oyuncusu tacı yanlış yerden kullandı ve top tekrardan ev sahibi ekibe verildi. Sarı-lacivertliler, ikinci kural hatasının ise ikinci gol öncesi Cisse’nin henüz ceza sahasını terk etmeden kalecinin topu oyuna sokmasını gösterdi.

KANARYA KONUYU TFF’YE TAŞIDI

Fenerbahçe yönetimi ise Alanya maçında tespit ettikleri bu 2 durumu ise Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) bildirerek, maçın tekrarlanmasını istedi.

KALECİ ATIŞI KURALI

KALE vuruşu kullanıldığında, penaltı sahası içerisinden çıkmaya zaman bulamamış bir rakip oyuncu varsa hakem oyunu durdurmaz. Lakin, atış hızlı kullanılmış olsa dâhi alanda kasıtlı bir şekilde bulunan rakip takım oyuncusu avantaj sağlayamaz.

TAÇ KURALI

MADDE 15/1: Top oyun alanına girmesiyle oyunda sayılır. Şayet top oyun alanına girmeden evvel yere değmesi durumunda taç atışı aynı takım tarafından aynı yerden yeniden kullanılır. Eğer taç atışı doğru kullanılmazsa, rakip takım tarafından yeniden kullanılır.

19-09/18/fenerbahce-alanyasporjpgg.jpg

‘KARARLAR DOĞRU’

Eski Türk hakem ve spor yazarı Bülent Yavuz, ‘’Hakem kararları; oyun kuralları kapsamında olayların gelişimine uygun sağduyuya sahip olan hakemin kanaatine göre verilir. Hakem bir ikaz yapıncaya dek atış kullanılsa bile hakemin ikaz etmeye karar verdiği an dikkate alınarak geri dönüş söz olabilir. Alanya-F.Bahçe maçındaki olay da böyle. Hakem Halis Özkahya, düdüğünü tam çalıp ikaz edeceği zamanda oyuncu taç atışını kullanmıştır fakat bu sırada hakem düdüğünü çalmıştır. Doğal olarak ikaz anına hakem tam ikaza hazırlandığı anda taç atılmıştır. Bu durumda kural, hakemin ikaz anında verdiği karara dönmesine cevaz vermektedir. Halis Özkahya da doğru olanı yapmıştır. Oyuncuya düdüğü ve eliyle atışın yaptığı yere göstererek oyunu yeniden başlatmıştır. Her iki olayda da kural hatasından bahsetmek doğru değildir. ‘’ dedi.

MAÇIN GENİŞ ÖZETİ İÇİN TIKLAYIN

‘KURAL HATASI VAR’

FIFA kokartlı eski Türk hakemi Selçuk Dereli, ‘’IFAB’ın, “Zürih, 2 ağustos 2019. TD/2019-1.315/dre” diye yayımladığı sirkülerinde, “Aut hızlı kullandığı için rakip oyuncu ceza alanından çıkamamışsa hakem oyunu devam ettirir” maddesinin devamında şu kural getiriliyor: “Atış öncesinde kasıtlı olarak içeride kalan veya ceza alanına giren oyuncular vuruş hızlı bir şekilde yapılsa bile haksız bir avantaj elde etmemelidir.” Yani ceza alanındaki oyuncunun orada, kasten bulunup bulunmadığı önemli. Alanyalı oyuncu orada kalecinin atışı kullanışını gözetliyor. Böylece kasıt unsuru ve kural hatası gerçekleşmiş oluyor. Asıl sorun ise, YouTube kanalımda da değindiğim gibi, oyun kurallarında yapılan değişikliklerin hala bizim hakemlerimize verilmemiş olmasıdır. Taç atışına ise hakemin düdüğü çalma niyeti ve zamanı belli olmadığından kural hatası demek zor.’’ ifadelerini kullandı.

Beyaz Futbol yorumcularının kural hatasına dair açıklamaları:

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN