Almanya’dan Leopard’a onay

Almanya’dan Leopard’a onay

Almanya’nın, Leopard 2 tanklarının modernizasyonu için Türkiye ile anlaştığı öne sürüldü. Alman medyasına göre Rheinmetall ile BMC, resmi açıklamayı beklemeden anlaşmayı imzaladı. Almanlar, yerli tank projesinde de işbirliği istiyor.

KARAR / FRANKFURT

Almanya’da siyasi konu haline gelen Leopard 2 tanklarının modernizasyonu için Rheinmetall firması ile BMC arasında 9 Ocak’da Düsseldorfta bir anlaşma yapıldığı iddia edildi.

Stern dergisinde yer alan habere göre 3 Aralık’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Berlin’de buluşan Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, tankların modernizasyonuna izin vereceklerini söyledi. Ancak resmi izin henüz çıkmadan tankların roket ve bombalı saldırılara karşı daha dayanıklı olması amacıyla tasarlanan modernizasyon için, Rheinmetall ve BMC arasında anlaşma imzalandı. Sigmar Gabriel resmi onay için Almanya’da yeni hükümetin kurulmasını bekleyeceklerini açıklamıştı.

Ancak Leopard 2 tanklarının modernizasyonunu yapacak Rheinmetall, hükümetin henüz resmi onayı olmadan anlaşma imzaladı. Anlaşmanın hükümet tarafından izin çıkmasına kesin gözüyle bakıldığı için yapıldığı bildiriliyor. Alman medyasında Türkiye’nin Suriye’de uluslararası hukuka aykırı bir savaş sürdürdüğü iddiası ile Leopard 2 tanklarının yenilenmesine karşı çıkılıyordu. Rheinmetall ayrıca Türkiye’nin üretmeyi planladığı yerli tanklarda da işbirliği yapmak istiyor.

Bu amaçla Türkiye’de bir şirket bile kurdu. RBSS isimli firma, içinde BMC’nin de bulunduğu ortaklarla kuruldu. Alman medyasında yayınlanan haberlere göre Rheinmetall, BMC’nin kendilerine yerli tank projesine katılmak için kapıları açmasını beklediği ifade edildi. Haberlerde bir Rheinmetall yetkilisinin “Şimdi mutlaka Erdoğan’la buluşmamız gerekiyor. BMC’den böyle bir buluşmayı sağlaması talebinde bulunmalıyız’’ şeklinde konuştu. Haberde ayırca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok sayıda Rheinmetall yönecisini kabul ettiği de iddia edildi. Rheinmetall ve BMC iddialar hakkında bir açıklamada bulunmadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN