Alman hükümetinde güvenli bölge çatlağı

Alman hükümetinde güvenli bölge çatlağı

Alman Savunma Bakanı Annegret Kramp- Karrenbauer’ın Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması teklifine Alman Dışişleri Bakanlığı temkinli yaklaşıyor.

KARAR/ALMANYA

Alman Savunma Bakanı, Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Başkanı Annegret Kramp- Karrenbauer’in Suriye’nin kuzeyinde güvenli bir bölge oluşturma teklifine Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından “tartışılması gerekir“ şeklinde sürpriz bir tepki geldi. Kramp Karrenbauer Suriye’nin kuzeyinde NATO, Rusya ve Türkiye’nin ortak katılımıyla güvenli bir bölge oluşturulması teklifinde bulunmuştu. Karrenbauer güvenli bölge teklifini bölgedeki durumu “yatıştırmak“, “IŞID’la mücadeleyi sürdürmek“ ve göçmenlerin gönüllü geri dönüşünü mümkün kılmak için bölgenin yeniden inşası olarak gerekçelendirmişti.

KARRENBAUER'İN TEKLİFİ MEMNUNİYETLE KARŞILANMADI

Karrenbauer’ın bu teklifi Alman Dişiişleri Bakanlığı tarafından ilginç bir şekilde memnuniyetle karşılanmadı. Koalisyon hükümetinin SPD’li üyesi Heiko Maas’ın yönettiği Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Savunma Bakanı’nın tavsiyelerinin tartışılmaya muhtaç olduğu belirtildi. Karrenbauer’ın teklifine muhalefetten hem destek hem de eleştiri geldi.

Liberal parti FDP’nin savunma politikaları sözcüsü Marie Agnes Strack Zimerman FDP’nin Suriye’de Birleşmiş Milletlerin asker göndermesini talep ettiklerini belirterek “Alman hükümeti Türk istilasını karşı uzun süre sessiz kalmıştır“ şeklinde konuştu. Yeşiller Dış Politika Sözcüsü Omid Nouripour da göçmen korkusunun CDU’nun bazı kesimlerinde gerçekleri görmeyi engellediğini belirterek, güvenli bölge teklifine mesafeli yaklaştı.

Karrenbauer ise yaptığı açıklamada güvenli bölgenin Türkiye’nin, uluslararası hukuka aykırı olarak, Suriye’nin kuzeyini kalıcı olarak işgal edemeyeceğini göstermesi gerektiğini söyledi. Karrenbauer ayrıca BM’nin Suriye hakkında aldığı kararlar uyarınca ülkenin tek parça olarak korunması ve otonom bölgelerin oluşturulmaması gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN