Ateşkes masada kaldı

Ateşkes masada kaldı

İstanbul’daki Erdoğan-Putin zirvesinde, dünyayı korkutan iki gerilim üssü olan Suriye ve Libya için ‘silahlar sussun’ çağrısı yapıldı. Ancak Haliç mutabakatı söylemden öteye geçemedi. Sahada değil masada çözüm çabasına Hafter cephesinden anında ret cevabı geldi. Esad da liderlerin ortak açıklamasının üstünden 48 saat bile geçmeden İdlib’de yine sivillere bomba yağdırdı.

SERHAT SOYKAN

Ortadoğu’dan Kuzey Afrika’ya kadar çatışmalı alanlarda karşı karşıya gelen Türkiye ve Rusya’nın krizlere çözüm için masada aldığı kararlar sahada karşılık bulmuyor. İki ülkenin Suriye ve İdlib’de ateşkes mutabakatları uygulanamıyor.  

20-01/11/mans.png

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin, 8 Ocak’ta İstanbul’daki TürkAkım açılışında Libya için ateşkes çağrısı yapmıştı. İki lideri ortak metninde 12 Ocak geceyarısından  itibaren geçerli olmak üzere taraflara ateşkes yapmaları için çağrıda bulunulmuştu. Bu çağrıya rağmen bölgede çatışmalar durmak bir yana şiddetlenerek devam etti.  Trablus’u kuşatan Halife Hafter, ateşkes çağrısını reddetti. Hafter’in liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı grubun Sözcüsü Ahmed el-Mismari, resmi sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Mismari, görüntülü açıklamasında, ateşkes çağrılarını reddederek “askeri operasyonlara” devam edeceklerini söyledi. Hafter güçlerinin sözcüsü, Türkiye ve Rusya’nın ortak ateşkes çağrısına karşılık Türkiye’yi zikretmeksizin “Putin’in ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak Trablus’u ele geçiren ve bazı ülkelerin desteğini alan terör örgütlerine yönelik savaşımız sonuna kadar devam edecektir” dedi.       

Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Halife Hafter’e bağlı güçler arasındaki çatışmalar, başkent Trablus çevresindeki stratejik noktalarda yoğunlaşıyor. Trablus çevresinde yaşanan çatışmalarda, perşembe akşam saatlerinde başkentte çok sayıda güçlü patlama duyuldu. Görgü tanıkları, Hafter milislerinin başkentin dünyaya açılan tek kapısı Mitiga Havalimanı çevresini top ve roket atışına tuttuğunu aktardı.       

İDLİB’TE AĞIR BOMBARDIMAN: Türkiye ile Rusya’nın çözüm aradığı kritik noktalardan biri de Suriye ve İdlib, İki ülke arasında yapılan bir çok mutabakat ve ateşkes anlaşması her seferinde delindi. Son olarak Şam güçleri Rusya deseği ile yeni bir saldırı dalgası başlattı. 300 bin sivilin Türkiye sınırına doğru hareketlenmesinin ardından Ankara ve Moskova yeniden ateşkes diplomasisini başlattı. Dün gece masada ilk sonuç alındı ve Rusya’nın Suriye’deki kuvvetlerinden sorumlu komutanlığı dün sabaha doğru bölgede yeni bir ateşkesin uygulanmaya başlandığını açıkladı. Ancak bu açıklama da sahada karşılık bulmadı.  

Şam  yönetimi, Rusya’nın İdlib’de ateşkes ilan edildiğini öne sürmesine rağmen, saldırılarına devam ediyor. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’nin İdlib bölgesinde dün 14.00’ten itibaren ateşkes uygulamasının başladığını duyurmuştu. Şam yönetimi , iddia edilen ateşkes saatinden sonra dün, İdlib güney ve güneydoğu kırsalındaki Maarratünnuman ilçesine, Maar Şurin, Marşimşe, Tel Mennis, Bebbile köylerine top, füze, roket ve karadan karaya atış yapılan silahlarla topçu atışı düzenledi. Maar Şurin köyü ise hem kara hem hava saldırılarının hedefi oldu. Ayrıca rejim, Maarratünnuman ilçesinin doğusundaki Tüh-Deyr Şarki ve Cercenaz-Tel Mennis hattında karadan ilerleme amaçlı saldırı başlattı.   

 

DİPLOMASİ RÜZGARI

Son olarak ABD ve İran arasında savaş rüzgarları esmesine neden olan gerilimlerin yaşandığı süreçte Türkiye büyük bir diplomasi trafiğini de sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın pazartesi günü Moskova’ya gideceği belirtildi. Libya’nın doğusundaki silahlı milislerin lideri Halife Hafter, krize çözüm arayışı kapsamında Türkiye ve Rusya’nın Libya’daki taraflara 12 Ocak’tan itibaren ateşkes yapılması çağrısını reddetmişti. Darbeci General Halife Hafter’in liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı grubun Sözcüsü Ahmed el-Mismari, resmi sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapmıştı.Hafter güçlerinin sözcüsü, Türkiye ve Rusya’nın ortak ateşkes çağrısına karşılık Türkiye’yi zikretmeksizin “Putin’in ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak Trablus’u ele geçiren ve bazı ülkelerin desteğini alan terör örgütlerine yönelik savaşımız sonuna kadar devam edecektir.” demişti. Ankara dün aynı zamanda ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’i de ağırladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’i kabul etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Akar’ın ABD Ankara Büyükelçisi David Satterfield ve Jeffrey’i kabul ettiği belirtildi. Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu’nun da hazır bulunduğu görüşmede, başta Suriye olmak üzere bölgesel güvenlik konularında bilgi ve görüş alışverişinde bulunulduğu bildirildi. Akar ve Fidan’ın Moskova’ya gideceği gün Ankara, Libya krizinin önemli aktörlerinden de İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’yi ağırlamaya hazırlanıyor. 13 Ocak Pazartesi günü Türkiye’ye gelmesi beklenen Conte, aynı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelecek. İtalya Başbakanı Conte, geçtiğimiz gün Roma’da darbeci General Halife Hafter ile bir araya gelmişti. Görüşme sonrasında İtalya makamlarından resmi bir açıklama yapılmamıştı. Aynı gün Ulusal Mutabakat Hükümeti lideri Sarrac’ın da İtalya Başbakanı ile görüşmesi planlanmış ancak o görüşme Sarrac tarafından iptal edilmişti. Hafter görüşmesinden kısa süre sonra İtalya Başbakanı Türkiye’de olacak. Erdoğan-Conte görüşmesinde Libya’daki son durum ile Türkiye ve Rusya’nın yaptığı ateşkes çağrısının da masaya yatırılması bekleniyor.

20-01/11/erd.jpg

ÇAMLICA KULESİNİ İNCELEDİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çamlıca Camii’nde cuma namazını kıldı ve bir cenazeye katıldı. Erdoğan ardından yapımı devam eden Çamlıca TV kulesinde incelemelerde bulundu, yetkilerden bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım eşlik etti. Erdoğan daha sonra Beşiktaş’ta bulunan Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’ne geçti.

(FOTOĞRAF:AA)

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN