Anadolu Mektebi Başkanı Sami Güçlü: Aytmatov'a vefa borcunu ödedik

Anadolu Mektebi Başkanı Sami Güçlü: Aytmatov'a vefa borcunu ödedik

Tarım ve Köyişleri Eski Bakanı ve Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Sami Güçlü, Türkiye'nin 30 ilinde 2500’ün üzerinde öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilen Cengiz Aytmatov Okumaları ve Anadolu Mektebi'nin faaliyetleriyle ilgili KARAR'a konuştu.

Anadolu Mektebi, 16 ilde gerçekleştirilen Cengiz Aytmatov’u anma programları çerçevesinde 91 panel gerçekleştirildi. Bu panellerde Anadolu Mektebi öğrencileri 364 bildiri sundu. İçinde Cengiz Dağcı ve Cengiz Aytmatov’un da yer aldığı 12 önemli yazarın eserleri okundu. 
 
Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı, Tarım ve Köyişleri Eski Bakanı Sami Güçlü, Anadolu Mektebi'ni ve faaliyetlerini anlattı. Güçlü, “ 2018, Türk Dünyasının ortak değeri, ‘Bozkırın Bilgesi’ Cengiz Aytmatov’un Doğumunun 90. yılıdır. Anadolu Mektebi olarak ‘Türk Dünyasının Büyük Oğlunu’ dünyaya gelişinin 90. yılında bir şölen havası içinde anmak için, 2017 yılında okumalara başladık. Anadolu Mektebi okuma grubunda yer alan öğrencilerimiz; Cengiz Aytmatov’u, Türk Dünyası’nın kalbi olan Türkiye’de, büyük bir coşku içinde okudu, çok sevdi, vefa borcunu ödeyecek şekilde emek vererek ve güzelliklerle andı” dedi.
19-02/17/anadoli-2.jpg
 
CENGİZ AYTMATOV'U ANLATMAK MİLLİ BİR GÖREVDİ
 
Güçlü anma gerekçesi ve etkinliklerini de dile şunları söyledi:
 
Her yazar bir milletin çocuğudur ve o milletin hayatını anlatmak, eserlerini kendi millî gelenek ve törelerini kaynak alarak zenginleştirmek zorundadır. Benim yaptığım önce bu, yani kendi milletimin geleneklerini ve hayatını anlatıyorum.’ diyen, misyonunu: ‘Yazar, ufkunu millî olanın ötesine doğru genişletmek ve evrensel olana ulaşmak için gayret göstermek durumundadır. İyi yazar tipik insanı ortaya koyma ustalığına erişen yazardır.’ sözleriyle özetleyen Cengiz Aytmotov’u anmak, anlamak ve anlatmanın hepimiz için milli bir görev ve sorumluluk olduğu bilincinden hareket ettik.
 
19-02/17/anadoli-3.jpg
 
Anadolu Mektebi; 2018 yılı boyunca, başta 2018 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kastamonu’da olmak üzere; Bolu ve Gaziantep’te okuma gurubu olan illerin katılımlarıyla büyük programlar gerçekleştirdi. Buna ilaveten Konya, Edirne, Kocaeli, Mardin, Osmaniye, Sakarya,  Amasya, Isparta, Aksaray, Adana, Ankara, İstanbul gibi illerde il bazında Anma Programı yaptık. Ülke genelinde ve illerdeki etkinlikler kapsamında toplam 91 panel gerçekleştirildi. Bu panellerde Anadolu Mektebi öğrencileri 364 başlık altında bildiriler sundu. Etkinliklerde, Cengiz Aytmatov’un eserlerinden beyaz perdeye aktarılmış film ve tiyatro eserlerinin yanında kitap ve fotoğraf sergileriyle konserler de yer aldı. Ayrıca Kırgızistan’dan gelen ve Türkiye’den katılan akademisyen ve yazarlarımız, öğrencilerimizle söyleşiler yaptılar. Cengiz Aytmatov’un oğlu Askar Aytmatov, Anadolu Mektebinin bu programını Kırgızistan’da başlatması dileğini öğrencilerle söyleşisinde dile getirdi.
 
19-02/17/anadoli-4.jpg

ANMA PROGRAMALRI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Sami Güçlü, “Anma programlarına gençlerin büyük ilgi gösterdiğini, gençliğin kendisinin özne olduğu etkinliklere katılmayı tercih ettiğini, Anadolu Mektebinin farkının da bu ilkeden hareket etmiş olmaktan kaynaklandığını belirtti" diye konuştu. 
 
Anadolu Mektebi hakkında da bilgi veren Sami Güçlü “Anadolu Mektebi, başta ülkemiz olmak üzere gönül ve kültür coğrafyamızın sanat, kültür ve edebiyatına düşünce ve eserleriyle büyük katkıda bulunan şair, yazar ve düşünürleri; genç okuyucularla buluşturmaya yönelik bir yazar okuma programı, bir kültür-edebiyat platformudur" dedi.
 
YAHYA KEMAL, CEMİL MERİÇ, NURETTİN TOPÇU...
 
TBMM’de görevim sona erince, 2012 yılı başında Sakarya Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevine dönen ve 12 kişilik bir Okuma Grubu ile çalışmaya başlayan Sami Güçlü,  Anadolu Mektebi'nin 7 yılda 30 ile yayılan; Mustafa Kutlu, Tarık Buğra, Cengiz Aytmatov, Yahya Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cengiz Dağcı, Samiha Ayverdi, Necip Fazıl, Mehmet Akif, Sezai Karakoç, Cemil Meriç ve Nurettin Topçu’nun eserlerini ve bu yazarlar hakkında yazılan seçilmiş eserleri okuyan öğrencilerin anlama ve anlatma gayretleri ile hayat bulan bir program olduğunu söyledi. 
 
 
Sami Güçlü şöyle devam etti: 
 
Bugüne kadar saydığımız bu yazar ve düşünce adamlarıyla ilgili yüzlerce program yaptık. Düzenlediğimiz panellerin bildirilerinden oluşan kitaplar yayımladık.
 
Anadolu Mektebi öğrencilerinden ulusal düzeyde yapılan deneme ve makale yazma yarışmalarında derece alanlar, nitelikli edebiyat dergilerinde şiir ve hikâyeleri yayımlananlar oldu. İki öğrencimiz ise Kültür Bakanlığından sağlanan destekle kendi eserlerini kitaplaştırdılar. 
 
Bu okulun binası, tahtası yok;sınav ve mezuniyeti yok, karnesi ve diploması yoktur. Bu açıdan bakıldığında Anadolu Mektebi öğrencisi bu programa katılmakla kendini; aile, ülke ve millet sevgisini, milli ve evrensel bir bakış açısını kazanır. Bu mektep, mezun olunamayan tek mekteptir. Anadolu mektebiyle başlayan okuma faaliyeti bir ömür devam eder.
 
Bu mektebin yürütme kurulu üyelerinden, görev yapan öğretmenleri ve öğrencileri kadar
tüm mensupları gönüllülerden oluşmaktadır. 
 
Anadolu Mektebi; tüzel kişiliği olmayan, proje yapmama kararı alarak yola çıkan,
ne yaptığı açık olarak belli olan, bağımsız kafa yapısına sahip gençler yetiştirmeyi hedefleyen bir eğitim ve kültür programıdır.
 
Gençlerin fikir dünyalarına ışık tutan, milli ve evrensel bir bakış açısı kazandıran Anadolu Mektebi, 2016 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan bir protokol ile Bakanlık ile işbirliği içerisinde yürütülen ve her geçen gün yeni iller ve katılımcı lise ve üniversite öğrencileri ile büyüyen bir program olarak dikkat çekiyor.
 
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN