Almanya’dan Huawei’ye yasal engel

Almanya’dan Huawei’ye yasal engel

Federal Almanya hükümetinin ortakları, Çin şirketi Huawei’nin Almanya’nın 5G alt yapısında etkin rol almasına fiilen engelleyecek bir yasa tasarısı üzerine uzlaştı.

KARAR/ALMANYA

Çin şirketi Huwaei, Almanya’da büyük bir  ticari mağlubiyetin arifesinde. Hükümet ortakları  Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokratlar (SPD) 5G ağının inşasında Huawei’yi fiilen oyun dışı bırakma ihtimali çok yüksek bir yasa tasarısı üzerinde uzlaştı.

Handelsblatt gazetesinde yer alan habere göre öneride "5G altyapısında hizmet verecek şirketlerin güven ve uyumu ile geldiği ülkenin hukuk sistemi merkezi önem sahip" ifadesi yer alıyor. Alt yapı ihalesinin güvenlik stratejisinin temelini, güvenilirliğin kontrolü oluşturuyor denilerek, Huawei için yerine getirilmesi güç bir şart oluşturulmuş oluyor.

Henüz resmi olarak kamuoyunu açıklanmayan metinde ayrıca hukuk devleti kontrolü olmadan manipülasyon ve casusluk riski olan üreticilerin hem merkezi hem de çevre ağları inşasının dışında tutulması gerektiği de belirtiliyor. Bütün bu kriterler isim verilmeden Huawei’nin ihalenin neredeyse dışında tutulması anlamına geliyor.

Koalisyon üyelerinin bu ortak taslağı henüz son halini almış değil. Gruplarda tasarının tartışılması beklenirken, tasarının ciddi oranda değişmeyeceği tahmin ediliyor. ABD’nin Alman 5G alt yapısı inşasında uzak tutulması konusunda yoğun lobi faaliyetleri yürütüyor. 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN