Ankara'da hızlı tren faciasında yaralanan tanık anlattı: Cenazesini taşıdım, bence kusurlu değil

Ankara'da hızlı tren faciasında yaralanan tanık anlattı: Cenazesini taşıdım, bence kusurlu değil

Ankara'da 9 kişinin öldüğü hızlı tren faciasında yaralanan tanık Tayfun Ünal, kurumdan ve kurum yöneticilerinden şikayetçi olduğunu belirterek "Kazada ölen makinistlerden birinin cenazesini ben taşıdım. Makinistin kusurlu olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Ankara'da 13 Aralık 2018'de 3'ü makinist 9 kişinin hayatını kaybettiği, 107 kişinin yaralandığı YHT faciasında tanıklar ifade verdi.

"KİMSEDEN ŞİKAYETÇİ DEĞİLİM"

Müşteki Ahmet Can Yılmaz, olay tarihinde kazanın yaşandığı hızlı trenin ikinci vagonunda seyahat ettiğini, kazanın nasıl olduğu konusunda bir bilgisi bulunmadığını, olaydan dolayı kimseden şikayetçi olmadığını beyan etti.

Habibe Koca Yerli de üçüncü vagonda seyahat ederken kazanın etkisiyle yaralandığını, kaburgalarının kırıldığını akciğerinde yırtılma olduğunu belirtti. Yerli, sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi.

"MAKİNİSTİN KUSURLU OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"

Mağdur Tayfun Ünal da kazanın yaşandığı hızlı trenin beşinci vagonunda yolculuk yaptığını söyledi. Olay nedeniyle kurumdan ve kurum yöneticilerinden şikayetçi olduğunu bildiren Ünal, "Yüzümün sağ tarafından, sol omzumdan ve dizimden yaralanmıştım. Kazada ölen makinistlerden birinin cenazesini ben taşıdım. Makinistin kusurlu olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Bahadır Leventoğlu, olay tarihinde TCDD elektrik elektronik mühendisi olarak görev yaptığını, evinde bulunduğu sırada telefonla aranması üzerine kaza mahaline gittiğini söyledi.

"KILAVUZ TRENLERİNİ BEN DÜZENLEMİYORDUM"

Enkaz kaldırılırken ekiplere yardımcı olduğunu anlatan Leventoğlu, şunları kaydetti:

"Yasal kayıt ünitesi, karakutu ve kamera kayıtlarının bulunduğu hard disklerin yerini ekiplere gösterdim. El konma işlemlerine yardımcı oldum. Kazanın olduğu tarihte, çalışan makinistlerin, çalışma planlarını ben hazırlıyordum. Benim hazırladığım programa göre, makinistler hızı trenin hangi saatindeki seferi yapacaklarını öğreniyorlardı. Buna göre hızlı treni kullanıyorlardı. Ancak kılavuz trenlerini ben düzenlemiyordum. Başka biri düzenliyordu."

DURUŞMA 18 ŞUBAT'A ERTELENDİ

Diğer tanık ve müştekilerin de beyanlarının alınmasının ardından görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı, kalan müşteki ve tanıkların gelecek celse dinlenilmesini talep etti.

Ara kararları açıklayan mahkeme heyeti, bu celse gelmeyen bazı tanıkların diğer celsede dinlenilmesine karar verdi. Duruşmaya, 18 Şubat 2021'de devam edilecek.

HIZLI TREN FACİASI NASIL MEYDANA GELDİ?

 

Ankara'da 13 Aralık 2018'de meydana gelen ve 9 kişinin öldüğü tren kazasının davasında sanık tren teşkil memuru (makasçı) Osman Yıldırım, Temmuz ayında tahliye edilmişti. Böylece 10 sanıklı davada tutuklu sanık kalmamış oldu.

 

TCDD, facia ile ilgili İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne özel rapor hazırlatarak mahkemeye sunmuştu.

 

Kurulun raporunda kazanın faturası, rayları tanzim edemeyen tren teşkil memuru ile ölen iki makiniste kesilmişti.

 

Kurulun 12 Kasım 2019 tarihli raporunda, sinyalizasyon sistemini tamamlamadan YHT seferine başlayan TCDD yetkilileri ise kusursuz bulunmuştu.

 

Raporda kazanın birinci faili olarak, bu kazadan iki ay önce geçici görevle Ankara’ya gelen ve eğitim verilmeden işbaşı yaptırılan tren teşkil memuru Osman Yıldırım gösterilmişti. Telefonla uyarılmasına rağmen Yıldırım'ın trenin geçeceği makası tanzim etmediği belirtilmişti

 

Makinistlerin de dalgınlık veya görevi ihmal nedeniyle yanlış hatta ilerlediklerini fark etmedikleri vurgulanmıştı.

 

Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin bilirkişi raporunda ise kazanın ana nedenlerinden biri olarak, sinyalizasyon sisteminin yokluğu gösterilmişti. TCDD Teftiş Kurulu da Ankara Gar Müdürü'nü kusurlu saymıştı.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN