Alzheimer’ın gözden kaçan 4 belirtisi

Alzheimer’ın gözden kaçan 4 belirtisi

Alzheimer’ın tek belirtisi unutkanlık değil. Dikkate alınmayan dört belirtisi daha var: Okuma güçlüğü, yazmada sorun, kelimeleri karıştırma, kendine aşırı güvenme... İşte ayrıntıları.

Pek çok kişi Alzheimer’ın belirtisinin hafıza kaybı olduğunu düşünüyor ama Northwestern Üniversitesi’nin Bilişsel Nöroloji ve Alzheimer Hastalığı Merkezi’nin yaptığı yeni bir çalışmaya göre bu hastalığın öyle bir takım belirtileri var ki gözden kaçırıldığı için tedavi için de geç kalınıyor. Dr. Emily Rogalski, belirtilerin ve Alzheimer çeşidinin, hastalığın beynin hangi bölümünü etkilediğiyle ilgili farklı belirti verdiğini ifade ederek, dört önemli belirtininin dikkate alınmadığını söylüyor. Rogalski, o belirtilerle ilgili şunları söyledi:

1 Sıradışı güven:

Bu Alzheimer’ın pek çok formu için önemli bir belirti. Rogalski ‘sıradışı güven’ belirtisi konusunda şu örneği veriyor: “Mesela çok utangaç biri markete gidiyor, orada tanımadığı tezgahtarı öpüp ona sarılabiliyor.

2 Dil konusu:

Pek çok Alzheimer hastasında görülen belirti. Hastalar yavaş, aksak konuşuyor; kelime haznesi azalıyor, bazı kelimeleri unutuyorlar. Mesela ‘tava’ yerine ‘tabak’ diyor.

3 Yazmada güçlük çekme:

Kelimeleri hecelerken aniden zorlanıyorlar. Mesela çek yazarken veya imza atarken bu çok açık bir şekilde ortaya çıkıyor.

4 Okuma güçlüğü:

Okurken cümleyi takip edemiyor, cümlenin sonunu getiremiyor veya paragrafı anlamıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN