Atina’dan önce tehdit sonra uzlaşma çağrısı

Atina’dan önce tehdit sonra uzlaşma çağrısı

Ege’de yaşanan Kardak gerginliği sürerken Türkiye, Çavuş Adası’na gözetleme kulesi ve iskele yapmaya başladı. Türkiye’yi suçlayıp “Yunanistan’a karşı tahrikler, aynı zamanda AB’ye yönelik tahriklerdir” tehdidinde bulunan Çipras, Ankara’ya uzlaşma çağrısı yapmayı da ihmal etmedi.

Ege’de bulunan Kardak Kayalıkları nedeniyle Ankara ile Atina arasında başlayan gerginlik tırmanarak devam ediyor. Gerginliğin artması üzerine Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kardak’a 1 mil uzaklıktaki Çavuş Adası’na, iskele ve gözetleme kulesi yapmaya başladı. Bodrum’un Gümüşlük Mahallesi ile Kardak kayalıkları arasında bulunan, üstünde 350 yıllık Osmanlı Feneri ile gözetleme kulesinin yer aldığı, 300 metre uzunluğunda ve 70 metre genişliğindeki Çavuş Adası’na, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca yeni gözetleme kulesi, iskele ve askerlerin barınacağı konut yapılmasına karar verildi. 3 haftada tamamlanması beklenen inşaat, dün başladı. Adaya öğle saatlerinde, Gümüşlük Limanı’ndan römorkörler ile jeneratör, su tankı, iş makinesi ve işçiler götürüldü. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait hücumbotların, saat 12.00’de yapılan nakil sırasında, iş makinelerinin Çavuş Adası’na ulaştırıldığı güzergahta sıkı önlem aldığı görüldü.

YUNANİSTAN SINIRI AB SINIRIDIR: Pire’deki Deniz Ticaret Bakanlığı’na giderek, Yunan Sahil Güvenlik Kuvvetleri Harekât Kontrol Merkezi’ni denetleyan Başbakan Aleksis Çipras sert bir üslupla Türkiye’yi eleştirdi. Yunanistan’ın doğu sınırlarının (Ege) aynı zamanda AB’nın sınırları olduğunu belirten Çipras, Türkiye’yi kastederek  “İhtilaflı bölgeler (gri bölge) hayal edenler ve uluslararası hukuk kurallarından şüphe edenler, bunu göz önünde bulundurmalıdır. Yunanistan’a karşı tahrikler, aynı zamanda AB’ye yönelik tahriklerdir” diye konuştu. Kardak bölgesinde Türk Sahil Güvenlik gemisi ‘Umut’ ile çarpışan Yunan Sahil Güvenlik gemisi “Gavdos’un kaptan ve mürettebatına seslenen Çipras “Siz soğukkanlılık gösterdiniz. Soğukkanlılık aynı zamanda mertliktir. Buna karşı, küstahlık ve tahrikçilik sorumsuzluk ve korkaklık duruşudur” dedi.

“Mesajımız açıktır. Yunanistan’ın bugün de, yarın da, her zaman  toprak bütünlüğünden ve egemenlik haklarından şüphe edilmesine izin vermesi ya da kabullenmesi söz konusu değildir” diyen Çipras şunları söyledi: “Yunanistan oyunlar oynayan bir ülke değildir. NATO ve AB üyesidir. Bölgede güçlü bir rolü, uluslararası ittifakları vardır. İstikrar odağıdır. Bu şüphesiz bazılarını rahatsız ediyor. Bu gerçeklerle  uzlaşmalarına davet ediyorum.”

Öte yandan Türk ve Yunan sahil güvenlik gemileri pazartesi akşamı Kardak açıklarında karşı karşıya gelmişti. Yaşanan gerginlikten sonra Başbakan Binali Yıldırım ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, görüşmede sorunların diyalog yoluyla çözümüne ağırlık verilmesi ve güven artırıcı önlemlerin geliştirilmesi üzerinde durulmuştu.

NATO: TANSİYONU YÜKSELTMEKTEN KAÇININ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ege Denizi’nde Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerginliğe ilişlin, itidal çağrısı yaptı. Brüksel’de gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları Toplantısı bitiminde basına açıklamalarda bulunan Stoltanberg, Türkiye ve Yunanistan arasında Ege Denizi’nde yaşanan gerginliğe dair, “Gelecekte benzer gerginlikler yaşanmaması için tarafların tansiyonu yükseltmekten kaçınması gerekiyor” dedi. Stoltenberg, her iki ülke başbakanının telefonda konuya ilişkin görüşme yapmasını olumlu karşıladığına dikkati çekerek, iletişimin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Genel Sekreter, her iki ülkenin savunma bakanlarıyla konuyu görüştüğünü ifade etti.

KARDAK’TA GEMİ DALAŞI SÜRÜYOR

Türkiye’nin Çavuş Adası’na iskele ve gözetleme kulesi yapmak için iş makinesi çıkardığı saatlerde Ege’de yine gemi dalaşı verdı. Kardak kayalıklarına 30 metre uzaklıktaki 2 Türk botu önleme harekatını sürdürdü. 2 Yunan botu da Kilimli (Kalimnos) Adası yakınlarından gelişmeleri izlediği, Kardak kayalıklarına yaklaşmadığı görüldü. Bölgede halen 4 Yunan, 6 Türk sahil güvenlik botu bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde Kardak kayalıklarına 2 mil uzaklıktaki Kalalimnos Adası’nda Yunanlar, 21 Ocak’ta, gözetleme kulesinin yanına hangi amaçla kullanılacağı bilinmeyen inşaata başlamıştı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN