Arakan için ağladık

Arakan için ağladık

Geride bıraktığımız yıl dünya birçok önemli olaya sahne oldu. Çin’in Uygurlara yönelik işkence ve asimilasyonu, Ukrayna ile Rusya’nın kerç çatışması, Kuzey Kore’nin ABD ile barışma adımı ve Washington’un Tahran’a yeni yaptırımları iz bıraktı. İslam alemi ise Arakan’daki Myanmar’ın katliamına tepki gösterdi, masumların öldürülmesine ağladı.

Ağustos 2017’de Myanmar’da ordu ile Budist çetelerin başlattığı Arakan katliamlarından binlerce çocuk, kadın ve erkek öldürüldü. Kaçan 700 bin Müslüman için Bangladeş ile Myanmar hükümeti arasında anlaşma sağlandı. Ancak katliamdan kurtulanlar “Güvenlik yok tekrar katledileceğiz” diyerek gitmeye reddetti.

11 ŞUBAT

‘Demir kuşlar’ göklerde tutunamadı

2018 aynı zamanda uçak kazaları yılı da oldu. Bunlar arasında en öne çıkanı ise Rusya’nın başkenti Moskova’dan kalkan ve içerisinde 71 kişinin bulunduğu yolcu uçağı, Moskova yakınlarındaki Ramenskoye bölgesinde düşmesi oldu. Uçaktan kurtulan olmadı. Onlarca kazada yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

6 MART

Skripal’a Rus suikastı diplomatik kriz yarattı

ABD ile Rusya’nın 2010 yılında takas ettiği casuslardan çifte ajan Sergey Skripal ve kızı Yulia İngiltere’nin Salisbury kentinde bir parkta bilinçsiz halde bulundu. 66 yaşındaki ajan ile kızının üretiminin yasak olduğu bir kimyasal gazla zehirlendiği belirlendi. Olay İngiltere, Avrupa ve ABD ile Rusya arasında diplomatik kriz yarattı. 

14 NİSAN

ABD-Fransa Şam’ı füze ile vurdu

ABD, İngiltere ve Fransa’nın Doğu Guta’da sivillere yönelik kimyasal silah kullanan Beşşar Esad rejimi güçlerinin hedef alındığı saldırıda Suriye’nin başkent Şam ile Hama, Humus, Dera ve Süveyda illerindeki askeri noktalar bombalandı. Bombardımanda Esad’ın birçok askeri üsse tahrip edildi.       

14 MAYIS

Gazze’de Trump katliamı: 135 ölü

ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliği düzenlenen törenle işgal altındaki Kudüs’e taşındı. İsrail askerlerinin, Gazze sınırında, ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açmasını protesto eden Filistinlilere ateş açması sonucu 65 kişi şehit oldu. Haziran ayında Gazze’de başlayan “Büyük Dönüş Yürüyüşleri’nde İsrail 135 Filistinliyi katletti. 

8 MAYIS

Washington’dan İran’a 1979 yaptırımları

Göreve başladığından beri, her adımı uluslararası krız çıkartan ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İran’la nükleer anlaşmadan ayrılacağını ve 2015’te askıya alınan İran yaptırımlarının yeniden uygulanacağını açıkladı. 7 Ağustos’ta yaptırımların ilk kısmı, 5 Kasım’da da ikinci kısmı devreye girdi.

12 HAZİRAN

ABD-Kuzey Kore yan yana

Kuzey Kore’nin nükleer denemelerini sonlandırması ve Güney Kore ile temasa geçmesinden sonra ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’u ilk kez bir araya getiren tarihi zirve Singapur’da yapıldı. Tarihi zirve renkli görüntülere sahne oldu.

17 KASIM

Avrupa’yı ‘Sarı İsyan’ salladı

 Fransa’da ülke genelinde akaryakıt zamlarını protesto eden ve ‘sarı yelekliler’ adı altında örgütlenen gösteriler düzenlendi. Son 7 haftadır devam eden eylemler, Hollanda, Belçika, Almanya ve Bulgaristan’ın yanısıra Lübnan’a da sıçradı. Eylemlerde 10 kişi hayatını kaybetti.        

Fidel Castro dönemi 60 yıl sonra sona erdi

Her geçen gün gelişen bilim Çin’de genetiği değiştirilmiş insanı yaptı. 1 milimetre çapındaki dünyanın en küçük bilgisayarını tasarlayan bilim insanları Ay’da suyun sanıldıından daha fazla olduğunu keşfetti. Son yüzyılın en önemli bilim insanı İngiliz fizikçi Stephen Hawking hayatını kaybetti. 

14 MART

BİLİM DÜNYASI HAWKİNG’İ KAYBETTİ 

Yazdığı kitaplar ve yayamladığı makalelerle bilim dünyasında son yüzyılda çığır açan Nobel ödüllü dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti.      

20 MART

TEKNOLOJİ MİLİMETRİK OLDU

Amerikan teknoloji şirketi IBM dünyanın en küçük bilgisayarını üretti. 1 milimetreye 1 milimetre ölçülerindeki bilgisayarın IBM bilgisayarında 1990 yılında kullanılan 32 bitlik devre mimarisine sahip olduğu belirtildi.      

19 NİSAN

CASTRO DÖNEMİ SONA ERDİ

Küba’da yeni Devlet Başkanı seçilen Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez, ülkedeki yaklaşık 60 yıllık Castro dönemini resmen sona erdirdi. Ulusal Meclis, milletvekilleri tarafından Raul Castro’nun yerine tek aday olarak gösterilen Diaz-Canel’in Devlet Başkanı olarak onaylandığını duyurdu.      

25 KASIM

KİEV MOSKOVA AZAK'TA KILIÇ ÇEKTİ

Rus savaş gemileri Azak Denizi’nde Kerç Boğazı civarında bulunan Ukrayna savaş gemilerine silahlı müdahalede bulundu. Rusya, gemilere el koyarken görevli 24 askeri mürettebatı tutukladı. Yaşananların ardından Kiev yönetimi savaş hali ilan ederken ilerleyen süreçte Ukrayna Kilisesi, Rusya’dan ayrıldı. 

26 KASIM

İLK GDO’LU İNSAN DOĞDU

Çin’de Guangdong eyaletinin Şıncın kentinde bir üniversitede görevli bilim adamı Hı Cienkui, Hong Kong’da düzenlenen uluslararası kongrede embriyo evresinde genetik değişiklik yapılmış ilk bebeklerin dünyaya geldiğini ileri sürdü.

AFETLER YIKIP GEÇTİ

2018 bir manada felaketler yılı da oldu.  Guatemala’da Fuego ve  Endonezya’da Anak Krakatau Yanardağı patladı, felaketlerde 660 kişi öldü, yüzbinlerce kişi evsiz kaldı. ABD’nin California eyaletini kasıp kavuran orman yangını 88 kişinin ölümüne neden oldu.  

3 HAZİRAN

YER KABUĞU DELİNDİ

Guatemala’da Fuego Yanardağı patladı. Patlamalar nedeniyle 194 kişi öldü, 234 kişi kayboldu. Afetten toplam 1,7 milyon kişi etkilendi. Patlamalar ve püsküren lavlar El Rodeo köyünü yok etti.      

10 TEMMUZ

DünyA TAYLAN’I İZLEDİ

Tayland’ın kuzeyindeki Çiang Rai eyaletinde mağarada mahsur kalan son 12 futbolcu çocuk ve antrenörlerini kurtarma operasyonu sona erdi. Operasyon yüzyılın kurtarma harekatı olarak kayda geçti.      

14 AĞUSTOS

İTALYA’DA KÖPRÜ FACİASI

İtalya’nın Cenova kentinde A10 otoyolundaki Morandi Köprüsü’nün bir kısmının çökmesi sonucu 39 kişi hayatını kaybetti. Kentte 12 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. 

14 AĞUSTOS

ABD  ALEVLERE YENİLDİ 

ABD’nin California eyaletinde çıkan yangında 88 kişi hayatını kaybetti. Yangın, “California tarihinin “en büyük ve en çok can kaybının yaşandığı orman yangını” olarak kayıtlara geçti.    

22 ARALIK

KRAKATAU PATLADI, TSUNAMİ YIKTI 

Endonezya’da Anak Krakatau Yanardağı’nın patlaması sonucu oluşan tsunami Sunda Boğazı’nı vurdu. Kıyıyı enkaza çeviren felakette 429 kişi hayatını kaybetti. Afette bin 400 kişi yaralanırken 128 kişi de kayboldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN