Asgari ücret ne kadar olacak? Enflasyona göre asgari ücret hesaplama

Asgari ücret ne kadar olacak? Enflasyona göre asgari ücret hesaplama

2020 asgari ücretin ne kadar olacağı ile ilgili ilk toplantılar devam ediyor. İşçi ve işveren sendikaları 2020 yılı asgari ücreti için farklı tekliflerde bulundular. Peki 2020 Asgari ücretleri ne olacak? Konuyla ilgili son dakika gelişmeleri karar.com’da…

İşçi sendikalarından 2020 asgari ücretleri için 2 bin 500 ile 3 bin 200 TL arasında değişen teklifler sunuldu. Komisyon ikinci oturum için 10 Aralık tarihinde tekrar toplanacak. Asgari ücret beklentileri burada daha da netleşecek. İşte 2020 asgari ücret için ayrıntılar…

2020 ASGARİ ÜCRET ORANLARI

2020 asgari ücretlerin netleşmesi Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un ifadesine göre, Aralık ayının son haftası netleşmesi bekleniyor.

Bakan Zümrüt konu ile ilgili “Asgari ücret, Aralık ayının son haftası itibarıyla bakanlığımız ev sahipliğinde yapacağımız 4’üncü toplantı sonucunda açıklanarak belirlenecek ve 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olan asgari ücretin; çalışanlarımız ve ailelerine, işverenlerimize ve bütün vatandaşlarımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

2020 Asgari ücret görüşmelerinin ilki 20 Aralık’ta gerçekleşti. İkinci toplantı 10 Aralık, üçüncü toplantı ise 17 Aralık'ta yapılacak.

19-12/05/asgari-ucret.jpg

TÜRK-İŞ’İN TEKLİFİ

2020 asgari ücret için ilk teklifi işçi temsilci sendikası Türk-İş yaptı. Yapılan teklife göre, 2020 asgari ücretin en az 2 bin 526 lira olması gerektiği bildirildi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Yaşam maliyeti 2 bin 578 TL. Asgari ücret teklifimiz yaşam maliyetinin altında olmayacak.” dedi.

DİSK’İN TEKLİFİ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2020 asgari ücret ile ilgili hem geçim maliyetleri hem de milli gelir artışları dikkate alınarak net en az 3200 Türk lirası olması gerektiğini belirtti.

Çerkezoğlu, Asgari ücret ile ilgili iki esası dikkate aldıklarını bunlardan ilkinin DİSK ve TÜRK-İŞ’in belirlediği yoksulluk sınırıdır. Ailede iki kişinin çalıştığı varsayımı ile asgari ücret yoksulluk sınırının yarısından az olmamalıdır denildi. DİSK ve TÜRK-İŞ’in yoksulluk sınırı verilerinin ortalamasının yarısı esas alındığında 3 bin 485 TL altında asgari ücret yoksulluk sınırı altında kalmak anlamına gelecektir.

İkinci esas ise, Kişi Başına Milli Gelir artışıdır. Çerkezoğlu konu ile ilgili “Cumhurbaşkanlığı 2020 Yıllık Programı’ndaki kişi başına milli gelir hesabı dikkate alındığında asgari ücretin 2020’de en az net 2 bin 600 TL olarak saptanması gerekir. Bu iki yönetim ortalamasını, hem geçim ücretini hem de milli gelir artışını dikkate aldığımızda asgari ücret talebimiz en az net 3 bin 200 TL'dir.” İfadelerine yer verdi.

HAK-İŞ’İN TEKLİFİ

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Aslan, 2020 asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamada HAK-İŞ’in asgari ücretin olması gereken miktarı, belirlenmesi gereken kriterlerle ilgili geniş çaplı bir rapor hazırladıklarını ifade etti. Farklı konfederasyonların ortak bir rakam üzerinde mutabık kalması halinde kamuoyuna ortak bir açıklama ile duyurulması gerektiğini ifade eden Aslan bu konuda Türk-İş ve DİSK ile birlikte hareket edeceklerini söyledi.

Aslan, “HAK-İŞ, TÜRK-İŞ ve DİSK olarak birlikte hareket ederek, ortak bir asgari ücret tespiti hususunda irademizi ortaya koyunca ortak olarak bir rakam belirlersek o rakamı esas kabul edelim, kendi belirlediğimiz rakamları değil, 3 konfederasyonla birlikte belirlediğimiz rakamları kamuoyu ile paylaşmayı daha doğru buluyorum.” Diyerek 2020 asgari ücret hakkındaki düşüncelerini ortaya koymuştur.

İŞVEREN SENDİKASI TİSK’İN AÇIKLAMASI

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, 2020 asgari ücret belirlenirken “Asgari ücretin, ekonomik verileri ve ülke gerçeklerini dikkate almayan siyasi polemiklere malzeme edilmemesini temenni ediyoruz.” dedi.

Açıklamalarının devamında TÜİK'in iş gücü verilerine göre son 5 yılda işsizlik oranının yüzde 9,9’dan yüzde 14’e, genç işsizliğinin ise yüzde 17,9’dan yüzde 27,4 seviyelerine çıktığını ifade eden Koç, konu ile ilgili “Güncel durumda 1,5 milyon genç işsizimiz vardır. Asgari ücretin iş arayan bu gençlerimizin istihdamının üzerindeki baskıyı rahatlatacak düzeyde belirlenmesi önem arz etmektedir.” dedi.

Koç ayrıca asgari ücret desteğinin 2020 yılında da 200 TL olarak devam etmesi gerektiğini ve bunun önemli bir destek olduğunu da belirtti.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİR?

Asgari ücret komisyonu, ücretin bir günlük olarak belirler. Aylık, haftalık, saat başına, parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödemesi belirlenir.

İşçi, işveren ve hükümet yetkililerinin teklifleri komisyonda değerlendirilir, tartışılır ve buna göre oylama yapılır. Oylamalar çoğunluk esasına göre yapılır ve karar alınır. İki farklı seçeneğe eşit sayıda oy verilmesi halinde komisyon başkanının oy verdiği seçenek kabul edilir.

ASGARİ ÜCRETLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN